Highcon löser förpackningsproblem

PUBLICERAD: 4 maj 2012
UPPDATERAD: 4 maj

Hittills har det bara funnits två sätt att stansa kartong på. Antingen gör man en komplicerad stansform som skärs ut i trä och förses med skärelement, eller så skär man ark för ark med ett automatiskt skärbord. Det här är en bra lösning när man pratar större upplagor, för skärbordet gör att man relativt snabbt kan producera några stycken testförpackningar och sedan kan man med stansformen producera tusentals ark i timmen när det blir dags för produktion.

Men om hela upplagan nu bara är några hundra eller några tusen exemplar. Vad gör man då? Det är ett problem som hittills varit olöst men där det nya israeliska företaget Highcon har en lösning. Deras maskin består av två enheter som sitter efter varandra i en arbetsgång. Den första enheten bigar och den andra enheten skär. Bigformen produceras genom att ett plastark sätts in i maskinen. Detta förses sedan med ett par millimeter höga polymersträngar, vilka sprutas ut med något som påminner om en limpistol. Var de ska placeras, styrs från samma mjukvara som skapat förpackningen.

Därmed är alla bigarna på plats. Nu matas arket in i maskinen och bigas via rullen med polymersträngarna. Därefter fortsätter arket och exponeras med tre lasrar, vilka skär ut förpackningen. Ut kommer ett färdigstansat och bigat ark.

Intagningstiden är ungefär 15 minuter. Beroende på hur komplex laserskärningen sedan är, så produceras mellan 1000 och 1500 ark i format B1 per timme. Antalet B2-ark per timme blir det dubbla. Stansformen håller för maximalt 10 000 ark, sedan krävs en ny.

De två personer som står bakom Highcon kommer båda från HP Indigo, där de såg att prepress och tryck var digitaliserat, medan efterbehandling fortfarande var mekaniskt. De började utvecklingen för 2,5 år sedan och har arbetat med många underleverantörer. Lasersystemet produceras av ett företag som är expert på det. Samma sak med papperstransporten. Men intelligensen i systemet och kopplingen mellan bigformarna och lasrarna – den är en helt egen utveckling.

 

Läs vidare

Antalis introducerar SwitchGreen Box för gröna materialval

Antalis tar fram en grön låda för att inspirera till hållbara materialval.
switchgreen-news-banner

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Onlinetryckeri börjar sälja material

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper