Parajett först ut med HPs inkjetpress

PUBLICERAD: 8 februari 2012
UPPDATERAD: 14 november

Det blev Parajett i Landskrona som hann först med att skriva kontrakt på HPs stora inkjetpress i Norden. I juni ska en Intellijet 20 (två A4-sidor i bredd) installeras. Tre månader senare ska ytterligare en maskin vara på plats och då är kapaciteten 3200 helt variabla svartvita eller färgsidor i minuten (1600 sidor per maskin).

– Det rör sig om en helt ny applikation. Därför vill vi inte heller berätta vilken efterbearbetningsutrustning vi köpt till, säger Thord Olsson, som är vd och ägare till Parajett.

– Ingen ytterligare personal ska anställas. Vi byggde upp kunskap redan kring våra elektropressar . I dag har vi sex Xeikonpressar som kan vara igång dygnet runt, så här finns redan över 20 personer som behärskar digital tryckning. I gengäld säkrar vi mer av framtiden, så inga nedskärningar ska heller göras.

– Det är med nöd och näppe vi kan pressa in de här två maskinerna i våra befintliga lokaler. Sedan är det helt fullt och då har vi slutligen kompenserat fullt ut för att vi inte längre producerar för Ericssons mobiltelefoner.

Många olika format

Leif Pettersson på Pitney Bowes var den som slutligen fick skriva kontraktet med Parajett. Konkurrensen var stenhård fram till slutet, men varken Thord Olsson eller försäljningschef Pelle Larsson vill gå in på vilka andra företag som fanns med på upploppet.

– Något som var väsentligt för oss är att vi här rör oss med beprövad teknik, som hela tiden uppgraderas med högre hastighet och bättre kvalitet, säger Pelle Larsson. Det är inga nya huvuden, inget nytt papper och inget nytt bläck. Med den här lösningen köper vi trygghet.

– Pressen styrs av IPPM (Intellijet Print Process Manager), som är den intelligens som Pitney Bowes har tillfört till denna inkjetmaskin, som i grunden är en tryckpress från HP, säger Leif Pettersson. Med den lösningen kan maskinen både skriva ut AFP, PDF och PDF VT (variabelt transaktionsdata) filer. Så oavsett vad kunderna kommer med, så ska maskinen kunna köra det. Hos Parajett är de flesta applikationer utvecklade med program från GMC. Även fortsatt skapas färgdatat i GMC, innan det går till utskrift.

– Vi introducerar två färgkvaliteter. Antingen väljer kunderna offsetkvalitet via Xeikon eller en businesskvalitet via Intellijet, säger Thord Olsson. Nu ökar vårt utbud ännu mer. Det serverrack som ska dra allt detta motsvarar den sammanlagda datakraften hos samtliga Sveriges banker för bara några år sedan.

 

PÅ BILD:
Många har varit involverade i den nya lösningen hos Parajett. Från vänster står Leif Pettersson, som är chef för de grafiska lösningarna hos Pitney Bowes. Bredvid honom syns Tina Karlsson, som är Parajetts färgspecialist och chef för design och utveckling. Därefter vd Thord Olsson, försäljningschef Pelle Larsson och teknisk specialist Bo Johannesson.

 

 


Läs vidare

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

Signcoms ägare Igepa Group förvärvar Scandraft

Signcoms ägare Igepa Group förvärvar viscom-återförsäljaren Scandraft med huvudkontor i Mölnlycke. Samtidigt blir Anders Trillkott vd för hela koncernen.
Anders Trillkott

Signcom startar inspirerande evenemangsserie

Den grafiska återförsäljaren Signcom startar en serie med sammankomster för att inspirera skylt- print- och dekortillverkare till utveckling. Första temat handlar om hur UV-print kan revolutionera företagens arbete med fönsterdekor.
Simon-Nyman

Han prisas för arbete med kompetensförsörjning

Grafiska företagen tilldelar läraren Roger Kristiansson 2023 års utbildningspris. Han får utmärkelsen för sitt engagemang för eleverna och branschens kompetensförsörjning.
Utbildning2

Senaste nytt

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storbildsbolaget tar kampen mot spillet

Storbildsbolaget i Helsingborg minskar spillet med en ny produkt. Arbetssättet är både klimatsmart och sparar pengar för kunden.
FotoJet-(25)

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R