Robotar tar hand om pallbytena

PUBLICERAD: 5 april 2012
UPPDATERAD: 5 april

Det spanska företaget Asti har tagit fram den första AGV-roboten, Automated Guided Vehicle, för pallbyte i offsetpresslinor. Roboten klarar både i- och avläggare.

Offsetpressarna har genomgått en dramatisk utveckling de senaste tio åren, där vi fått se tiderna för jobbyten reduceras från 1-1,5 timme till under tre minuter. Produktionstiderna för många mindre upplagor ligger nu på 5–10 minuter.

I gengäld har man tagit fokus från den tid som används för pallbyten i i- och avläggarna samt den tid som används för plåtbyte.

Den genomsnittliga tiden för att flytta en pall genom produktionsflödet ligger på 20–30 minuter. Trycks det 16–24 pallar per skift behövs det därför en heltidsanställd bara för att flytta pallarna. Asti AGV ska här kunna användas för at ttransportera pallar från papperslagret till tryckpressen, såväl som flytt av trycksaker till efterbehandlingsutrustningen.

Asti ställer ut sin AGV-robot på Drupa i Torays monter, hall 16/D32, där den kommer att användas för att flytta pallar från en KBA 106-5+L.

Läs vidare

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Plockmatic firar jämnt med all time high

I år är det 50 år sedan Plockmatic startades. Sedan dess har företag växt till en stor global spelare inom dokumenthantering med en bred produktportfölj. Sign&Print har intervjuat vd:n Jan Marstorp om den resan och vägen framåt.
Plockmatic kollage

Färger för screen-, digital- och tampotryck

Färgtillverkaren Marabu lyfter fram några av sina produkter för screen-, digital- och tampotryck på Drupa.
marabu2

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV kollage

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)