Manroland lever antagligen vidare

PUBLICERAD: 19 januari 2012
UPPDATERAD: 19 januari

Konkursen i Manroland håller på att avslutas. Det blir ett styckat bolag där dock det mesta bevaras intakt – utom arbetsplatserna.

Den av Manrolands tre fabriker som omedelbart ser ut att vinna mest, är rulloffsetfabriken i Augsburg i södra Tyskland. Den tas över av Possehl Group i Lübeck. Det är ett gammalt investmentbolag som även köpte kuverteringsföretaget Böwe i fjol. Possehl har ännu aldrig sålt något företag de köpt, utan har exempel på företag de ägt i över 100 år. I planen ska 1500 av nuvarande 2200 medarbetare få vara kvar.

Konkursförvaltare Werner Schneider har titta mycket på vilken lösning som kunde skydda flest arbetsplatser och då blev det denna.

Arkpressfabriken i Offenbach tas antagligen över av företagets management, tillsammans med en extern finansiär. Detta är inte riktigt klart ännu. Klart är dock att denna del blir den största förloraren. Antagligen försvinner 1000 arbetsplatser. Med tanke på att Heidelberg för några dagar sedan meddelade att 2000 personer skulle sägas upp, så har det varit en mörk vecka för den tyska tillverkningen av arkoffsetpressar.

Den tredje fabriken, den i Plauen, ska outsourcas till ett nytt företag och sedan fortsätta att vara underleverantör till de andra fabrikerna – framför allt till den i Augsburg. Här får 296 medarbetare vara kvar (varav 43 lärlingar, som i det tyska systemet är skyddade från uppsägning) medan 527 får lämna.

Nu hänger det på om fordringsägarna till konkursboet är beredda att acceptera konkursförvaltarens lösning. Om den godkänns i sin nuvarande form (de stora kreditorerna har sagt ja), så kommer 2500 av de tidigare 4700 medarbetarna att finnas kvar.

Ett stort frågetecken hänger dock i luften. För att den externa ägaren ska gå in i arkpressfabriken i Offenbach, kräver de garantier från delstaten Hessen, i vilken fabriken ligger.

 

 

Läs vidare

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Marabu går grönt med ny certifiering

Nyligen blev bläcktillverkaren Marabu certifierad enligt Greenguard. En märkning som visar att en produkt testats och utvärderats för att uppfylla stränga gränser för kemikalieutsläpp. Ett budskap som Marabu trycker på under Drupa.
Marabu 4

MIS-mjukvara speciellt för de mindre tryckerierna

Det molnbaserade MIS-verktyget Nubium är den stora nyheten på årets Drupa hos eProductivity Software (ePS). En produkt som ska göra vardagen enklare för de små och medelstora tryckerierna. 
eProdictivity 1

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper