Epson fixar tröjor på fem minuter

PUBLICERAD: 18 september 2013
UPPDATERAD: 18 september

Epsontröja1

Epson har valt Sign Scandinavia som plats för världslansering av sin första inkjetskrivare för kläder. Maskinen heter F2000 och kan skriva på både mörka och ljusa plagg. Detta eftersom den har två vita färgkanaler, förutom fyrfärg.

– Maskinen har en usb-ingång, så i en copyshop kan kunden komma med ett minne och få plagget med sig efter några minuter, berättar Richard Garp från Epson.

– Utbildningstiden är också mycket trevlig. Jag fick maskinen häromdagen och efter att ha läst på i fem minuter var jag igång med produktion.

Systemet består av två enheter – dels F2000 och dels en enhet som kan värma fast trycket med en styrd temperatur under en styrd tidsperiod. På mässan används en maskin från Folie & Papper i Göteborg.
Epsontröja2

Ljust plagg

Om du har ett ljust plagg går du först in på datorn och markerar var inom ramen som motivet ska placeras. Sedan lägger du plagget på en platta i F2000 och spänner fast det med en ram. Att plagget är jämnt spänt säkerställs genom att en laser scannar av ytan och ser till att det är tillräckligt jämnt.

Därefter kör plagget igenom maskinen och en minut senare är det tryckt. Då tas plagget över i värmeapparaten, som sätts på 45 sekunder, varefter plagget är klart att använda.

Epsontröja3

Mörkt plagg

För en mörk tröja krävs att det läggs en vit platta under trycket. Då måste du först rolla på en primer som härdas under 45 sekunder i värmeapparaten. Du kan förbereda ett antal plagg på en gång. När det väl är förberett kan det ligga i flera dagar innan det sedan trycks.

Du lägger sedan plagget i maskinen. Då läggs först den vita färgen på i en genomgång varefter de fyra färgerna läggs på i nästa genomgång. Processen i maskinen tar därför två minuter, innan den läggs i värmeapparaten för att härda färgen.

Totalt tar det i praktiken tre minuter att trycka ett vitt plagg och strax över fem minuter att trycka ett färgat plagg. Är det frågan om klubbtröjor kan man väldigt snabbt skriva in ett nytt namn och på så sätt ordna tröjor till hela laget på någon timme.

Epsontröja4

När F2000 börjar säljas vid årsskiftet kommer den att kosta runt 150 000 kronor. Värmeapparaten kan köpas redan nu för 8000 kronor.

 

Läs vidare

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w

Det händer på årets Fespa-mässa

När Fespa Global Print Expo återvänder till Amsterdam RAI i mars så är det med välkända inslag som Sustainability Spotlight och World Wrap Masters, men även med nyheter som rör digital signage, personalisering och ett initiativ för att minska spillet.
Fespa kollage

Senaste nytt

NI Solutions blir återförsäljare för Flora

NI Solutions och Flora har skakat hand om ett nytt samarbete på den nordiska marknaden.
Floraweb

Västerbottnisk tryckerikoncern går bra i Umeå – tappar i Lycksele

Original tryckeri i Umeå gör ett starkt 2023 men dotterbolaget Original tryckeri i Lycksele har det svårare. Orsaken är minskad annonsförsäljning till bolagets annonsblad.
FotoJet-(50)

Summerar nyttan med automation

Summa demonstrerar inte bara en utan två arbetsflödeslösningar under Fespa. Detta för att visa kunderna hur de kan effektivisera sina processer.
Summa

Storformatstryckeri gör rekordresultat

Oron för minskande volymer visade sig var obefogad. Storformatsspecialisterna Ackert Reklam gör sin högsta vinst på tio år. 
DSC_6055-2