Test: Canon växlar upp med Imagepress C850

PUBLICERAD: 31 mars 2017
UPPDATERAD: 31 mars
Niklas Nilsson är produktchef och Jens Werleskog är säljchef för Canon Professional Print i Sverige.

Sedan Imagepress C600/700/800-serien lanserades 2014 har Canon sålt över 350 enheter i Skandinavien. Nu kommer uppgraderingarna i form av C750 och C850. Vi talar om en betydande uppväxling, med både ökad produktionskapacitet och kvalitet. Dessutom har lösningarna fått en helt ny funktion.

Föremålet för vårt test är den större modellen: Imagepress C850. Det gör vi på Canons danska huvudkontor i Köpenhamn. Vårt första intryck är att grundkonfigurationen är kompakt. Enligt specifikationen har den ett mått på 2 x 1,6 meter, vilket gör att skrivaren kan ställas i mindre utrymmen.

Med Imagepress C850 riktar Canon sig till mellanvolymsanvändarna med månadsvolymer på mellan 15 000–150 000 utskrifter. Man vänder sig både till grafiska företag med detta volymbehov, men också till exempelvis mäklare och auktionshus. Det menar Hans Dalmeijer, affärsutvecklare hos Canon Danmark. Imagepress-modellen klarar toppar på upp emot 500 000 utskrifter per månad, så den är något av en arbetshäst.

Hans Dalmeijer nämner ett par viktiga försäljningsargument. Bland annat utskrift på kuvert, som inte kräver några extrainvesteringar. Det är bara att lägga kuverten i pappersfacket. Även den automatiska färgkalibreringen och passningsjusteringen är viktiga funktioner som reducerar manuella insatser.

Men de viktigaste argumenten är ändå: Bannerutskrift i duplex (upp till 762 millimeter), högre utskriftshastighet (upp till 85 A4-ark per minut), bättre utskriftskvalitet (i linje med Imagepress C10000VP).

Hans Dalmeijer framhäver möjligheten att producera så kallade coffee table-böcker, som denna katalog från ett konstgalleri. Det har möjliggjorts genom en ny funktion för bannerutskrift i duplex.

Bannerutskrift i duplex innebär att man skriver ut på fram- och baksida i en körning. Med denna funktion går det till exempel att producera så kallade coffee table-böcker på 33 x 38 centimeter. Hans Dalmeijer visade ett snyggt exempel från ett konstgalleri som producerat en utställningskatalog i en upplaga på ett par hundra exemplar.

Den högre utskriftshastigheten är inget att orda om, annat än att löpande förbättringar och justeringar har möjliggjort detta. Vi får säkert se fler förbättringar här inom ett par år.

Förbättringarna i utskriftskvaliteten beror på en rad saker. Först och främst är skrivaren utrustad med samma toner som storebror Imagepress C10000VP. Kombinationen av Continuous Vivid-tonern, Canons Elastic Image Transfer Belt och det dubbla fuserbältet gör att tonern följer papperets struktur på ett sätt som påminner om offset.

Canon har  också utvecklat en rad halv- och helautomatiska funktioner för färgkalibrering, samt en kontinuerlig optisk kontroll av färghållningen på trumman. Totalt sett betyder detta att kvaliteten ligger väldigt nära det du kan få ut ur en Imagepress C10000VP, menar Hans Dalmeijer.

I Imagepress C850 sitter det en laserteknik som kallas R-VCSEL. Den gör att man kan uppnå en upplösning på hela 2 400 dpi i båda led. I kombination med Canons egenutvecklade Continuous Vivid-toner går det att komma upp i ett offset-liknande raster på upp till 75 linjer per centimeter, eller 190 lpi.

Ett serviceavtal kan innefatta en färgstyrningsspecialist för att se till att skrivaren kan producera certifierade förprovtryck.

Imagepress C850 har en rad sensorer för passning och färghållning. Dessa heter Compact Registration Technology, CRT, respektive Multi Density Adjustment Technology.

Dessutom finns det två nyheter: Auto Correct Colour Tone, ACCT, och Auto Gradation Adjustment, AGA. ACCT är ett avancerat verktyg för färgkalibrering som kan köpas till. Det är hel- eller halvautomatiskt. AGA är en helautomatisk standardlösning för färghållning.

Det finns tre olika rippar att välja mellan. De två Fiery-lösningarna lämpar sig bäst för grafisk produktion som redan har befintliga Fiery-flöden eller mer avancerade färgstyrningsbehov. Alternativt finns även Canon Prismasync IPR, ett arbetsflöde som passar bäst för företag som har många återkommande jobb med krav på snabb och smidig produktion. Lösningen gör också att det går att hålla koll på produktionen i mobiltelefonen.

Via gränssnittet DFD går det också att koppla in efterbehandlingsutrustning från leverantörer som Plockmatic, C.P. Bourg och Duplo. Det går även att skapa tvåvägskommunikation mellan olika system. På efterbehandlingssidan har Canon egna fals- och häftlösningar.

C850 klarar papper på mellan 52–300 gram. Canon menar att på grund av deras toner och bältteknik så klarar skrivaren papper med kraftigare struktur.

Vill man ha större papperskapacitet än de tre fack under själva skrivarenheten så kan man antingen köpa ett extramagasin med tre fack på vardera 2 000 ark. Eller så köper man ett med plats för 3 500 ark och med en öppen iläggare för vepor och bannrar. Det går inte att växla mellan dessa båda lösningar, så det gäller att ha klart för sig vilken man vill ha innan man öppnar plånboken.

Toner finns i behållare som kan bytas ut under en körning.

