Kodak uppdaterar över hela portföljen

PUBLICERAD: 15 september 2011
UPPDATERAD: 15 september

Först ut i företagets lanseringskavalkad är en ny Versamark-lösning som storleksmässigt krympt avsevärt, men som under huven fått flera intressanta uppdateringar. Serien består av åtta olika konfigurationer, både monokroma och fyrfärg, alla med Kodaks senaste drop-on-demand-huvuden. Beroende på modell klarar de 1-upp simplex till 5/4 och 2-upp duplex.

Precis som företagets VL-serie är de nya modellerna tänkta att producera allt från monokrom transaktionsdata till fyrfärgs-DR och lokala dagstidningseditioner. I modellerna går det även att stoppa in en femte station för att få antingen säkerhetsbläck eller MICR-bläck (Magnetic Ink Character Recognition).

Programplattformen som driver dessa heter Kodak 700 Printer Manager, även den en uppgradering som nu klarar så kallat native IPDS, pdf, postscript och PPML/GA.

– Kodak 700 Print Manager kommer att dominera i framtiden, säger Will Mansfield, marknadschef för Kodaks affärsområde för digitaltryck. Det är en supercontroller som bland annat hanterar den nya Versamark-serien. Men här finns även gränssnitt mot Prinergy.

Fördubbling och fyrfärg
Kodak fördubblade hastigheten i sina Prosper-huvuden i februari i år i och med släppet av S20. Nu tar företaget ytterligare ett steg och släpper en CMYK-version. Det innebär fyrfärg i hastigheter upp till 600 meter i minuten i upplösningen 600 x 300. Inte helt oväntat ligger den främsta kundgruppen hos tidningstryckerierna som enligt Kodak ska kunna köra bilagor, variabla fält för regionala och lokala editioner i rulloffsettryckta tidningar/tidskrifter, men även direktreklam.

Precis som med S10- och de monokroma S20-huvudena går nya Prosper att integrera i rulloffsetlinor. Utskriftsbredden ligger på 10,56 centimeter och bläcket är pigmentbaserat.

Flexiblare Nexpress
Två av Kodaks styrkor är innovation och förmågan att hitta intressanta marknader och nischer. Så också med Nexpress. I somras släppte företaget den uppgraderade Nexpress SX. Den innehåller ett femte färgverk för säkerhetsbläck, lack och MICR. Dessutom använder den HD Dry Ink och Light Black, vilket ska förbättra både upplösning och färgrymd. Den senaste Nexpress-versionen heter Nexpress Photo Platform. Med lösningen riktar sig Kodak mot ett område som mutats in av flera andra leverantörer, bland annat HP med sina HP Indigo-lösningar. Fotosidan har fortfarande mycket att ge, så mer konkurrens är bara bra i detta skede.

Nexpress Photo Platform skiljer sig inte nämnvärt från SX-modellen, med ett par undantag. Den skeppas med Nexpress VI Photo Front End, en frontend som ska ge extra skjuts åt bildprocessandet, som man ändå får anta utgör lejonparten av det som ska produceras i maskinen.

Kodak har även fotooptimerat ICC-profilerna för RGB-flöden och utökat antalet substrat, som nu uppgår till 700 stycken. Bland dessa ingår fotopapper som Endura EP-D, för duplexapplikationer, samt Mohawk Panoramic, ett specialfotopapper särskilt framtaget för fotoböcker. De prover vi fick se under pressvisningen var mycket imponerande. I synnerhet möjligheten med den matta fuservalsen (Matte Fuser Roller) som ger en mycket trevligt matt finish på utskrifterna. Passar både till färg, men kanske i synnerhet till svartvita bilder där man även använt Light Black.

Läs vidare

Antalis introducerar SwitchGreen Box för gröna materialval

Antalis tar fram en grön låda för att inspirera till hållbara materialval.
switchgreen-news-banner

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Onlinetryckeri börjar sälja material

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper