Den självkörande tryckpressen

PUBLICERAD: 30 maj 2016
UPPDATERAD: 30 maj

DSC_0013

På sin presskonferens inför Drupas öppning kommer vd Gerold Linzbach med en världsnyhet: den helt automatiska tryckpressen. Naturligtvis gör han det framför en Primefire bläckpress och tre robotar som parallellt utför en show. Äntligen kom Robot-Drupa.

– Tänk på en självkörande bil där du bara talar om vart du ska och sedan bara behöver ingripa om något oväntat sker. På samma sätt ska tryckpressen sköta sig själv, genom att arbeta smart. Med en smart stoppknapp kan du få en paus, men annars kör maskinen i sitt eget tempo.

Stephan Plenz, som tillhör ledningsgruppen på Heidelberg, illustrerar sedan detta genom att gå över till en XL106-8-P led med uv-färg och led-tork. Pressen har ett set plåtar isatta och ett annat sett som står redo i pressen.

– Utmaningen är nu att vi ska köra tre upplagor på åtta minuter, inklusive plåtbyten.

Pressen går automatiskt igång och kör upp till 18000 tryck i timmen. Upplagan trycks på en knapp minut. Pressen saktar ner och byter till nästa plåtset. Så snart det är gjort, startar maskinen och går upp till full fart. Nu har tryckaren bara en minuts tryckning på sig att byta åtta plåtar. Det går naturligtvis inte, så när upplagan är tryckt så trycker tryckaren på Smart Stop och processen stannar upp medan han byter ut de åtta plåtarna. Så snart det är gjort så fortsätter pressen med att byta plåtar och köra den sista upplagan.

Efter sju minuter och 35 sekunder är allting klart. Eftersom man kört med uv-färg och led-tork så är upplagan torr och kan direkt gå till efterbehandling.

Läs vidare

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Avtäckning på mässan för ny HP Latex-modell

HP Latex-familjen har fått en ny medlem, kallad 630 W. Maskinen hade världspremiär hos inte mindre än tre utställare under Sign&Print Scandinavia: NI Solutions, Spandex och Antalis.
A169871A-614E-46A0-8B8E-6CC4CD6F1B50

Lyfter fram trotjänare – och kommande hybrider

Under första kvartalet 2024 planerar Agfa att lansera två helt nya hybridmaskiner. De fick dessvärre inte se dagens ljus under Sign&Print Scandinavia, men besökarna får ändå höra några detaljer om de kommande nyheterna.
DSC_4253

Senaste nytt

Color Systems såg ny kundgrupp

Color System har satt tänderna i en ny kundgrupp med UV-storformatsskrivaren från Epson. – Det är jätteroligt, säger Magnus Edfeldt, säljs och marknadsansvarig. Återförsäljaren från Vällingby visade också flera maskiner för Direct to film.
DSC_4386

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Dataline vill växa i Norden

Under Sign&Print Scandinavia gick Dataline ut med nyheten att företaget förvärvat finska mjukvaran Arkki ERP. Det firades i montern under mässans sista dag.
Dataline

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8