Skärbord för mycket höga krav

PUBLICERAD: 17 maj 2019
UPPDATERAD: 17 maj

Tjeckiska Comagrav kommer från CNC-branschen och har där sedan 60-talet arbetat med att fräsa verktyg och maskindelar med extremt hög precision. För 20 år sedan breddade de verksamheten med en maskin för sign-branschen.

De började så att säga i den tuffa änden – med att skära och fräsa i metall. Sedan har de kompletterat med roterande och oscillerande knivar, ritsar för kisscut och allt annat som krävs för skylt- och förpackningstillverkning.

– De här maskinerna är uppbyggda på ett mycket robust sätt och är tänkta för hög automation. Bland annat byter den själv mellan olika verktyg, berättar Tommy Segelberg från Plockmatic, som säljer för Comagrav i stora delar av världen.

60 års erfarenhet

Plockmatic ägs av industrimannen Salvatore Grimaldi (bland annat Crescent, Monark och solcellstillverkning). Hans organisation söker efter produkter med hög teknisk standard, för att fortsätta utveckla och integrera i deras försäljningsorganisation. Där passar Comagrav väl in.

– Comagrav har 60 års erfarenhet av att skära i metall, säger Tommy Segelberg och visar mig 15 mm tjocka bokstäver med en perfekt rundad kant. Maximal tjocklek är 6 cm.

Kräver inget efterarbete

– De här helt mjuka rundningarna och övergångarna åstadkoms utan någon form av efterarbete. De skärs redan i maskinen. Lägg därtill att du kan göra allt du är van vid på ett traditionellt skärbord, till två tredjedelar av de pengar du är van att betala. För dryga miljonen får du spindel, vakuumpump, automatiskt verktygsbyte – allting. Du kan till exempel börja med ett verktyg som skär i metall för att därefter automatiskt byta till ett verktyg som fasar kanten.

– Vill du, så kan du även koppla in en modul med ett Ricoh skrivhuvud och printa på metallen med en färg somt tränger in i aluminiumens fiber, avslutar Tommy Segelberg.

Comagrav arbetar med ett bord som är 200 x 340 centimeter brett.

Läs vidare

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm

Åtta45 förvärvar grafiskt företag

Åtta45 Print & Media öppnar plånboken och köper ett grafiskt bolag i Stockholm.
åtta45-webb

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm