Den självkörande tryckpressen

PUBLICERAD: 30 maj 2016
UPPDATERAD: 30 maj

DSC_0013

På sin presskonferens inför Drupas öppning kommer vd Gerold Linzbach med en världsnyhet: den helt automatiska tryckpressen. Naturligtvis gör han det framför en Primefire bläckpress och tre robotar som parallellt utför en show. Äntligen kom Robot-Drupa.

– Tänk på en självkörande bil där du bara talar om vart du ska och sedan bara behöver ingripa om något oväntat sker. På samma sätt ska tryckpressen sköta sig själv, genom att arbeta smart. Med en smart stoppknapp kan du få en paus, men annars kör maskinen i sitt eget tempo.

Stephan Plenz, som tillhör ledningsgruppen på Heidelberg, illustrerar sedan detta genom att gå över till en XL106-8-P led med uv-färg och led-tork. Pressen har ett set plåtar isatta och ett annat sett som står redo i pressen.

– Utmaningen är nu att vi ska köra tre upplagor på åtta minuter, inklusive plåtbyten.

Pressen går automatiskt igång och kör upp till 18000 tryck i timmen. Upplagan trycks på en knapp minut. Pressen saktar ner och byter till nästa plåtset. Så snart det är gjort, startar maskinen och går upp till full fart. Nu har tryckaren bara en minuts tryckning på sig att byta åtta plåtar. Det går naturligtvis inte, så när upplagan är tryckt så trycker tryckaren på Smart Stop och processen stannar upp medan han byter ut de åtta plåtarna. Så snart det är gjort så fortsätter pressen med att byta plåtar och köra den sista upplagan.

Efter sju minuter och 35 sekunder är allting klart. Eftersom man kört med uv-färg och led-tork så är upplagan torr och kan direkt gå till efterbehandling.

Läs vidare

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

Senaste nytt

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)