Så ser de nya sedlarna ut

Göran Österlund, grafisk formgivare och gravör har vunnit Riksbankens formgivningstävling om Sveriges nya sedlar. Hans bidrag ”Kulturresan” blir den konstnärliga utgångspunkten till de nya sedlarna.

– Det har varit en svår men stimulerande uppgift att utse vinnaren. Samtliga tävlande har lämnat ambitiösa och väl genomarbetade förslag, men vi fastnade till slut för “Kulturresan”, säger Peter Egardt, fullmäktigeledamot och ordförande i juryn. Helhetsintrycket är en vacker och användarvänlig sedelserie som bygger på en väl avvägd balans mellan nyskapande och svensk sedeltradition.

Av juryns motivering framgår att bidraget är en väl sammanhållen sedelserie med ett gemensamt formspråk där bak- och framsidorna samspelar på ett tydligt och harmoniskt sätt. Juryn anser också att porträtten tar upp ett välgörande stort utrymme på sedlarnas framsida och lämpar sig väl för gravyren. Baksidorna är klara och tydliga och motivvalen framstår som typiska för landskapen.

– Kulturresan är ett förslag på ny sedelserie som för våra sedlar in i 2000-talet via 1900-talets kulturpersonligheter. Tanken är att låta sedlarna ta oss på en resa från Öresundsbron i söder till Treriksröset i norr, säger vinnaren Göran Österlund.

Det var i april 2011 som riksbanksfullmäktige fattade beslut om motiven på de nya sedlarna. Därefter inleddes en tävling om hur utformningen skulle se ut. En jury har sedan arbetat med att gå igenom de inkomna bidragen.

Det vinnande förslaget är den konstnärliga utgångspunkten för Sveriges nya sedlar. Det betyder att sedeldesigners nu kommer att anpassa det vinnande förslaget till färdiga sedlar. Bland annat ska sedlarna förses med säkerhetsdetaljer. De färdiga sedlarna kan därför komma att skilja sig från det vinnande förslaget. Sedlarna kommer troligen att introduceras 2015.

Samtliga bidrag i formgivningstävlingen kommer även att presenteras på Kungl. Myntkabinettet från den 4 maj. Där kan man ta del av hur konstnärerna har tänkt när de har formgivit sedlarna och få veta mer om de nya sedlarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Fördjupar strategiskt samarbete inom skärning

ACG Nyström blir exklusiv leverantör av Eastman Machine Companys automatiserade linje av skärmaskiner i Skandinavien, Baltikum och Ukraina. Det innebär att det svenska företaget kommer att fungera som ett nav för import av utrustning, delar och förbrukningsvaror, vilket ska resultera i kortare ledtider och direkta leveranser.

Publicerat av: 

Designtävling: ”Jag ville skapa något oväntat”

Printpower Awards är tävlingen för elever från Sveriges ledande design- och konstskolor. Tävlingen anordnas av Grafiska företagen och Fespa-föreningen sedan över 20 år tillbaka, och går ut på att plocka fram den bästa printidén utifrån ett specifikt tema. En av vinnarna blev Agnes Dalunde, vars provokativa design föll juryn i smaken.

Publicerat av: