Skärbord för mycket höga krav

Tjeckiska Comagrav kommer från CNC-branschen och har där sedan 60-talet arbetat med att fräsa verktyg och maskindelar med extremt hög precision. För 20 år sedan breddade de verksamheten med en maskin för sign-branschen.

De började så att säga i den tuffa änden – med att skära och fräsa i metall. Sedan har de kompletterat med roterande och oscillerande knivar, ritsar för kisscut och allt annat som krävs för skylt- och förpackningstillverkning.

– De här maskinerna är uppbyggda på ett mycket robust sätt och är tänkta för hög automation. Bland annat byter den själv mellan olika verktyg, berättar Tommy Segelberg från Plockmatic, som säljer för Comagrav i stora delar av världen.

60 års erfarenhet

Plockmatic ägs av industrimannen Salvatore Grimaldi (bland annat Crescent, Monark och solcellstillverkning). Hans organisation söker efter produkter med hög teknisk standard, för att fortsätta utveckla och integrera i deras försäljningsorganisation. Där passar Comagrav väl in.

– Comagrav har 60 års erfarenhet av att skära i metall, säger Tommy Segelberg och visar mig 15 mm tjocka bokstäver med en perfekt rundad kant. Maximal tjocklek är 6 cm.

Kräver inget efterarbete

– De här helt mjuka rundningarna och övergångarna åstadkoms utan någon form av efterarbete. De skärs redan i maskinen. Lägg därtill att du kan göra allt du är van vid på ett traditionellt skärbord, till två tredjedelar av de pengar du är van att betala. För dryga miljonen får du spindel, vakuumpump, automatiskt verktygsbyte – allting. Du kan till exempel börja med ett verktyg som skär i metall för att därefter automatiskt byta till ett verktyg som fasar kanten.

– Vill du, så kan du även koppla in en modul med ett Ricoh skrivhuvud och printa på metallen med en färg somt tränger in i aluminiumens fiber, avslutar Tommy Segelberg.

Comagrav arbetar med ett bord som är 200 x 340 centimeter brett.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Vässar inom färgmatchning och inspektionssystem

Det amerikanska företaget Baldwin Vision Systems erbjuder programvaror inom färgmatchning samt inspektionslösningar till etikett- och förpackningsproducenter. En nyhet som presenteras på Labelexpo är verktyget Guardian RTM som övervakar tryckkvaliteten i flödet i realtid. Dessutom har de skruvat på ytterligare förbättringar till programvaran Colortrack.

Publicerat av: