Offsetbjässar förbättrar

PUBLICERAD: 8 maj 2012
UPPDATERAD: 8 maj

Dagen före öppningsdagen bjöd på kraftiga produktivitetsförbättringar hos både Manroland och Heidelberg – samt en helt ny spelare.

Manroland är numera uppdelat i två företag – ett för arkpressar och ett för rullpressar. De två företagen har olika ägare och de visar också upp sig i olika montrar på Drupa.

Huvudattraktionen är fortsatt Manroland 700 HiPrint High Speed, som på mässan utrustats med kall foliering och möjlighet att tillföra unik information på varje tryckark, genom inkjetaggregat.

– Därigenom kan kunderna lägga på unika streckkoder, text vid språkversioner och/eller säkerhetsfunktioner på varje ark, berättar vd Rafael Penuela.

– Vi kallar det här för hybridtryckning. Vi kan sätta valfritt inkjethuvud i vår nya, patenterade enhet, där huvudet hela tiden befinner sig mindre än en millimeter från arket – oavsett tjocklek. Resultatet är att vi nu kan erbjuda kombinationen av offsets kostnadseffektiva produktion med det extra värdeskapande som inkjethuvudena kan åstadkomma. Med 600 dpi upplösning på huvudena måste tryckpressens hastighet sänkas till 7000 ark per timme. Nöjer man sig däremot med en upplösning på 300 dpi, så kan hastigheten hållas på 14 000 ark, vilket är nära pressens topphastighet på 18 000 tryck i timmen.

Alla de här värdena gäller för de Atlantic Zeiser-huvuden som visas i maskinen på Drupa. Men framöver kommer den även med andra huvuden. Bland annat har avtal skrivits med Landa om att få använda deras nanoink.

Öka värdet med folier

Vill jag öka värdet genom foliering, så kan det nu göras i en hastighet av 17 000 tryck i timmen. Jag kan dessutom arbeta med on/off-teknik så att mycket lite spill uppstår på den dyra folien.

Produktiviteten i maskinen har förbättrats genom att jag nu kan köra den automatiska gummidukstvätten och byta plåtar samtidigt.

Vissa kunder har krav på sig att vartenda ark ska vara perfekt. Det gäller till exempel vid förpackningstryck, där ju ett dåligt tryck kan göras att hela varan ratas i butiken. Där har Manroland nu en lösning med en spektrofotometrisk kamera som granskar varje tryckark och jämför det med pdf:en. En repa i arket, en färgfläck eller någon annan defekt, gör att arket genast ratas. Spektrofotometern kan ställas så att den granskar text ner till fyra punkters storlek.

Slutligen har pressen fått en ny kontrollstation med svartgrå väggar och tak. Det ger betydligt bättre granskningsförhållanden än de traditionella. Detta är speciellt viktigt, då mycket nu granskas på den stora skärmen, som visar resultatet från spektrofotometern.

Manroland har i dag tillkännagivit ett avtal med Landa om att börja samarbeta med dem kring inkjet. Eftersom Manroland hittills arbetat med Océ kring samma sak, blir det spännande att se vad det här betyder. Kanske bara att Océ fortsätter att arbeta med rullpressarna medan arkdivisionen går sin egen väg.

Heidelberg

Trots att Heidelberg är inne i en finansiellt tuff period, har utvecklingsavdelningen arbetat hårt för att få fram riktigt nya produkter till Drupa. Montern fyller en hel hall och väggarna är klädda av infärgade offsetplåtar som screentryckts med bokstäver.

Många av Heidelbergs kunder har det tufft ekonomiskt. Därför har en helt ny serie maskiner tillverkats, från 54 upp till 100 cm bredd, under namnet SX.

– Genom att ta tekniken från vår toppmodell XL och stoppa in den i pressar för kunder som inte behöver fullt samma hastighet och automation, erbjuder vi vår toppkvalitet även till de som har volymer mer i mellansegmentet, berättade vd Bernhard Schreier på presskonferensen.

Ökar produktiviteten med 20 till 30 procent

För den som har volymerna till det, så är Heidelbergs nya flaggskepp XL106 väldigt intressant. Den är för tryckare som ska trycka 60-80 miljoner tryck per år och använda 100 000 plåtar. Det är stora volymer och Heidelbergs löfte om att denna press är 20 till 30 procent mer produktiv än hittillsvarande kronskeppet XL105, är intressant.

I sin presentation på Drupa nämnde Heidelbergs vd Bernhard Schreier även att det är denna press som först kommer att integreras med Benny Landas nya nanoinkteknik.

Heidelberg blev den tredje stora tillverkaren av offsetpressar som skrev avtal med Landa om att integrera inkjettekniken i pressen. Avtalet var helt nytt och Bernhard Schreier stack inte under stol med att han ännu inte vet hur den ska appliceras i maskinerna.

– Vi vill undersöka den här möjligheten under kommande månader (kanske år) och ska se hur den nanografiska tekniken kan integreras i våra pressar. Det blir en typ av offset eftersom det är en indirekt tryckteknik. Så vi kallar det digital offsetteknik.

Anicolor upp ett snäpp

Anicolor är benämningen på Heidelbergs automatiska maskin, där man sätter in plåtarna och sedan är den redo att trycka.

– Med Anicolor XL75 pratar vi om 90:50:50, säger Bernhard Schreier. 90 procent minskat spill, 50 procent snabbare intag och 50 procent total högre produktivitet. Anicolor är maskinen som fyller gapet mellan digitaltryck och offset.

Digitaltrycket får för övrigt också sin del genom att Ricohs 751 och 901 modeller nu kan köpas i Heidelbergkläder. Där heter de Linoprint C och L och kan styras av samma Prinect arbetsflöden som sköter allt från kalkylering genom arbetsflöde, plåtproduktion och efterbahdnling för Heidelbergs övriga maskiner.

 

Läs vidare

Antalis introducerar SwitchGreen Box för gröna materialval

Antalis tar fram en grön låda för att inspirera till hållbara materialval.
switchgreen-news-banner

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Onlinetryckeri börjar sälja material

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper