Japansk printerleverantör utvecklar 3d-printer

PUBLICERAD: 27 maj 2015
UPPDATERAD: 27 maj
Mimakis vd Hisayuki Kobayashi menar att det handlar om en fyrfärgsmaskin. Samma färgmöjligheter har HPs kommande 3d-printer.
Mimakis vd Hisayuki Kobayashi menar att det handlar om en fyrfärgsmaskin. Samma färgmöjligheter har HPs kommande 3d-printer.

Sedan HP för två år sedan tillkännagav att de hoppar på 3d-printtåget med sin egenutvecklade teknik Multi Jet Fusion, låg det en viss förväntan i grafiska branschen om att fler ”2D-aktörer” skulle annonsera sina egna 3d-printinitiativ. Så blev det inte riktig. Epson har sjösatt en femårsplan med inriktning mot 3d-print och Brother ser det som ett intressant område. Men japanska storformatsleverantören Mimaki har nu lyft på locket för en kommande, egenutvecklad 3d-printer. Dessutom med färgkapacitet.

Det är Mimaki Japans styrelseordförande Akira Iked som först avslöjade att företaget har arbetat på en 3d-printer sedan 2011. Tekniken kan mycket väl bygga på modellen UJF-3042, en printer som kan printar på tredimensionella föremål. Enligt Mimakis vd, Hisayuki Kobayashi handlar det om en 3d-printer med fyrfärgskapacitet. Bläcket som används ska dessutom vara UV-härdande och klara upp till tio miljoner olika färger.

Enligt Kobayashi investerar man över sju procent av den årliga omsättningen i projektet. Man kommer även att utveckla programvara. Vilka applikationsområden man riktar sig mot är inte bestämt, men Kobayashi nämner arkitektur- och medicinska modeller. Inom två år beräknar man ha en färdig maskin.

Läs vidare

Onlinetryckeri börjar sälja material

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Bilder från första Drupa-veckan

Följ med Sign&Print in i hallarna under Drupa 2024 i Düsseldorf. Vilka produkter och applikationer visas på årets mässa?
Bildkollage

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Plockmatic firar jämnt med all time high

I år är det 50 år sedan Plockmatic startades. Sedan dess har företag växt till en stor global spelare inom dokumenthantering med en bred produktportfölj. Sign&Print har intervjuat vd:n Jan Marstorp om den resan och vägen framåt.
Plockmatic kollage

Senaste nytt

De visade linjer med helautomatisk bokproduktion

Efterbehandlingsexperterna Horizon visade hur man skapar den smarta fabriken på Drupa.
_DSC0615

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2

Scandinavian Print Group expanderar ytterligare

Tryckerikoncernen öppnar plånboken igen.
Esben_Mols_Kabell