Epson fixar tröjor på fem minuter

PUBLICERAD: 18 september 2013
UPPDATERAD: 18 september

Epsontröja1

Epson har valt Sign Scandinavia som plats för världslansering av sin första inkjetskrivare för kläder. Maskinen heter F2000 och kan skriva på både mörka och ljusa plagg. Detta eftersom den har två vita färgkanaler, förutom fyrfärg.

– Maskinen har en usb-ingång, så i en copyshop kan kunden komma med ett minne och få plagget med sig efter några minuter, berättar Richard Garp från Epson.

– Utbildningstiden är också mycket trevlig. Jag fick maskinen häromdagen och efter att ha läst på i fem minuter var jag igång med produktion.

Systemet består av två enheter – dels F2000 och dels en enhet som kan värma fast trycket med en styrd temperatur under en styrd tidsperiod. På mässan används en maskin från Folie & Papper i Göteborg.
Epsontröja2

Ljust plagg

Om du har ett ljust plagg går du först in på datorn och markerar var inom ramen som motivet ska placeras. Sedan lägger du plagget på en platta i F2000 och spänner fast det med en ram. Att plagget är jämnt spänt säkerställs genom att en laser scannar av ytan och ser till att det är tillräckligt jämnt.

Därefter kör plagget igenom maskinen och en minut senare är det tryckt. Då tas plagget över i värmeapparaten, som sätts på 45 sekunder, varefter plagget är klart att använda.

Epsontröja3

Mörkt plagg

För en mörk tröja krävs att det läggs en vit platta under trycket. Då måste du först rolla på en primer som härdas under 45 sekunder i värmeapparaten. Du kan förbereda ett antal plagg på en gång. När det väl är förberett kan det ligga i flera dagar innan det sedan trycks.

Du lägger sedan plagget i maskinen. Då läggs först den vita färgen på i en genomgång varefter de fyra färgerna läggs på i nästa genomgång. Processen i maskinen tar därför två minuter, innan den läggs i värmeapparaten för att härda färgen.

Totalt tar det i praktiken tre minuter att trycka ett vitt plagg och strax över fem minuter att trycka ett färgat plagg. Är det frågan om klubbtröjor kan man väldigt snabbt skriva in ett nytt namn och på så sätt ordna tröjor till hela laget på någon timme.

Epsontröja4

När F2000 börjar säljas vid årsskiftet kommer den att kosta runt 150 000 kronor. Värmeapparaten kan köpas redan nu för 8000 kronor.

 

Läs vidare

Antalis introducerar SwitchGreen Box för gröna materialval

Antalis tar fram en grön låda för att inspirera till hållbara materialval.
switchgreen-news-banner

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Onlinetryckeri börjar sälja material

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper