Allt om typsnittets historia i ny bok

PUBLICERAD: 22 april 2015
UPPDATERAD: 22 april

typsnitt1
Nu kan du lära dig allt om siffrors och bokstävers långa historia i den nya typsnittshandboken Letter Fountain.

I boken återvänder författarna så långt tillbaka som till människans första försök att kommunicera med visuella tecken och teckningar. Form och anatomi för varje bokstav i alfabetet, inklusive skiljetecken och specialtecken, undersöks noga med referenser till typdesign som härrör till viktiga konstverk och konströrelser från Gutenbergs tidsålder fram till idag.

Uppmärksammas gör också estetiken i den digitala tidsåldern med rekommendationer av typografi, till exempel valet av rätt typsnitt för ett uppdrag.

Guiden avrundas med en ingående jämförelse mellan sans-serif och serif-typsnitt, ett avsnitt om mätsystem och indikationer, råd omkring typografiska regler samt en handbok för utveckling av digitala typsnitt.

Över 150 typsnitt, deras ursprung och egenskaper, diskuteras i detalj med visuella förklaringar i fullmatade tabeller, inklusive skala, vikt, mm.

Tillkommer gör ett omfattande tillägg med generalindex, ett typsnittsindex på mer än 300 olika typsnitt, ett index på över 250 typsnittsdesigners, ett uttömmande index för typsnittsgjuterier, en grafisk ordbok samt förslag på vidare läsning.

Den ursprungliga holländska utgåvan Letterfontein certifierades med ”Typographic Excellence” av Type Directors Club New York (TDC) 2010. Den har även erhållit en red-dot design award från Design Zentrum Nordrhein-Westfalen, Tyskland.

Läs vidare

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w

Det händer på årets Fespa-mässa

När Fespa Global Print Expo återvänder till Amsterdam RAI i mars så är det med välkända inslag som Sustainability Spotlight och World Wrap Masters, men även med nyheter som rör digital signage, personalisering och ett initiativ för att minska spillet.
Fespa kollage

Senaste nytt

NI Solutions blir återförsäljare för Flora

NI Solutions och Flora har skakat hand om ett nytt samarbete på den nordiska marknaden.
Floraweb

Västerbottnisk tryckerikoncern går bra i Umeå – tappar i Lycksele

Original tryckeri i Umeå gör ett starkt 2023 men dotterbolaget Original tryckeri i Lycksele har det svårare. Orsaken är minskad annonsförsäljning till bolagets annonsblad.
FotoJet-(50)

Summerar nyttan med automation

Summa demonstrerar inte bara en utan två arbetsflödeslösningar under Fespa. Detta för att visa kunderna hur de kan effektivisera sina processer.
Summa

Storformatstryckeri gör rekordresultat

Oron för minskande volymer visade sig var obefogad. Storformatsspecialisterna Ackert Reklam gör sin högsta vinst på tio år. 
DSC_6055-2