Så gick testet:

Text och passning

I en punkt är positiv text nästintill läsbar. Passningen i vår text med olika färger är oklanderlig. Passning mellan fram- och baksida justeras automatiskt och fungerar utmärkt i våra test. I vår duplexutskrift är det som om arket har hamnat lite fel i skrivaren. Resultatet är en liten avvikelse på längden. Vi vill dock poängtera att det handlar om en förskjutning på mellan 0,1–0,2 millimeter på ett A3+-ark. Passningen mellan falska uppslag är också riktigt bra.

Text är fullt läsbar i ner till två punkter, både positivt och negativt.

Upplösning

Vi kan se distinkta linjer i upp till 300 lpi (150 svarta och 150 vita). Linjerna är dock inte särskilt tjocka och det handlar nog bland annat om begränsningar i tonerns kapacitet. Vi ser detta både vågrätt och lodrätt.

300 lpi (150 svarta och 150 vita linjer) går att uppfatta utan problem. Därefter flyter linjerna samman.

Färger, utskrift och enhetlighet

Heltonsplattor ser mycket bra ut. De är helt jämna och vi ser inga tecken på bandning. Detsamma gäller färghållning, både med enskilda färger och kombinationer. I viss utsträckning beror detta på det fina rastret som skrivaren kan återge. Det enda vi kan sätta fingret på är några oegentligheter i det svarta rastret. I mellantoner kan det uppstå ett svagt kornigt mönster.

Canon har lagt stora resurser på färgkalibrering och under vårt test påpekar de att de utan problem kan matcha Fogras certifieringskrav för provtryck. Det betyder bland annat att Imagepress C850 faktiskt är en lösning för provtryck. Priset för ett A3+-ark ligger på runt 70 öre.

Enhetligheten sett över en upplaga på 200 ark är god. Den genomsnittliga avvikelsen ligger på 1,06 Delta E. Den största enskilda avvikelsen är på 1,95, vilket är klart godkänt och inom ramen för de standarder som finns.

Vi upplever inte några problem med passningen
mellan färger.

Bildkvalitet

Bildkvaliteten är riktigt bra och uppvisar både mjuka övergångar, hög detaljskärpa, även i mörka partier, samt en naturlig färgåtergivning. Detta är resultatet av det stora fokuset på just färgkalibrering. Jämfört med offset påminner utskriftskvaliteten nog mer om UV-offset än traditionell offset. Färgerna ligger mer på arket och därmed får de lite mer glans jämfört med traditionell offset.

Det kan vara svårt att se det svagt korniga mönster på denna uppförstoring.
Det korniga mönstret försvinner så snart färgerna blandas.

Utskriftshastighet

Vi körde ut 200 ark på 2 minuter och 41 sekunder. Det motsvarar cirka 71 ark per minut. Att vi inte uppnår den specade utskriftshastigheten på 85 ark per minut beror på att maskinen utför en AGA, Automatic Gradation Adjustment var 86:e ark. Intervallet kan justeras manuellt, men för optimal färghållning rekommenderar Canon denna frekvens.

Slutsats

Med Imagepress C850 och C750 har Canon utvecklat en ännu bättre version av de redan populära Imagepress C600/C700/C800.

Kvalitet och utskriftshastighet är utan anmärkning och väl anpassat för mellanvolymssegmentet. Den nya funktionen för bannerutskrift i duplex öppnar för nya produkter som tidigare inte varit möjliga att producera. Med den blygsamma storleken på skrivaren har Canon kanske också hittat en nisch för de  företag som har begränsat med utrymme.

Så utfördes testet

Vårt test består av en rad olika testfiler. En broschyr på 20 sidor innehåller bland annat falska uppslag. En sju sidor lång A4-fil med alla våra testelement, ett A3-dokument med test av passning för fram- och baksida, ett A3-ark med olika färgbilder samt en A4 som körs ut i 200 ex för att testa färghållningen över en upplaga. Denna mäts efter var 20:e ark med hjälp av en spektrofotometer.

Teknisk specifikation
Leverantör Canon
Modell Imagepress C850
Laser R-VCSEL 32-beam 820 nm
Toner Continuous Vivid
Upplösning 2 400 x 2 400 dpi
Pappersformat 13 x 19 tum 330 x 487 + banner 76,2 x 33
Papperstyper 52–300 gram
Färg Cmyk
Maximal utskriftshastighet 85 A4-ark per minut (simplex)

Läs vidare

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Snabb DTF-affär: ”Funderade bara en halvtimme”

Reklamlabbet i Glasriket hade i några år funderat på att uppgradera sitt textiltryck. När de fick höra talas om Mimakis DTF-lösning slog de till direkt. Företaget har även utökat med fler maskiner – och personal.
RL Fredrik Sara 2

Framtiden för SPG: "Nu accelererar vi igen"

Det har varit lite tyst kring Scandinavian Print Group (SPG) på sistone. Det finns en förklaring till det – och det kommer att hända saker framöver.
Esben_Mols_Kabell

Senaste nytt

NI Solutions blir återförsäljare för Flora

NI Solutions och Flora har skakat hand om ett nytt samarbete på den nordiska marknaden.
Floraweb

Västerbottnisk tryckerikoncern går bra i Umeå – tappar i Lycksele

Original tryckeri i Umeå gör ett starkt 2023 men dotterbolaget Original tryckeri i Lycksele har det svårare. Orsaken är minskad annonsförsäljning till bolagets annonsblad.
FotoJet-(50)

Summerar nyttan med automation

Summa demonstrerar inte bara en utan två arbetsflödeslösningar under Fespa. Detta för att visa kunderna hur de kan effektivisera sina processer.
Summa

Storformatstryckeri gör rekordresultat

Oron för minskande volymer visade sig var obefogad. Storformatsspecialisterna Ackert Reklam gör sin högsta vinst på tio år. 
DSC_6055-2