Hur väljer jag rätt förpackning?

161006_hurvaljerjagrattforpackning

Den 6 oktober hölls en paneldebatt på Empack med rubriken “Hur väljer jag rätt förpackning?”. Deltagare i paneldebatten var Pontus Alm, ansvarig för plastbearbetningsfrågor på Ikem, Ulrika Edlund, professor i fiber- och polymerteknologi på KTH, Erik Lindroth, miljödirektör på Tetra Pak, Per Rosander, expert hållbar kemi på Ecoplan/Krav, och moderator Marcus Petersson från Packmarknaden.

Pontus Alm påpekar att plastförpackningar har gjort det möjligt att minska matsvinnet. Oljebaserade plaster är oftast bättre barriärer för livsmedel än bioplaster.

PET-flaskor är svåra att återvinna. Den främsta orsaken är att den återvunna plasten inte får användas i nya flaskor. Vi kan inte heller göra fleecetröjor av all plast så därför finns det jättelika lager i Småland med återvunnen PET-plast, enligt Pontus Alm.

Ulrika Edlund påpekar att PLA är biologiskt nedbrytbar men inte återvinningsbar. Cirka en till två procent av all plast idag är bioplast. Bioplast kan ha ett högre koldioxidavtryck om fossila bränslen används vid odlingen av grödorna samt vid transport och förädling jämför med en mineraloljeplast som återvinns ett flertal gånger. PLA, polylaktid eller polymjölksyra är en typ av bioplast, tillverkad av majsstärkelse eller rörsocker som råvara.

Icke nedbrytbara polymerer kan skapa problem i kretsloppet. Per Rosander påpekade att vi vet för lite om nanopartiklar för att experimentera med produkter i maten. Nano är en måttenhet och betyder miljarddels meter. Ulrika Edlund lade till att nanopartiklar är inget nytt, även i cellulosamaterial finns det nanopartiklar. Försiktighetsprincipen måste gälla eftersom vi inte vet hur kroppen reagerar på partiklarna. Farligast är spetsiga nanofibrer som exempelvis asbest adderade Pontus Alm.

forpackningslotsen

Från och med 2018 kommer Krav att förbjuda BPA, bisfenol, och PVC, polyvinylklorid, i förpackningar enligt Per Rosander. PVC finns fortfarande, bland annat i sträckfilmer och tätningar i plastlock. Krav har tagit fram en förpackningslots till certifierade företag som hjälp för att ta fram förpackningar som uppfyller Kravs regler. Lotsen är uppdelad i tre delar som förpackningen ska uppfylla: att ge livsmedel ett optimalt skydd, vara giftfri samt resurs- och klimateffektiv.

Erik Lindrot tyckte att helhetssyn saknas, att vi måste fokusera på förnyelsebara råvaror. Att det är viktigt att man kan återanvända råvaran först innan man eldar upp eller komposterar den. Ulrika Edlund tycker att fabrikanter pratar för lite med varandra. Att se till att förpackningarna inte innehåller icke nedbrytbara ämnen.

Ska man dra slutsatser av debatten så är förpackningar av pappersfibrer att föredra jämfört med plast, både olje- och växtbaserade plaster.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Skapar dokument – från rådata till godkänt korrektur

EBI erbjuder lösningar med målet att effektivisera grafisk produktion. Nu lägger de in en högre växel för att automatisera trycksaksproduktioner och förenkla för företag att skapa produktionsklara dokument, hela vägen från kundens datakälla till godkänt korrektur. En intäktskälla som den grafiska branschen har missat, menar Adim Lundin på EBI.

Publicerat av: 

Världspremiär för Ricoh och Watkiss

Engelska Watkiss har byggt en online sadelhäft och trekniv till Ricohs flaggskepp – 135-sidors maskinen ProC 9210. Under tre år har Watkiss arbetat med att få fram den här maskinen, som är beräknad att hålla åtminstone två generationer laserskrivare. Så när skrivaren efter fyra-fem år pensioneras, så kopplas en ny maskin till Watkiss.

Publicerat av: 

Säljer för 300 miljoner om året – men har inga egna direktkunder

På väg hem från Norge kom Patrik Sjölin på det nya namnet Addbrand. Han stannade bilen, googlade och saken var klar. Namnet Kuvertteamet gick i graven och ersattes i höstas av ett namn som tål att växa med och som fungerar i alla nordiska länder.

Publicerat av: