Marabus färgserie tål tufft motstånd

Den nya färgserien Mara Panel MPA tål yttre påverkan som ånga och värme.

Marabu Scandinavia lanserar en ny serie screentrycksfärger anpassade för tryck på vitvaror och elektronik. Men fokus i tillverkningsprocessen har även legat på tryckaren.  

Tryckfärgstillverkaren Marabu Scandinavia släpper en ny färgserie med namnet Mara Panel MPA. Serien består av screentrycksfärger i svart och vitt som ska säkra trycket på frontpaneler av akrylglas och polykarbonat. Färgen kan användas till text och markeringar på produkter så som tvättmaskiner, spisar eller torktumlare och kommer i en- och tvåkomponentsfärger och även uv-härdande.

– Vi har främst tittat på täckkraften och den resistens som krävs för färgens ändamål. Den ska klara av alla vanliga rengöringsmedel som finns i ett hem. Den ska också klara att stå sig mot ånga och vatten om det är tryck på en tvättmaskin eller torktumlare, säger Marabu Scandinavias försäljningschef Stefan Nilsson.

Färgerna har enligt tillverkaren en mycket hög motståndskraft mot kemikalier, värme och ånga, vilket i sin tur gör att produkten får en längre livslängd. Men under tillverkningsprocessen har de även lagt fokus på tryckarens upplevelse.

– För tryckaren har vi satsat på att skapa ett så milt innehåll som möjligt, både för miljön och hälsan. Men huvudsakligen för att det ska vara behagligt för tryckaren att arbeta med själva färgen, säger Stefan Nilsson.

I framtiden ser Stefan ett skifte i vilket material som kommer dominera hushållsprodukternas kontrollpaneler.

– Långsiktigt kommer touchscreens synas mer och mer på produkter, vilket innebär tryck på glas. Men i nuläget är plast fortfarande väldigt vanligt, säger Stefan Nilsson.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Grafisk lärobok – nu med Clickable Paper

Introduction to Graphic Communication släpps i en ny uppdaterad utgåva – denna gång med Ricohs Clickable Paper.

– Boken täcker in de flesta ämnen inom grafisk kommunikation – från äldre tekniker med mycket spännande historia till färghantering och olika tryckprocesser, säger Erik Barö på Ricoh.

Publicerat av: 

”Vi vill kittla de mer kreativa kreatörerna”

PÅ Media installerar en sjufärgs digital offsetpress för att kunna göra effektfulla tryck på substrat ända upp till 600 mikron.
– Vi vill kittla de mer kreativa kreatörerna och att ge övriga kunder möjlighet att göra mer spännande trycksaker, säger Thomas Pall, vd för PÅ Media. 

Publicerat av: