Den självkörande tryckpressen

PUBLICERAD: 30 maj 2016
UPPDATERAD: 30 maj

DSC_0013

På sin presskonferens inför Drupas öppning kommer vd Gerold Linzbach med en världsnyhet: den helt automatiska tryckpressen. Naturligtvis gör han det framför en Primefire bläckpress och tre robotar som parallellt utför en show. Äntligen kom Robot-Drupa.

– Tänk på en självkörande bil där du bara talar om vart du ska och sedan bara behöver ingripa om något oväntat sker. På samma sätt ska tryckpressen sköta sig själv, genom att arbeta smart. Med en smart stoppknapp kan du få en paus, men annars kör maskinen i sitt eget tempo.

Stephan Plenz, som tillhör ledningsgruppen på Heidelberg, illustrerar sedan detta genom att gå över till en XL106-8-P led med uv-färg och led-tork. Pressen har ett set plåtar isatta och ett annat sett som står redo i pressen.

– Utmaningen är nu att vi ska köra tre upplagor på åtta minuter, inklusive plåtbyten.

Pressen går automatiskt igång och kör upp till 18000 tryck i timmen. Upplagan trycks på en knapp minut. Pressen saktar ner och byter till nästa plåtset. Så snart det är gjort, startar maskinen och går upp till full fart. Nu har tryckaren bara en minuts tryckning på sig att byta åtta plåtar. Det går naturligtvis inte, så när upplagan är tryckt så trycker tryckaren på Smart Stop och processen stannar upp medan han byter ut de åtta plåtarna. Så snart det är gjort så fortsätter pressen med att byta plåtar och köra den sista upplagan.

Efter sju minuter och 35 sekunder är allting klart. Eftersom man kört med uv-färg och led-tork så är upplagan torr och kan direkt gå till efterbehandling.

Läs vidare

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Snabb DTF-affär: ”Funderade bara en halvtimme”

Reklamlabbet i Glasriket hade i några år funderat på att uppgradera sitt textiltryck. När de fick höra talas om Mimakis DTF-lösning slog de till direkt. Företaget har även utökat med fler maskiner – och personal.
RL Fredrik Sara 2

Framtiden för SPG: "Nu accelererar vi igen"

Det har varit lite tyst kring Scandinavian Print Group (SPG) på sistone. Det finns en förklaring till det – och det kommer att hända saker framöver.
Esben_Mols_Kabell

Senaste nytt

Original Tryckeri får ny ägare – "Branschen måste konsolideras"

Investmentbolaget Gerdins Invest förvärvar 60 procent av aktierna i Original Tryckeri Norrland och dotterbolaget Original Tryckeri Lycksele. Bolagen har tryckeriverksamhet i Umeå och Lycksele.
orginaltryckeri-

NI Solutions blir återförsäljare för Flora

NI Solutions och Flora har skakat hand om ett nytt samarbete på den nordiska marknaden.
Floraweb

Västerbottnisk tryckerikoncern går bra i Umeå – tappar i Lycksele

Original tryckeri i Umeå gör ett starkt 2023 men dotterbolaget Original tryckeri i Lycksele har det svårare. Orsaken är minskad annonsförsäljning till bolagets annonsblad.
FotoJet-(50)

Summerar nyttan med automation

Summa demonstrerar inte bara en utan två arbetsflödeslösningar under Fespa. Detta för att visa kunderna hur de kan effektivisera sina processer.
Summa