Storformatsbranschen alltmer storskalig

PUBLICERAD: 25 mars 2013
UPPDATERAD: 25 mars

De företag som arbetar med storformatsproduktion blir alltmer storskaliga. Det skriver Output Magazine i en genomgång av företagens strukturella utveckling.

Under de senaste femton åren har tillverkningen av storformatsprodukter fått en helt ny struktur i västvärlden. Före år 2000 dominerades marknaden av produktion i mindre företag, men i takt med att tillväxten för dessa produkter tog fart, klev också storskaliga koncerner in på arenan, framhåller Output Magazine i en genomgång av de strukturella förändringarna inom storformatsproduktion. Marknadsföring, investeringar, utveckling, forskning, service och support är faktorer som de allt större aktörerna haft större kapacitet att hantera framgångsrikt, och många mindre företag har blivit uppköpta. Företag som NUR och Vutek har till exempel fått HP och EFI som ägare, och Inca Digital togs över av Dainippon Screen. Idag har antalet enskilda företag minskat till antalet. De uppköp som varit framgångsrika i branschen har tenderat att vara de som låtit den befintliga företagskulturen i de uppköpta företagen leva vidare, skriver Output Magazine.

Läs vidare

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Color Systems såg ny kundgrupp

Color System har satt tänderna i en ny kundgrupp med UV-storformatsskrivaren från Epson. – Det är jätteroligt, säger Magnus Edfeldt, säljs och marknadsansvarig. Återförsäljaren från Vällingby visade också flera maskiner för Direct to film.
DSC_4386

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449