
Konica Minolta har under många år tillverkat egen efterbehandlingsutrustning, men har nu valt att integrera svenska Plockmatics bookletmaker – med fyrkantsrygg – i sina nya maskiner. Därmed kan Plockmatic glädja sig över avtal med ännu en maskintillverkare. Sign&Print pratar med vd:n Jan Marstorp om den eftertraktade tekniken – och några nyheter.
— Det som lockar är vår bookletmaker med fyrkantsrygg och sidotrimmer. Vår största maskin klarar att klamra genom 50 ark, vilket ger en produkt på 200 sidor. Även vår något enklare maskin klarar 35 ark, vilket ger 120-sidiga, klamrade produkter med fyrkantsrygg, säger Plockmatics vd Jan Marstorp.
För en tillverkare av tonerpressar är det viktigt att den integrerade efterbehandlingen hinner med och inte orsakar några problem.
– Den del som slits i en bookletmaker är själva drivhuvudet. Vi använder en lösning där drivhuvudet byts när man sätter i ny klammerkassett. Lösningen är framtagen av Rapids industriutveckling i Hestra i Småland. Genom att arbeta tätt ihop med dem, har vi alltså en maskin där den del som slits mest också är den som byts oftast.
Vill man arbeta nearline med de allt större digitala volymerna, så kan man behöva den nya vakuummatade högvolymsmataren. Den har två rejäla fack som vardera sväljer en hög på 280 millimeter.
Med luft separeras arken från varandra, så att de ligger som på en kudde när sugmataren drar in dem i efterbehandlaren.
– Själva tekniken att blåsa luft på det här sättet har både vi och andra haft i många år. Det nya är vår automatiserade justering så att mängden separeringsluft anpassas automatiskt. Nu närmar vi oss en punkt där det inte blir några stopp i matningen, säger Jan Marstorp och påpekar samtidigt att det är en nödvändig utveckling, med tanke på de allt högre hastigheterna i digitala tryckpressar.
Men det är inte alltid som hela upplagan är digitaltryckt. Ibland är delar tryckt i offset och annat i digitalt.
– Vi upplever en allt större efterfrågan på möjligheten att blanda. Därför har vi utvecklat en High Capacity Interposer (HCI), som har två stora fack samt ett bypassfack. Med 15 000 ark i timmen blandas upplaga från facken och varje ark kan vara upp till 660 millimeter långt så att du i nästa steg kan häfta och vika till önskat färdigformat. På Drupa stod den i produktion i Ricohs monter, där den var kopplad till en monokrom skrivare där det blandades in färgark.
Jan Marstorp berättar också att de har valt att inte låsa Interposern till Plockmatics egen efterbehandling. Den kan kopplas till en klammerhäft av valfritt fabrikat. Vad den lämnar ifrån sig, är enskilda ark i rätt ordning. De kan sedan vidarebehandlas på valfritt sätt.
Den sista nyheten inom klammerhäftning är en bigningsmodul. Det den gör är att lägga en big, innan arket fortsätter till nästa station.
– Det är dessutom en väldigt intelligent big. Varje ark läses av och bigen justerar sig så att den bigar i exakt 90 grader. Det handlar om att den automatiskt, ark för ark, skevar några tiondels millimeter så att bigen verkligen hamnar exakt. Det kompenserar för att pappersarken kan vara lite felskurna från leverantören.
Sedan ett par år tillbaka äger Plockmatic den engelska tillverkaren Morgana. Även de kom med en högstapeliläggare till Drupa. Där gällde det Digifold Pro385, som nu har två bigverktyg så att den kan lägga bigsträngar både ovan- och underifrån.

– De flesta maskiner av den här typen har för liten matningskapacitet. Det har behövts en rejäl högstapeliläggare. Man kan också skifta mellan bignings- och perforeringsverktyg, vilket ger maskinen fler användningsmöjligheter, säger Anders Gravell, affärsutvecklingschef på Plockmatic som har arbetat med efterbehandling i många år. Z-fals, altarskåp och brevfalsning är några exempel på vad du här kan göra.
Plockmatic visade också sitt nyutvecklade kuverteringssystem, Reflex. Det kan hantera kuvertformat från S65 till B4 vilket ger stor flexibilitet. Systemet kan utrustas efter kundens behov avseende bilage-stationer, bokstationer, streckkods-läsning, etcetera.
Reflex är följaktligen moduluppbyggt och passar därför väl in i alla miljöer med kuverteringsbehov.
Bästa någonsin för Plockmatic
För Plockmatic blev 2015 det bästa året någonsin. 444 miljoner kronor omsattes – 20 procent mer än året innan. De stora skrivarmärkena har öppnat för att sälja efterbehandlingen både inline och nearline. Det gör att affären gärna hamnar hos Plockmatic, oavsett om maskinen är en integrerad del eller står separat.
– Printbolagen har gått från att vara kopiatorförsäljare till att vara inlineförsäljare till att vara systemsäljare som även gärna säljer nearlinesystem, säger Jan Marstorp.
