Utmanar med spektrofotometer

PUBLICERAD: 8 april 2011
UPPDATERAD: 8 april

Konica Minolta Sensing, som gör mätutrustning, ska nu börja leverera densitometrar och spektrofotometrar till den grafiska branschen. Därmed kommer det ett alternativ till X-rite, som är nästan helt alenarådande på delar av marknaden.

– Vi lanserar nu världens första portabla instrument som kan mäta och bedöma färger genom att ta hänsyn till fluorescensen i pappret eller förpackningsmaterialet, säger Alf Karlsson, som är ansvarig för försäljningen i Skandinavien.

– De flesta papper och förpackningsmaterial innehåller optiskt vitmedel, vilket gör att pappret ser ljusare och vitare ut. Men beroende av ljuskälla kan detta helt ändra på återgivningen av tryckta färger. Genom att introducera de nya Spectrodensitometrarna FD-7 och FD-5 har Konica Minolta Sensing en lösning på detta problem. Spektrodensitometrarna kan mäta och kvantifiera färger och fluorescense under standard ljuskälla D50 enligt mätmetod M1 i ISO 13655. Detta är nu möjligt med den nya patenterade teknologin ”Virtual Fluorescense Standard” (VFS), säger Alf Karlsson.

En annan nyhet är automatisk våglängdsjustering av sensorn. Den startar automatiskt varje gång instrumentet kalibreras. På så sätt får instrumentet en bättre långtidsstabilitet och repeterbarhet än tidigare portabla instrument.

Vid sidan av vanlig färgmätning kan FD-7 mäta den spektrala distributionen av belysningen i omgivningen. Genom att helt enkelt vända upp och ner på instrumentet, så kan man mäta sin egen ljuskälla och använda den i beräkningar av de olika färgmätningsvärdena.

Läs vidare

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w

Det händer på årets Fespa-mässa

När Fespa Global Print Expo återvänder till Amsterdam RAI i mars så är det med välkända inslag som Sustainability Spotlight och World Wrap Masters, men även med nyheter som rör digital signage, personalisering och ett initiativ för att minska spillet.
Fespa kollage

Milstolpen: 300 sålda DTF-skrivare

Mimakis första DTF-skrivare släpptes för nästan exakt ett år sedan. Nu har antalet sålda maskiner i EMEA-regionen passerat 300 enheter.
TXF-150-75

Senaste nytt

Etikettmarknaden föll 25 procent

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w

Snabb DTF-affär: ”Funderade bara en halvtimme”

Reklamlabbet i Glasriket hade i några år funderat på att uppgradera sitt textiltryck. När de fick höra talas om Mimakis DTF-lösning slog de till direkt. Företaget har även utökat med fler maskiner – och personal.
RL Fredrik Sara 2