Åtta nya pressar från HP

PUBLICERAD: 29 mars 2016
UPPDATERAD: 29 mars

HP Indigo 50000

Det har länge varit känt att HP bokat största montern på Drupa. Nu har vi också fått veta vad montern ska fyllas med. Bland annat kommer en Indigo i B1-formatet – som med sju färger, lack och silver/guld får ett totalpris runt 20 miljoner kronor och kan trycka på allt från tunt papper till tjock kartong. Vidare presenteras bläckpressar med en kvalitet som ska matcha de bästa offsetpressarna. Dessutom lanseras Print OS, som troligen kommer att vända upp och ner på mycket vi sett som självklart i den administrativa delen av den grafiska världen. Nu kommer alla program att kunna prata med varandra i något slags Postscript för administration.

– Tidigare har vi talat mycket om kostnaden per ark. Nu talar vi istället om kostnaden per jobb, säger HP Indigos vd Alon Bar-Shany.

Alon Bar-Shany, HP Indigo
Alon Bar-Shany visar konstverk, föreställande Mexikansk madonnafigur och tryckt med HP Indigo 20000.

– Indigo tekniken är fortfarande i sin linda. Det finns så mycket kvar att utveckla kring den, säger Alon Bar-Shany vidare och berättar att sjufärgstrycket nu täcker 97 procent av alla färger i Pantones palett.

– Brytpunkten mellan Indigo och bläckmaskinerna ligger kring 25-35 procent färgtäckning, säger Jan-Olof Jungersten, vd på Visutech, som säljer HP Indigo i Norden. Under det är bläck billigast medan Indigos digitala offset är mest ekonomisk för färgtäckning över den nivån.

En färgbild kan ha en täckning uppåt 300 procent färg, så egentligen kan man konstatera att bläcktryck i dag frmaför allt är konkurrenskraftigt för produkter med lite mindre färgtäckning, typ skolböcker, fakturor och manualer.

Tryckprover, HP Indigo

Ett litet axplock av produkter som tillverkas i HP Indigo.

Coke Mosaic

Cola-flaskor framställda med HP Indigo Mosaic, som automatiskt genererar helt unikt tryck på vartenda ark. Här på krympfolie till stor kampanj för Coca-Cola.

(artikeln uppdateras)

Läs vidare

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Metalliska element i etiketter minskar förfalskningar

Xeikon samarbetar med Kurz för att ta strid mot piratkopior.
XEI_pr2403_PR_KURZ_EG

Antalis introducerar SwitchGreen Box för gröna materialval

Antalis tar fram en grön låda för att inspirera till hållbara materialval.
switchgreen-news-banner

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper