HP satsar på digitaltryckt wellpapp

HP Scitex general manager David Tomer säger att de har utvecklat en maskin som ger störst värde till kunderna.

HP tror stort på sin tryckpress för direkt tryck på wellpappskivor i ett pass. En maskin som använder tekniken Bubble jet och skriver ut med vattenbaserat bläck för att kunna producera livsmedelsförpackningar.

Digitaltryck med offsetkvalitet. Så låter det när HP lanserar sin tryckpress HP Pagewide C500 Press som riktar sig mot förpackningskonverterare av wellpapp. Maskinen är tänkt att serva den snabbt växande efterfrågan på digitaltryckta wellpappdisplayer och förpackningar. HP ser stora marknadsmöjligheter för wellpapp. Tillverkaren hänvisar till en egen undersökning, att den totala wellpappmarknaden beräknas öka från dagens 3,5 miljarder till 5,5 miljarder dollar år 2022. Och runt 50 procent av wellpappförpackningarna kommer att finnas inom livsmedels- och dryckesindustrin.
– Vi undersökte, hittade kunder, och satsade på att investera i en maskin som ger störst värde för våra kunder, säger David Tomer om HP Pagewide C500 Press och dess tillhörande vattenbaserade bläck.

Källa: HP

Den 36 meter långa maskinen trycker direkt på wellpapp i ett pass med termisk bläckstråleteknik. I den termiska processen som även kallas Bubble Jet hettas bläcket upp intensivt i en kammare med hjälp av ett värmeelement. Den snabba upphettningen gör att en ångbubbla bildas som sedan slungas ut ur munstycket.

Bläckdropparna placeras ut med hjälp av en miljon munstycken vilket ger ett överskott av sex gånger så mycket bläck, från skiva till skiva, för att få en jämn tryckkvalitet. Den här lösningen gör att risken med vita linjer elimineras, något som kan uppstå med Piezotekniken. Maskinen skriver ut 75 meter per minut, och trycker direkt på wellpappskivor av varierande slag, både bestrukna och obestrukna. Allt från F-flute till BC-flute med maxbredden 1,3 meter och längden 2,5 meter.

Det pigment- och vattenbaserade bläcket innehåller inga uv-reaktiva kemikalier och är säkert för att producera både primär och sekundär livsmedelsförpackning. På så sätt når HP upp till de strikta kraven hos Nestle Guidance och Swiss Ordinance gällande livsmedelssäkerhet.

– Eftersom 50 procent är livsmedel så är det viktigt att det inte finns uv.Vi tror att det här bläcket ger störst värde för våra kunder.
Enligt HP trycker maskinen bilder med jämna tonövergångar och livliga och levande färger.

– Tryckkvaliteten på obestruken media med C500:an är oöverträffad på marknaden, poängterar David Tomer, general manager för HP Scitex.

HP Pagewide C500 Press skriver ut 75 meter per minut, och trycker direkt på wellpappskivor, både bestrukna och obestrukna.

För att hålla arken i ett fast grepp på transportbandet, vare sig det handlar om lätt mikroflute eller tyngre wellpapp, kommer maskinen med HP Corrugated Grip Technology.

En avgörande del för att upprätthålla tryckpressens kvalitet och produktivitet är det så kallade Virtual Belt som hanterar transporten av wellpappskivorna. Det virtuella bältet tar skivan från iläggaren, fixerar den helt platt och styr den under tryckbommen. Kameror registrerar arkets position och maskinen förses med data för att styra skrivhuvudena rätt. Det är alltså inte nödvändigt att korrigera arkpositionen på mekanisk väg. Efter trycket överför transportbandet wellpappskivorna till torkningsenheten, som har ett kombinerat system med infraröd och varmluft.

HP har nio installationer av HP Pagewide C500 Press på gång under slutet av sommaren. Några av beställarna är Smurfit Kappa, LIC, Carmel Frenkel, Dusobox och Companybox. Det finns även ytterligare fyra signerade ordrar, meddelar företaget.
– Intresset är stort, konstaterar David Tomer, general manager för HP Scitex.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *