Kodak uppdaterar över hela portföljen

PUBLICERAD: 15 september 2011
UPPDATERAD: 15 september

Först ut i företagets lanseringskavalkad är en ny Versamark-lösning som storleksmässigt krympt avsevärt, men som under huven fått flera intressanta uppdateringar. Serien består av åtta olika konfigurationer, både monokroma och fyrfärg, alla med Kodaks senaste drop-on-demand-huvuden. Beroende på modell klarar de 1-upp simplex till 5/4 och 2-upp duplex.

Precis som företagets VL-serie är de nya modellerna tänkta att producera allt från monokrom transaktionsdata till fyrfärgs-DR och lokala dagstidningseditioner. I modellerna går det även att stoppa in en femte station för att få antingen säkerhetsbläck eller MICR-bläck (Magnetic Ink Character Recognition).

Programplattformen som driver dessa heter Kodak 700 Printer Manager, även den en uppgradering som nu klarar så kallat native IPDS, pdf, postscript och PPML/GA.

– Kodak 700 Print Manager kommer att dominera i framtiden, säger Will Mansfield, marknadschef för Kodaks affärsområde för digitaltryck. Det är en supercontroller som bland annat hanterar den nya Versamark-serien. Men här finns även gränssnitt mot Prinergy.

Fördubbling och fyrfärg
Kodak fördubblade hastigheten i sina Prosper-huvuden i februari i år i och med släppet av S20. Nu tar företaget ytterligare ett steg och släpper en CMYK-version. Det innebär fyrfärg i hastigheter upp till 600 meter i minuten i upplösningen 600 x 300. Inte helt oväntat ligger den främsta kundgruppen hos tidningstryckerierna som enligt Kodak ska kunna köra bilagor, variabla fält för regionala och lokala editioner i rulloffsettryckta tidningar/tidskrifter, men även direktreklam.

Precis som med S10- och de monokroma S20-huvudena går nya Prosper att integrera i rulloffsetlinor. Utskriftsbredden ligger på 10,56 centimeter och bläcket är pigmentbaserat.

Flexiblare Nexpress
Två av Kodaks styrkor är innovation och förmågan att hitta intressanta marknader och nischer. Så också med Nexpress. I somras släppte företaget den uppgraderade Nexpress SX. Den innehåller ett femte färgverk för säkerhetsbläck, lack och MICR. Dessutom använder den HD Dry Ink och Light Black, vilket ska förbättra både upplösning och färgrymd. Den senaste Nexpress-versionen heter Nexpress Photo Platform. Med lösningen riktar sig Kodak mot ett område som mutats in av flera andra leverantörer, bland annat HP med sina HP Indigo-lösningar. Fotosidan har fortfarande mycket att ge, så mer konkurrens är bara bra i detta skede.

Nexpress Photo Platform skiljer sig inte nämnvärt från SX-modellen, med ett par undantag. Den skeppas med Nexpress VI Photo Front End, en frontend som ska ge extra skjuts åt bildprocessandet, som man ändå får anta utgör lejonparten av det som ska produceras i maskinen.

Kodak har även fotooptimerat ICC-profilerna för RGB-flöden och utökat antalet substrat, som nu uppgår till 700 stycken. Bland dessa ingår fotopapper som Endura EP-D, för duplexapplikationer, samt Mohawk Panoramic, ett specialfotopapper särskilt framtaget för fotoböcker. De prover vi fick se under pressvisningen var mycket imponerande. I synnerhet möjligheten med den matta fuservalsen (Matte Fuser Roller) som ger en mycket trevligt matt finish på utskrifterna. Passar både till färg, men kanske i synnerhet till svartvita bilder där man även använt Light Black.

Läs vidare

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Färska nyheter och försäljningar hos Plockmatic

När Plockmatic summerar årets Sign&Print Scandinavia så omfattar det flera maskinförsäljningar.
– Jag har inte hunnit räkna än, men det är ett gäng, säger Tommy Jönsson, försäljningschef på Plockmatic Sverige.
Plockmatic 1

Affär hos Marabu under mässan

Allmedia i Malmö har förstärkt maskinparken med en flatbäddsskrivare från Vanguard. Under Sign&Print Scandinavias andra dag blev det en handskakning i Marabus monter och affären var i hamn.
Marabu 1

Senaste nytt

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2