Komori satsar på UV både i offset och digitaltryck

PUBLICERAD: 24 augusti 2016
UPPDATERAD: 24 augusti

RolandErikssonDen japanska tryckpresstillverkaren Komori satsar på UV både i offset och digitaltryck. Det blev tydligt på Drupa, där de ställt upp inte mindre än fyra offsetpressar och två digitalpressar.

Roland Eriksson på Lundbergs Grafiska förespråkar Komori H-UV som den bästa UV-tekniken när man slår samman alla parametrar som körbarhet, miljö, tryckresultat och flexibilitet.

– H-UV genererar ingen ozon och drar bara 30 procent el jämfört med konventionell UV. LED-UV har ett smalare produktion- och kvalitetsfönster och dagens LED-UV lacker har en tendens till att gulna. Komori har också lång erfarenhet av H-UV med över 600 installationer i hela Världen.

 

Lithrone_GX40_LLithrone GX40 är Komoris förpackningspress som klarar upp till 1 mm i 18 000 tryck/per timma, maxformat 740 x 1040 mm. Tryckpressen på mässan visas med 4 färger, dekorfärg, drip-off lack och UV-lack samt non-stop i- och avläggare.

 

Tryckverk_GX40_LKomori har ett nytt helautomatiskt plåtbyte A-APC. Funktion är mekanisk vilket ger stabilitet och tiden för att byta alla tryckplåtar på maximum 85 sekunder. Fördelen är att man slipper ha motorer på alla plåtcylindrar som är känsliga och dyra att byta. Vid tryckning med låg färgteckning kan delar av verket kopplas ur för snabbare färgbalans. Tvättanläggningen för färgvalsarna är konstruerad för pordjup rengöring så att exempelvis byte från mörka till ljusa färger går snabbt. I varje färgverk finns inbyggd filtrering för att hantera färgdamm/rök och minska utsläpp av lösningsmedel.

 

Avlaggarbord_GX40_LDet finns ett helt paket för styrning av tryckpressens inställningar, färgbalans samt kontroll av tryckta ark som också är självlärande. Paketet KHS-AI både sparar och optimerar jobbinställningarna i tryckpressen från i- till avläggare. Färgmätningen genom PDC-SX kan vid högsta uppgraderingsnivå användas för att jämföra trycket mot digitalt PDF-original. Det minskar exempelvis behovet av i efterhand manuell kontroll av tryckarken som exempelvis känsliga läkemedelsförpackningar.

Lithrone GX40RP är samma i format som GX40. Det är en tryckpress som trycker på båda sidor men utan vändning. Samma gripartag används både på över och undersidan, vilket ger ett stabilare och säkrare tryck.

 

RyuichiAsagi_Lithrone_G37_LKomori har också nya programvaror för kalibrering av tryckpressarna mot ISO-standarder och mot varandra med device link-profiler utöver förinställning och uppföljning av tryckningen.

 

IS29_LImpremia IS29 är en bläcktryckmaskin som använder UV-färg. Det gör enligt Komori att man inte behöver förbehandla papperet innan tryckning. Upplösningen i IS29 är 1200×1200 dpi, maximalt tryckformat 575 x 730 mm med 1500 ark per timme vid dubbelsidig tryckning. Maximal arktjocklek är 0,6 mm – dock, vid dubbelsidig tryckning, 0,45 mm. Impremia IS29 (och alla andra tryckpressar) kan kalibreras mot samma färgrymd med device link-profiler. Impremia IS29 kan då användas som provtryckspress.

Komori Impremia NS40 är, genom samarbetet med Landa, Komoris egen version av Landas bläcktryckpress, med Landas nanoteknik innanför skalet. I nanografi läggs färgen över på en matta där den torkas innan den läggs över på papperet där färgen sedan sluttorkas med H-UV. Det gör att ingen förbehandling av papperet behövs. Upplösningen är 1200×1200 dpi vid en hastighet på 6500 ark/timme med maximalt arkformat på 750 x 1050 mm och maximal arktjocklek 0,8 mm.

Text & Bild – Per Marklund, per.marklund@me.com

 

Läs vidare

Textiltryck utan för- och efterbehandling

Epson lanserar nu Monna Lisa ML-13000, en direct-to-fabric-skrivare som kan printa direkt på tyget i en enda process utan separat för- eller efterbehandling.
ML-13000 ver 2

Mjukvarusamarbete för bättre flyt

ECO3 och eProductivity Software (ePS) har ingått ett strategiskt partnerskap med målet att ta automationen hos tryckerierna till nästa nivå.
ECO3 ePS

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Canon inför Drupa: ”Nu kommer ju allt!”

Canon presenterar teknik- och affärsinnovationer på Drupa och har en lång rad nya skrivare att visa upp.
Matteus-Celinski

Senaste nytt

Textiltryck utan för- och efterbehandling

Epson lanserar nu Monna Lisa ML-13000, en direct-to-fabric-skrivare som kan printa direkt på tyget i en enda process utan separat för- eller efterbehandling.
ML-13000 ver 2

Horizon vänder blad med tre nya samarbeten

Efterbehandlingsleverantören Horizon skriver nya kapitel med tre färska samarbeten. Nu kan de hjälpa tryckerier från tryck till färdig bok i både mjuk- eller hårdpärm.
FotoJet-(82)

Helautomatiskt skärsystem som förflyttar gränserna

Elitron bjuder under Drupa in till en förhandstitt på den uppgraderade Kombo TAV – ett anmärkningsvärt framsteg inom digital skärteknik.
elitron_01

Mjukvarusamarbete för bättre flyt

ECO3 och eProductivity Software (ePS) har ingått ett strategiskt partnerskap med målet att ta automationen hos tryckerierna till nästa nivå.
ECO3 ePS