Highcon löser förpackningsproblem

PUBLICERAD: 4 maj 2012
UPPDATERAD: 4 maj

Hittills har det bara funnits två sätt att stansa kartong på. Antingen gör man en komplicerad stansform som skärs ut i trä och förses med skärelement, eller så skär man ark för ark med ett automatiskt skärbord. Det här är en bra lösning när man pratar större upplagor, för skärbordet gör att man relativt snabbt kan producera några stycken testförpackningar och sedan kan man med stansformen producera tusentals ark i timmen när det blir dags för produktion.

Men om hela upplagan nu bara är några hundra eller några tusen exemplar. Vad gör man då? Det är ett problem som hittills varit olöst men där det nya israeliska företaget Highcon har en lösning. Deras maskin består av två enheter som sitter efter varandra i en arbetsgång. Den första enheten bigar och den andra enheten skär. Bigformen produceras genom att ett plastark sätts in i maskinen. Detta förses sedan med ett par millimeter höga polymersträngar, vilka sprutas ut med något som påminner om en limpistol. Var de ska placeras, styrs från samma mjukvara som skapat förpackningen.

Därmed är alla bigarna på plats. Nu matas arket in i maskinen och bigas via rullen med polymersträngarna. Därefter fortsätter arket och exponeras med tre lasrar, vilka skär ut förpackningen. Ut kommer ett färdigstansat och bigat ark.

Intagningstiden är ungefär 15 minuter. Beroende på hur komplex laserskärningen sedan är, så produceras mellan 1000 och 1500 ark i format B1 per timme. Antalet B2-ark per timme blir det dubbla. Stansformen håller för maximalt 10 000 ark, sedan krävs en ny.

De två personer som står bakom Highcon kommer båda från HP Indigo, där de såg att prepress och tryck var digitaliserat, medan efterbehandling fortfarande var mekaniskt. De började utvecklingen för 2,5 år sedan och har arbetat med många underleverantörer. Lasersystemet produceras av ett företag som är expert på det. Samma sak med papperstransporten. Men intelligensen i systemet och kopplingen mellan bigformarna och lasrarna – den är en helt egen utveckling.

 

Läs vidare

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w

Det händer på årets Fespa-mässa

När Fespa Global Print Expo återvänder till Amsterdam RAI i mars så är det med välkända inslag som Sustainability Spotlight och World Wrap Masters, men även med nyheter som rör digital signage, personalisering och ett initiativ för att minska spillet.
Fespa kollage

Senaste nytt

Original Tryckeri får ny ägare – "Branschen måste konsolideras"

Investmentbolaget Gerdins Invest förvärvar 60 procent av aktierna i Original Tryckeri Norrland och dotterbolaget Original Tryckeri Lycksele. Bolagen har tryckeriverksamhet i Umeå och Lycksele.
orginaltryckeri-

NI Solutions blir återförsäljare för Flora

NI Solutions och Flora har skakat hand om ett nytt samarbete på den nordiska marknaden.
Floraweb

Västerbottnisk tryckerikoncern går bra i Umeå – tappar i Lycksele

Original tryckeri i Umeå gör ett starkt 2023 men dotterbolaget Original tryckeri i Lycksele har det svårare. Orsaken är minskad annonsförsäljning till bolagets annonsblad.
FotoJet-(50)

Summerar nyttan med automation

Summa demonstrerar inte bara en utan två arbetsflödeslösningar under Fespa. Detta för att visa kunderna hur de kan effektivisera sina processer.
Summa