Håriga fibrer viktiga för papperets styrka

PUBLICERAD: 27 januari 2011
UPPDATERAD: 27 januari

En nygammal uppfinning för att mäta kryll – små, stärkande partiklar på pappersfiber, håller på att förfinas till ett nytt verktyg. Det kan höja kvaliteten på papper och samtidigt spara energi i tillverkningsprocessen.

Med stöd av Vinnova-programmet Forska & Väx ska Innventia och mätteknikföretaget Eurocon Analyzer nu utveckla kryllmätaren för online-tillämpning på pappers- och massabruk. Syftet är att göra det möjligt att producera bättre pappers- och massakvalitet till en lägre energikostnad.

Kryll är partiklar på fibrerna, så små att de inte syns i ett vanligt mikroskop, men av stor betydelse för fibrernas bindning i pappret. En metod för att mäta kryll som utvecklades redan för trettio år sedan ska nu komma till industriell användning.

– Det är först under de senaste tre åren inom ramen för ett av våra forskningsprojekt, som vi insett hur viktigt kryll verkligen är. Vi vet nu att det är den enskilda variabel som har starkast koppling till styrkan i papperet, berättar Lars Wallbäcks på forskningsföretaget Innventia.

När man mäter kryll mäter man hur “håriga” fiber är och ju mer kryll det finns på och runt fibrerna desto bättre bindningsförmåga har de, vilket i sin tur ger ett starkare papper. För att kunna förbättra papperets hållfasthet är det därför mycket användbart att kunna mäta graden av kryll i pappersmassan. Med hjälp av en kryllmätare går det att avgöra precis hur mycket malning som krävs för att optimera mängden kryll i pappersmassan. Det är viktigt också ur besparingssynpunkt eftersom malningen är en mycket energikrävande process vid papperstillverkning.

Den grundläggande metoden för att mäta kryll togs fram redan i början av 80-talet av Thorulf Pettersson på Innventia, men på den tiden insåg man inte hur viktiga de små trådarna som omgav fibrerna var. Mätaren har använts i labb- och pilotmiljö på Innventia under åren, men det är först under de senaste tre åren, inom ramen för projektet Advanced Fibre Management, som man verkligen insett vikten av kryll för papperets styrkeegenskaper.

Tekniken har förfinats sedan den uppfanns på 80-talet och ska nu utvecklas ytterligare tillsammans med Eurocon Analyzer för att kunna integreras i deras analysplattform PulpEye. Till skillnad från vanlig ljusmikroskopi gör tekniken det möjligt att detektera kryllet och mäta detta mycket snabbt, vilket gör den användbar för onlinemätning vid papperstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att denna uppfinning nu kan komma till nytta i stor skala, säger Thorulf Pettersson på Innventia. Massa- och papperstillverkare kommer att kunna ha stor användning av denna nygamla teknik.

____________________________________________________________________
FAKTA
Kryll består av väldigt tunna partiklar (fibriller) som är helt eller delvis lösgjorda från fibrerna. Dessa partiklar är ungefär hundra gånger tunnaren än fibrerna. Men trots att kryllet bara utgör ungefär en procent av vikten av partiklarna i en mäld kan det bidra till hela femtio procent av den fria ytan. Denna stora yta per vikt ger en vink om kryllets betydelse för styrkeegenskaperna.

Läs vidare

Spandex lanserar ny folieserie

Spandex introducerar varumärket AUTO och ett produktsortiment som riktar sig till professionella aktörer inom bilfoliering. Den första produkten är en serie PPF-folier.
AUTO PPF PR-Images 2

Tåligare utskrifter med nya imagePROGRAF

Canon släpper nya modeller i två av sina serier med storformatsskrivare, imagePROGRAF GP respektive PRO. Bland nyheterna kan nämnas förbättrad ljusbeständighet och reptålighet. 
LC10_GP6600S_PFP2_CEL_660x372

Artificiell intelligens avgörande för företagens överlevnad

Den kommande tiden kommer vi att titta närmare på hur artificiell intelligens (AI) implementeras i redan befintliga grafiska lösningar. Vad kan AI göra, vilka behov fyller det och vilka möjligheter och utmaningar öppnar det på sikt.
FotoJet-(45)

Tror på succé för högblank wrapfolie

I våras lanserade 3M fyra wrapfolier i 2080-serien med högblank finish. Under hösten har ytterligare åtta kulörer lagts till, bland annat nyanser som Envy Green och Deep Space.
KAO HG 2

Senaste nytt

Etikettmarknaden föll 25 procent

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w

Snabb DTF-affär: ”Funderade bara en halvtimme”

Reklamlabbet i Glasriket hade i några år funderat på att uppgradera sitt textiltryck. När de fick höra talas om Mimakis DTF-lösning slog de till direkt. Företaget har även utökat med fler maskiner – och personal.
RL Fredrik Sara 2