Upp och ner för efterfrågan på papper

PUBLICERAD: 28 maj 2012
UPPDATERAD: 28 maj

Enligt en ny rapport från Holmen Paper faller efterfrågan på magasins- och dagstidningspapper i Europa. Dock ser det bättre ut inom andra produktgrupper.

Rapporten tar med de senaste siffrorna från IMF, Eurograph och Zenith Optimedia och visar att efterfrågan på bestruket träbaserat papper för böcker och dagstidningar föll med 8 procent första kvartalet i år jämfört med samma period förra året. Den totala efterfrågan på papper i Europa föll samma period med 4 procent.

De enda produkt där efterfrågan ökar är SC-papper (superkalandrerat) för tidskrifter. Här ser Holmen en treprocentig ökning, dock endast en procent i Västeuropa.

Papper för böcker och dagstidningar går desto bättre i Asien. Efterfrågan på dagstidningspapper steg 47 procent första kvartalet i år jämfört med samma period förra året.

Efterfrågan på papper för DR och produktkataloger har inte sjunkit, och man kan heller inte se någon nedgång inom dessa två produktområden enligt rapporten.

Läs vidare

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Marabu går grönt med ny certifiering

Nyligen blev bläcktillverkaren Marabu certifierad enligt Greenguard. En märkning som visar att en produkt testats och utvärderats för att uppfylla stränga gränser för kemikalieutsläpp. Ett budskap som Marabu trycker på under Drupa.
Marabu 4

MIS-mjukvara speciellt för de mindre tryckerierna

Det molnbaserade MIS-verktyget Nubium är den stora nyheten på årets Drupa hos eProductivity Software (ePS). En produkt som ska göra vardagen enklare för de små och medelstora tryckerierna. 
eProdictivity 1

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper