Så ser de nya sedlarna ut

PUBLICERAD: 24 april 2012
UPPDATERAD: 24 april

Göran Österlund, grafisk formgivare och gravör har vunnit Riksbankens formgivningstävling om Sveriges nya sedlar. Hans bidrag ”Kulturresan” blir den konstnärliga utgångspunkten till de nya sedlarna.

– Det har varit en svår men stimulerande uppgift att utse vinnaren. Samtliga tävlande har lämnat ambitiösa och väl genomarbetade förslag, men vi fastnade till slut för ”Kulturresan”, säger Peter Egardt, fullmäktigeledamot och ordförande i juryn. Helhetsintrycket är en vacker och användarvänlig sedelserie som bygger på en väl avvägd balans mellan nyskapande och svensk sedeltradition.

Av juryns motivering framgår att bidraget är en väl sammanhållen sedelserie med ett gemensamt formspråk där bak- och framsidorna samspelar på ett tydligt och harmoniskt sätt. Juryn anser också att porträtten tar upp ett välgörande stort utrymme på sedlarnas framsida och lämpar sig väl för gravyren. Baksidorna är klara och tydliga och motivvalen framstår som typiska för landskapen.

– Kulturresan är ett förslag på ny sedelserie som för våra sedlar in i 2000-talet via 1900-talets kulturpersonligheter. Tanken är att låta sedlarna ta oss på en resa från Öresundsbron i söder till Treriksröset i norr, säger vinnaren Göran Österlund.

Det var i april 2011 som riksbanksfullmäktige fattade beslut om motiven på de nya sedlarna. Därefter inleddes en tävling om hur utformningen skulle se ut. En jury har sedan arbetat med att gå igenom de inkomna bidragen.

Det vinnande förslaget är den konstnärliga utgångspunkten för Sveriges nya sedlar. Det betyder att sedeldesigners nu kommer att anpassa det vinnande förslaget till färdiga sedlar. Bland annat ska sedlarna förses med säkerhetsdetaljer. De färdiga sedlarna kan därför komma att skilja sig från det vinnande förslaget. Sedlarna kommer troligen att introduceras 2015.

Samtliga bidrag i formgivningstävlingen kommer även att presenteras på Kungl. Myntkabinettet från den 4 maj. Där kan man ta del av hur konstnärerna har tänkt när de har formgivit sedlarna och få veta mer om de nya sedlarna.

Läs vidare

Djupdyk i Mimakis UV-nyheter

I september lanserade Mimaki två produktnyheter: UCJV330-160 och UJV100Plus. Under sina Global Innovation Days gick Mimaki in mer på djupet på de två nya maskinerna inom UV-print.
Mimaki innovation

Canon sätter ljuset på applikationerna

”Du löser inga problem genom att köpa en maskin”. Det säger Anton Strand på Canon. Det är istället hur maskinen används och hur den i sin tur kan generera pengar som är det viktiga. Det är i fokus på Canon Image Factory.
Canon Anton

Släpper verktyg för interaktiv wrapdesign

Den förhandsvisades på Sign&Print-mässan i september och lanseras nu brett på marknaden. Spandex nya tjänst Zeno för visualisering av bildesign och bilfoliering.
Zeno webb

Tryckeri gör vinylresa

Mjölby Tryckeri & Reklam ser synergier och ökat digitaltryck med uppstarten av ett nytt bolag – en sidoverksamhet med pressning av vinyler.
Mjolby4

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1