Allt om typsnittets historia i ny bok

PUBLICERAD: 22 april 2015
UPPDATERAD: 22 april

typsnitt1
Nu kan du lära dig allt om siffrors och bokstävers långa historia i den nya typsnittshandboken Letter Fountain.

I boken återvänder författarna så långt tillbaka som till människans första försök att kommunicera med visuella tecken och teckningar. Form och anatomi för varje bokstav i alfabetet, inklusive skiljetecken och specialtecken, undersöks noga med referenser till typdesign som härrör till viktiga konstverk och konströrelser från Gutenbergs tidsålder fram till idag.

Uppmärksammas gör också estetiken i den digitala tidsåldern med rekommendationer av typografi, till exempel valet av rätt typsnitt för ett uppdrag.

Guiden avrundas med en ingående jämförelse mellan sans-serif och serif-typsnitt, ett avsnitt om mätsystem och indikationer, råd omkring typografiska regler samt en handbok för utveckling av digitala typsnitt.

Över 150 typsnitt, deras ursprung och egenskaper, diskuteras i detalj med visuella förklaringar i fullmatade tabeller, inklusive skala, vikt, mm.

Tillkommer gör ett omfattande tillägg med generalindex, ett typsnittsindex på mer än 300 olika typsnitt, ett index på över 250 typsnittsdesigners, ett uttömmande index för typsnittsgjuterier, en grafisk ordbok samt förslag på vidare läsning.

Den ursprungliga holländska utgåvan Letterfontein certifierades med ”Typographic Excellence” av Type Directors Club New York (TDC) 2010. Den har även erhållit en red-dot design award från Design Zentrum Nordrhein-Westfalen, Tyskland.

Läs vidare

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Onlinetryckeri börjar sälja material

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Bilder från första Drupa-veckan

Följ med Sign&Print in i hallarna under Drupa 2024 i Düsseldorf. Vilka produkter och applikationer visas på årets mässa?
Bildkollage

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Senaste nytt

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)