“Vi ser en stor tillväxt världen över”

Claus Larsen, nordisk affärschef på Roland DG.

Claus Larsen, nordisk affärschef på Roland DG.

Roland DG ser en ökad tillväxt inom personaliserade tryck på klädesplagg. Under Fespa, som skjutits fram till oktober, skulle de visat upp sin senaste textilprinter, XT-640S-DTG.

– Vi ser en stor tillväxt världen över inom textiltryck, säger Claus Larsen, Nordisk affärschef på Roland DG.

XT-640S-DTG är en textilskrivare med ett jiggbaserat system. Detta innebär att maskinen kan arbeta med upp till tolv jiggar i olika storlekar, från small till xxxl. I praktiken innebär det att du kan ställa in trycket från 200 x 260 millimeter upp till 390 x 490 millimeter, utefter behov. Den kan producera mellan 60 till 450 t-tröjor i timmen i CMYK, beroende på antal jiggar och upplösning, och med vitt mellan 30 och 150 till ett pris på mindre än 70 000 euro.

Jiggarnas storlekar finns redan integrerade i mjukvaran som medföljer, så oavsett om du har en mix av t-tröjor så kommer maskinen ställas in enligt den storlek som krävs.

– Hittills finns det tre olika storlekar. Det finns även en funktion för att trycka i nacken på tröjan utan att öppna den.

Skulle lanseras på Fespa

Enligt Larsen var planen att visa upp textilskrivaren under Fespa i mars 2020. Mässan blev sedan framskjuten till oktober, men trots det har intresset för skrivaren varit stort.

– Det är den första textilskrivaren för stora volymer hos Roland, och den har ett väldigt konkurrenskraftigt pris. Den ligger i mittensegmentet, rent prismässigt, där det tidigare har funnits ett glapp, berättar Larsen.

XT-640S-DTG.

XT-640S-DTG kan trycka med CMYK och vitt.

För de som vill ta nästa steg 

Den nya skrivaren lämpar sig väl för företag som redan har en mindre textilskrivare och vill uppgradera till något större.

– Den är för de som redan har någon form av erfarenhet inom att tryck på t-tröjor.

Maskinen kommer snart att finnas för visning hos Roland i Danmark, som har en 25 minuters körväg norr om Köpenhamn.

Hälsa är trend

En annan växande trend, framförallt i Norden, som Larsen upplever är mer hälsomedvetna val av tryckmetoder.

– UV-tryck är inte alltid den ideala lösningen, därför har vi flatbäddsskrivaren SF-200 som trycker med ett EN 71-3 certifierat eco-solvent bläck. Vi ser ett ökat intresse för denna maskin och den kan till exempel användas för att trycka på leksaker i en rad olika material. Barnet kan stoppa leksaken i munnen utan att det är farligt, säger Larsen och fortsätter:

– Om man gräver lite djupare så blir det tydligt att maskinen sticker ut eftersom den kan trycka på objekt som du inte kan med UV-bläck. Förutom barnleksaker så kan du trycka på babyprodukter, matvaror och andra föremål för känsliga människor eller omgivningar. När det gäller det senare tänker jag på artiklar för dekoration för barnhem, tandläkare och sjukhus.

Denna maskin finns att titta närmare på i demorummet hos Marabu i Malmö.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Den lilla färgen i bläcket

Föreställ dig att du har en fordonspark med tio bilar. Alla kommer från olika tillverkare och varje bil körs på sitt eget, unika bränsle. Idiotiskt skulle du säkert säga. Men vad hade du sagt om det istället handlat om utskriftssystem? Här är det nämligen bläcket som alltid ger bästa resultatet – skräddarsytt för just skrivhuvudet i kombination med det valda materialet.

Publicerat av: