Kompromisslöst från Komfi

PUBLICERAD: 9 maj 2012
UPPDATERAD: 9 maj
Bo Heiwe hos Komfis distributör Neopost.

Komfi är en tjeckisk maskinutvecklare med tjugo år på nacken. Femtio procent av företagets verksamhet består av att utveckla skräddarsydda produktionsmaskiner, bland annat ligger man bakom utrustning som tillverkar vindrutertorkare till Volvos personbilar. Jan Slovák, försäljningschef på den grafiska sidan av maskintillverkningen, är stolt över kompetensen.

– Vi har ett designteam med ingenjörer som både är envisa och extremt kreativa, säger Jan Slovák. Det gör att de hela tiden anstränger sig extremt mycket för att hitta de smartaste lösningarna och att de ibland vägrar att kompromissa.

På den grafiska sidan har man två lösningar, en spot UV-lösning och en lamineringslösning. Det finns tre olika lamineringslösningar, beroende på behov. Alla tre har dock samma funktionalitet. Dessa är Amiga 52 (B2-format), Amiga 36 (B3-format) och Delta. I de senaste versionerna som visades på mässan har det egensinniga designteamet fått uppgradera lamineringsmaskinerna med en rad nya smarta funktioner. Det menar Bo Heiwe på Neopost, som säljer Komfis grafiska utbud i Norden.

Bland dessa nya funktioner är ett nytt matningssystem som ska eliminera repor och tryckmärken på tryckkänsliga material. En ny mottrycksvals har fått teflonbeläggning som gör att färgrester inte riskerar att hamna på nästföljande ark då man tryckt duplex. En annan funktion är en pausknapp. Det smarta med denna pausknapp är att den ser till att maskinen stoppas i ett läge mellan två ark. Vanligtvis hamnar det ark som ska lamineras mitt i valsen, vilket gör att arket får märken och måste kasseras. Bra att ha när man fyller på i iläggaren.

Den fjärde funktionen heter Negative overlap och medger laminering av substrat upp till 600 gram. I vanliga fall kör man överlappning av ark som ska lamineras. Detta eftersom man vill undvika att laminatet ska kladda ner valsen. Men med tjocka substrat bildas det ett ”trappsteg” när man överlappar arken. Det har Komfi löst genom att man kan ställa in överlappet via kontrollpanelen.

På lacksidan har Komfi två maskiner. Fullmatic 36 UV är en lackmaskin för arkformat upp till 36 x 72 centimeter med 20 meter per minut som max matningshastighet. Fullmatic finns även i 52 x 74 cm samt 76 x 112 cm arkformat med stapeliläggare och stapelavläggare.

Spotmatic 76 är en UV- digital lackmaskin för partiellackning med exakt registrering av arken, lämpad för digitala tryck där registreringen inte är exakt. Max arkformat är 76 x 102 cm. Denna kan utrustas med stapeliläggare och -avläggare med ramp för lastpall.

Läs vidare

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Färska nyheter och försäljningar hos Plockmatic

När Plockmatic summerar årets Sign&Print Scandinavia så omfattar det flera maskinförsäljningar.
– Jag har inte hunnit räkna än, men det är ett gäng, säger Tommy Jönsson, försäljningschef på Plockmatic Sverige.
Plockmatic 1

Affär hos Marabu under mässan

Allmedia i Malmö har förstärkt maskinparken med en flatbäddsskrivare från Vanguard. Under Sign&Print Scandinavias andra dag blev det en handskakning i Marabus monter och affären var i hamn.
Marabu 1

Senaste nytt

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2