Under hösten genomför Iggesund Paperboard en miljöutbildning för samtliga 900 anställda vid Iggesunds Bruk i Sverige. Deltagarna kommer att få en halv dags orientering i aktuella miljöfrågor.
Bakom utbildningen ligger önskemål både från myndigheter och certifieringsorgan, men också en önskan att göra fler anställda ännu mer medvetna om aktuella miljöfrågor som i ett led att minska miljöpåverkan.
– Vi tycker att det är viktigt att våra anställda vet var företaget står, vilken miljöpåverkan vi har haft historiskt och inte minst var vi står idag. Jag vill att våra medarbetare ska vara medvetna om hur de faktiskt kan påverka vår miljö genom sitt beteende på sin arbetsplats, säger Anna Mårtensson, miljöchef vid Iggesunds Bruk där kvalitetskartongen Invercote tillverkas.
– Mycket kan göras och har gjorts i form av stora investeringar. Men vi behöver också det vakande ögat från den enskilde medarbetaren, den som ser om ett flöde är felaktigt eller att en bullerkälla skulle kunna kapslas. Men det får man bara om den enskilde medarbetaren vet vilka krav som ställs och varför, därför är den här utbildningen viktig, framhåller Anna Mårtensson.
Iggesunds Bruks utsläpp till luft och vatten, energifrågor och hur restprodukter behandlas är viktiga inslag i det som förmedlas till alla anställda. Uppmärksamhet ägnas också åt kontrollsystemen, som är betydligt mer omfattande än myndighetskraven. Utbildningen äger inte enbart rum i skolsalar, utan också ute i den industriella verkligheten, där deltagarna kan se vad som görs och vilka effekter det får.
För första gången redovisas också effekterna av den nya sodapannan för 2,3 miljarder SEK som togs i drift i juni 2012. Vid Iggesunds Bruk vägs miljöfrågorna sedan decennier in i varje investeringsbeslut. Över tid innebär det att en minskad miljöpåverkan byggs in i hela tillverkningsprocessen.