Plockmatic släpper vattenbaserat lackverk

PUBLICERAD: 8 april 2019
UPPDATERAD: 8 april
Tommy Segelberg, Plockmatic Group och Tony Michiels, Argos Solutions.

Plockmatic Industrial fortsätter utvecklingsresan med Argos Solutions och presenterar en vattenbaserad lösning speciellt utvecklad för lackning av digitaltryckta förpackningar.
– Jag vet att intresset kommer att vara stort även från andra områden, då vi här har en miljövänlig och kostnadseffektiv lösning, säger Tommy Segelberg, ansvarig för Plockmatic Industrial.

Plockmatic Industrial knyter ihop säcken med en lansering som gör deras uppsättning av lackverk komplett. Det handlar om maskinen AQUA som är anpassad för bland annat lackning av digitaltryckta förpackningar. Som namnet ger en vink om är det en maskin som är helt vattenbaserad. Plockmatic använder sig utav Argos Solutions patenterade teknik för att utveckla portföljen av så kallade uv-coaters.

Enligt Tommy Segelberg, ansvarig för Plockmatic Industrial, är det affärsmässiga samarbetet med Argos det effektivaste och mest kostnadseffektivaste sättet att utveckla en produkt som behövs på marknaden – på så kort tid som möjligt.

– I Plockmatic Groups miljöstrategi så ser vi ett behov av att kunna erbjuda en miljövänligt kostnadseffektiv lösning och inte bara för förpackningsmarknaden, utan även till exempel fotoboksmarknaden, säger Tommy Segelberg.

Godkänt för livsmedel

I Plockmatic Industrials portfölj finns UV-coaters för HD LED, Cold UV och nu det senaste tillskottet – Plockmatic AQUA som är en lösning för vattenbaserad lackning.

AQUA producerar med ett lack som är godkänt för användning till livsmedelsförpackningar. Hastigheten är satt till 45 meter i timmen, men framgent planerar tillverkaren att öppna för 60 meter i minuten. I och med att processen enbart sker med vatten så lämnar maskinen inte ifrån sig några giftiga gaser. Det gör att användaren inte behöver investera i ventilation eller utsug.

 

AQUA finns för leverans i formatet B3 eller B2 och kan användas både inline och offline.

På frågan vilka som är AQUA-maskinens mest innovativa funktioner framhåller Segelberg produktionskostnaden där coatingvätskan är nere på 2-4 gram per kvadratmeter. Även den låga torktemperaturen, 30 grader.

– Det är unikt då vi använder oss av ett speciellt torksystem, IR/Thermal-Air. Genom att använda denna IR-torkningsmodul så slipper vi den dyrare Anylox chamber-tekniken för att få coatingen att appliceras med en slät yta.

Låg produktionskostnad

Lackverket ger flera fördelar för användaren, enligt Segelberg. Den finns för leverans i formatet B3 eller B2. Den fungerar även för både för inline och offline bruk med de kända tryck och printteknikerna på marknaden.

– Att sedan priset på enheten och priset på produktionskostnaden är de lägsta på marknaden i detta produktion segmentet gör det verkligen till ett attraktivt erbjudande.

Vilka typiska kunder ser ni har ett behov av maskinen?

– Plockmatic AQUA riktar sig absolut till förpackningstryckaren och förpackningskonverterare, men jag vet att intresset kommer att vara stort även från andra områden, då vi här har en miljövänlig och kostnadseffektiv lösning. De bok- och fotobokstryckerier som jag har besökt det sista året är alla extremt nöjda med de tekniker som vi nu kan erbjuda med Argos teknik och patent. Och det bör vara intressant för dem att nu även kunna titta på en vattenbaserad lösning, avslutar Tommy Segelberg.

Läs vidare

Storformatsjätten Ackert Reklam börjar med småformat

Storformatsjätten på västkusten, Ackert Reklam, har lite i smyg börjat med småformat. Företaget vill alltid ligga i framkant oavsett om det gäller nya maskiner, automatisering och noggrannhet i både stort och smått. Omsättningen och vinsten ligger på imponerande siffror år efter år, men varför tar de inte nästa kliv?
Acker-stor

Konica Minolta lanserar ny B2 bläckstråleskrivare på Drupa

Med sina 2 400 m2 har Konica Minolta den sjunde största montern på Drupa. 150 personer kommer att ta emot besökarna. En ny B2 bläckstråleskrivare kommer att finnas i montern.
drupa24_konica

BCB Tryckeri & Media skalade ner och studsade upp

För tre år sedan stod anrika BCB Tryckeri & Media inför ett avgörande beslut – lägga ner eller anpassa kostymen. Efter att ha sålt av sina offsetpressar, dragit ner på personal och flyttat till mindre lokaler har nu verksamheten studsat uppåt med fina stabila siffror. Det gör att Varbergstryckeriet senare i år kan fira sin 120:e födelsedag.
BCB5

Landa Printing överraskade stort på Drupas presskonferens

Med överraskande försäljningssiffror och presentationen av två nya tryckmaskiner var Landa en av de stora överraskningarna på Pre-Drupa Press Briefing i Düsseldorf i slutet av mars. Sign&Print var där.
Landa_01

Senaste nytt

Storformatsjätten Ackert Reklam börjar med småformat

Storformatsjätten på västkusten, Ackert Reklam, har lite i smyg börjat med småformat. Företaget vill alltid ligga i framkant oavsett om det gäller nya maskiner, automatisering och noggrannhet i både stort och smått. Omsättningen och vinsten ligger på imponerande siffror år efter år, men varför tar de inte nästa kliv?
Acker-stor

Konica Minolta lanserar ny B2 bläckstråleskrivare på Drupa

Med sina 2 400 m2 har Konica Minolta den sjunde största montern på Drupa. 150 personer kommer att ta emot besökarna. En ny B2 bläckstråleskrivare kommer att finnas i montern.
drupa24_konica

Explosivt bidrag vinner Print Power Awards

Designstudenten Isabella Wretman i Stockholm vinner årets Print Power Awards. Årets tema var yttrandefrihet och 22-åringens bidrag "Sprängkraft" föll juryn i smaken. 
isabella1

BCB Tryckeri & Media skalade ner och studsade upp

För tre år sedan stod anrika BCB Tryckeri & Media inför ett avgörande beslut – lägga ner eller anpassa kostymen. Efter att ha sålt av sina offsetpressar, dragit ner på personal och flyttat till mindre lokaler har nu verksamheten studsat uppåt med fina stabila siffror. Det gör att Varbergstryckeriet senare i år kan fira sin 120:e födelsedag.
BCB5