Svenskt köp ger ny strategi för Canon

PUBLICERAD: 14 oktober 2015
UPPDATERAD: 14 oktober

Canon har hittills framför allt haft sin utveckling lokaliserad i Japan. Men under de kommande fem åren ska en allt större del av utvecklingsarbetet göras i Europa och USA. Service och support ska också utvecklas och anpassas till de olika marknaderna.

Det framgick när Canons 80-årige koncernchef Fujio Mitarai inledde Canons strategikonferens i Paris på tisdagen. Där berättade han, för övrigt, att Europa är Canons största marknad.

– En kultur har aldrig alla svaren. Därför är det så viktigt för oss att i vår nya femårsplan sprida forskning till Europa och USA. Så länge det finns gemensamma mål, kan vi skapa de bästa lösningarna internationellt, kan man sammanfatta vad Fujio Mitarai sade.

Han berättade för övrigt att han själv, sedan han startade på Canon 1961, har sålt både kameror och skrivare – men aldrig har arbetat inom forskning och utveckling. Det är intressant att företaget, under hans ledning, valt att investera mer än någonsin inom de här områdena.

 

Gigantiskt köp i Sverige

I Europa köpte man för sex år sedan Océ, som gör skrivare och storformat. De produkterna har nu integrerats och det har blivit dags att ta nästa steg. Det steget har varit köpet av svenska börsnoterade Axis.

Lundaföretaget Axis ägare blev först stormrika på att sälja webbkameror till flickor som ville visa bilder i realtid. På senare tid har de blivit världsledande leverantör av övervakningskameror. För Canon, med strategin att vara världsbäst på bilder, har det varit ett fullt logiskt steg att nu gå in på säkerhetsområdet.

– Genom köpet av Axis är det nu våra kameror som övervakar fortkörare i England. Jag ber om ursäkt för det, sade Fujio Mitarai och avslöjade en härlig humor.

Han berättade sedan om Canons nya supertelezoom, som kan filma i extremt svagt ljus. Istället för att ha infraröda nattbilder kommer nu Canon, i kombination med Axis, att kunna ta färgbilder nattetid. Det underlättar väsentligt för polisen att identifiera kriminella och terrorister.

 

Två tunga områden

För Europas del betyder det att Canon nu har två utvecklingstunga områden här. Det betyder även att det finns en bra dialogpartner för forskarna i Japan, när erfarenheter behöver stämmas av.

DSC_0136

DSC_0140

DSC_0142

DSC_0144

DSC_0145

DSC_0146

DSC_0148

DSC_0150

DSC_0151

DSC_0152

DSC_0155

DSC_0159

DSC_0165

Läs vidare

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1

Dubbeltema i nya numret av Sign&Print

Årets sista nummer av Sign&Print har landat i brevlådorna. Den här gången har vi tittat närmare på hur de mindre tryckerierna jobbar, men det blir även extra mycket läsning om olika efterbehandlingslösningar.
IMG_0694

Elitidrottaren som trycker och graverar till bröllop

Jessica Ekvall lämnade tv-branschen för att få vara kreativ på riktigt. I villan utanför Stockholm har 25-åring byggt upp företaget Silver Leaf som trycker på allt från kläder till glas för alla tillfällen. Företaget har en särskild inriktning mot bröllop.
Silver-Leaf-collage

Nya möjligheter när Fespa återvänder till Amsterdam

Fespa Global Print Expo hölls så sent som i oktober 2021 i Amsterdam. I vår gör mässan comeback i staden och på RAI Exhibition Centre. 
Fespa Amsterdam pressbild

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1