Agfa satsar på bredd och automatik

PUBLICERAD: 5 juli 2013
UPPDATERAD: 5 juli

Agfas 3,2 meter breda Anapurna M3200 rtr premiärvisades på Fespa.

– Trots att den är så ny, har vi fått loss den till Sign Scandinavia, berättar Nils-Arne Sletten, som fanns på plats bland maskinerna på Fespa.

Det är den första Anapurnan som bara kör rulle till rulle (därav rtr i namnet). Precis som övriga Anapurna är det en uv-maskin. Den här har ett inkjethuvud som klarar att producera maximalt 116 kvm i timmen, med 90 kvm som alternativ, vid en genomsnittlig upplösning. Den höga hastigheten nås tack vare Konica Minoltas nya 1024-huvuds inkjet, som har högre frekvens och därför snabbare kan skjuta ut de 12 picoliter stora dropparna.

– Förutom fyrfärg är maskinen utrustad med light cyan och light magenta. Den har däremot inte vitt, eftersom den är tänkt för produktion på rullar av papper eller vinyl. Den kan också printa på mesh, men då krävs ett material som har ett skyddspapper på baksidan, så att det inte blöder igenom.

– Något vi är speciellt stolta över är hur perfekt rullen rullas upp, säger Nils-Arne Sletten och pekar på en full rulle från M3200.

 

Automatisk matning

De vanliga Anapurna har ju annars matning med både rullar och ark – ark som kan vara flera cm tjocka (till exempel dörrar). Det smarta här är att rullen kommer upp i en slits mellan arkmataren och skrivhuvudena. Det underlättar att göra i ordning nästa jobb med boards, medan ett jobb körs på rulle.

De här borden på Anapurna M2050 kan nu få en eftermonterad automatisk arkmatare.  Även den kommer att visas på Sign Scandinavia i september.

Läs vidare

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Plockmatic firar jämnt med all time high

I år är det 50 år sedan Plockmatic startades. Sedan dess har företag växt till en stor global spelare inom dokumenthantering med en bred produktportfölj. Sign&Print har intervjuat vd:n Jan Marstorp om den resan och vägen framåt.
Plockmatic kollage

Färger för screen-, digital- och tampotryck

Färgtillverkaren Marabu lyfter fram några av sina produkter för screen-, digital- och tampotryck på Drupa.
marabu2

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV kollage

Senaste nytt

Textiltryck utan för- och efterbehandling

Epson lanserar nu Monna Lisa ML-13000, en direct-to-fabric-skrivare som kan printa direkt på tyget i en enda process utan separat för- eller efterbehandling.
ML-13000 ver 2

Horizon vänder blad med tre nya samarbeten

Efterbehandlingsleverantören Horizon skriver nya kapitel med tre färska samarbeten. Nu kan de hjälpa tryckerier från tryck till färdig bok i både mjuk- eller hårdpärm.
FotoJet-(82)

Helautomatiskt skärsystem som förflyttar gränserna

Elitron bjuder under Drupa in till en förhandstitt på den uppgraderade Kombo TAV – ett anmärkningsvärt framsteg inom digital skärteknik.
elitron_01

Mjukvarusamarbete för bättre flyt

ECO3 och eProductivity Software (ePS) har ingått ett strategiskt partnerskap med målet att ta automationen hos tryckerierna till nästa nivå.
ECO3 ePS