Xeikon börjar med flytande toner

PUBLICERAD: 9 maj 2012
UPPDATERAD: 9 maj

Xeikons huvudnyhet är en ny maskin med flytande toner. Fördelen i förhållande till inkjet är att den ger betydligt bättre kvalitet samtidigt som hastigheten flerdubblas. Tekniken med flytande toner, kallad Quantum, kom de över i samband med ett företagsköp för ett par år sedan. Xeikon kallar den för High Viscosity Toner.

– På mässan kör vi en meter i sekunden, men vi har redan testat att köra dubbla den hastigheten, säger Wim Maes, som är ansvarig för den nya maskinen, vid namn Trillium.

Hittills har vi behövt göra en kompromiss mellan hastighet, kvalitet, kostnad och miljöhänsyn. Vi undersökte inkjet men bedömde inte att det kunde bli tillräckligt bra. Därför valde vi att istället satsa på High Viscosity Toner (HVT). Intressant är att vi kommer ner i samma klickkostnad som dagens inkjetmaskiner – men alltså med en väldigt mycket högre kvalitet.

Hastigheten är dock – även om man räknar två meter per minut – bara ungefär hälften av de inkjetsystem som vi ser på marknaden i dag. Miljöhänsynen ser dock ut att vara goda. Inga lösningsmedel släpps ut och produkten är redan godkänd för avfärgning från returpappersbruken.

HVT-tekniken tillåter tonerpartiklar som bara är ett par mikrometer stora (en fjärdeldel av vad som hittills varit möjligt). Förutom att ge högre kvalitet kommer detta också att i det närmaste halvera toneråtgången. Det ger i sin tur tillgång till att trycka på ännu fler olika plaster, papper och kartonger.

– Det som gör tonern flytande är att vi har olja som bärare. Vi ska nu testa fram en vegetabilisk olja, så att hela processen blir helt miljöanpassad.

Maskinen arbetar med upplösningen 1200 dpi och priset kommer att ligga mellan två och tre miljoner euro när den släpps om något år.

– Mängden toner du kan lägga på är bättre än annat inom flytande toner, säger branschanalytikern Andrew Tribute, som var frustrerad över att Xeikon var så försiktiga när de presenterade de nya lösningarna på presskonferensen. Detta hängde dock troligtvis ihop med att nya Trillium först blir tillgänglig för den breda marknaden om ett par år och under tiden vill Xeikon naturligtvis gärna sälja dagens maskiner.

Den nya tryckprocessen kör med en oladdad toner från fabrik, som istället laddas precis innan den ska träffa trummans motsatta laddning. Överföring och fusing är också uppdelat i två delar, vilket möjliggör att längre fram öka hastigheten, ungefär som man kunde förlänga torkugnen på en rulloffsetpress och därigenom öka hastigheten.

Instegsmodell för etiketter

Vad som kan ses och köpas här och nu är en ny instegsmaskin för etikettproducenter. 3030 Plus heter maskinen, som kan uppgraderas till 3300 när volymerna ökar. Bredden förblir dock 30 centimeter. Vill man ha den bredare 50 cm modellen får man fortsatt gå på 3050 eller 3500.

– Etikettmaskinerna vi sålde för fyra år sedan har i snitt ökat sina volymer med 40 procent årligen sedan dess, berättar vd Michael Ring. Därför finns det nu ett behov av en snabbare maskin. Det får de med nya 3030Plus som är 50 procent snabbare genom att köra 15 meter i minuten. Den snabbaste maskinen är fortfarande 3300.

 

Xerox släpper Igen 150

Xerox huvudnyhet är en ny Igen maskin, denna gången kallad Igen 150, vilket står för att den klarar att producera hela 150 sidor i minuten. Produktiviteten var redan tidigare hög i Xerox maskiner men nu utlovas 25 procent högre produktivitet jämfört med tidigare flaggskeppet Igen4. Ändå ligger kvalitén kvar på 2400 dpi. Flexibiliteten är också stor genom att maskinen kan köra 66 cm långa ark.

– Igen 150 hanterar en rad olika papperstyper, så som mönstrade, genomskinliga och tunga omslagspapper. Tryckerier kan på ett enkelt sätt skapa arbeten med blandade utskriftsjobb som exempelvis krävande direktbrevskampanjer med tillhörande svarskort, skriver Xerox i ett pressmeddelande. Av det framgår även att maskinen blir tillgänglig under tredje kvartalet.


 

Läs vidare

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Onlinetryckeri börjar sälja material

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Bilder från första Drupa-veckan

Följ med Sign&Print in i hallarna under Drupa 2024 i Düsseldorf. Vilka produkter och applikationer visas på årets mässa?
Bildkollage

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Senaste nytt

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)