Svenskt köp ger ny strategi för Canon

PUBLICERAD: 14 oktober 2015
UPPDATERAD: 14 oktober

Canon har hittills framför allt haft sin utveckling lokaliserad i Japan. Men under de kommande fem åren ska en allt större del av utvecklingsarbetet göras i Europa och USA. Service och support ska också utvecklas och anpassas till de olika marknaderna.

Det framgick när Canons 80-årige koncernchef Fujio Mitarai inledde Canons strategikonferens i Paris på tisdagen. Där berättade han, för övrigt, att Europa är Canons största marknad.

– En kultur har aldrig alla svaren. Därför är det så viktigt för oss att i vår nya femårsplan sprida forskning till Europa och USA. Så länge det finns gemensamma mål, kan vi skapa de bästa lösningarna internationellt, kan man sammanfatta vad Fujio Mitarai sade.

Han berättade för övrigt att han själv, sedan han startade på Canon 1961, har sålt både kameror och skrivare – men aldrig har arbetat inom forskning och utveckling. Det är intressant att företaget, under hans ledning, valt att investera mer än någonsin inom de här områdena.

 

Gigantiskt köp i Sverige

I Europa köpte man för sex år sedan Océ, som gör skrivare och storformat. De produkterna har nu integrerats och det har blivit dags att ta nästa steg. Det steget har varit köpet av svenska börsnoterade Axis.

Lundaföretaget Axis ägare blev först stormrika på att sälja webbkameror till flickor som ville visa bilder i realtid. På senare tid har de blivit världsledande leverantör av övervakningskameror. För Canon, med strategin att vara världsbäst på bilder, har det varit ett fullt logiskt steg att nu gå in på säkerhetsområdet.

– Genom köpet av Axis är det nu våra kameror som övervakar fortkörare i England. Jag ber om ursäkt för det, sade Fujio Mitarai och avslöjade en härlig humor.

Han berättade sedan om Canons nya supertelezoom, som kan filma i extremt svagt ljus. Istället för att ha infraröda nattbilder kommer nu Canon, i kombination med Axis, att kunna ta färgbilder nattetid. Det underlättar väsentligt för polisen att identifiera kriminella och terrorister.

 

Två tunga områden

För Europas del betyder det att Canon nu har två utvecklingstunga områden här. Det betyder även att det finns en bra dialogpartner för forskarna i Japan, när erfarenheter behöver stämmas av.

DSC_0136

DSC_0140

DSC_0142

DSC_0144

DSC_0145

DSC_0146

DSC_0148

DSC_0150

DSC_0151

DSC_0152

DSC_0155

DSC_0159

DSC_0165

Läs vidare

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Plockmatic firar jämnt med all time high

I år är det 50 år sedan Plockmatic startades. Sedan dess har företag växt till en stor global spelare inom dokumenthantering med en bred produktportfölj. Sign&Print har intervjuat vd:n Jan Marstorp om den resan och vägen framåt.
Plockmatic kollage

Färger för screen-, digital- och tampotryck

Färgtillverkaren Marabu lyfter fram några av sina produkter för screen-, digital- och tampotryck på Drupa.
marabu2

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV kollage

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)