Så sprids virus via papper och kartong

Tidningspapper är ett "bra" val för att undvika virus.

Tryckprocessen av till exempel tidningar minskar riskerna för viruset att överleva på papperet.

Den brittiska webbplatsen Two Sides har sammanfattat risken att smittas av coronaviruset via papper och kartong. Detta efter en oro över att viruset kan hålla sig levande på ytan.

Flera har varit oroliga för att bli smittade av coronaviruset genom en livsmedelsförpackning eller ett pappersdokument. Därför har skribenten Sam Upton, på den brittiska webbplatsen och grafiska företagsnätverket Two Sides, undersökt och sammanfattat riskerna att smittas av virus via papper och kartong.

Låg risk

Enligt hälsoorganisationer som WHO, Journal of Hospital Infection och National Institute of Diseases är risken låg. WHO menar att sannolikheten är mycket liten att en virussmittad person förorenar konsumtionsvaror.

Även risken att få viruset från ett paket som har skickats eller blivit utsatt för olika temperaturer eller andra förhållanden är låg.

Ett säkert papper

En studie från National Institute of Health, Centers for Disease Control, UCLA och Princeton visar att viruset överlever som längst på plast och rostfritt stål i 72 timmar och som kortast på kartong, i 24 timmar. Tiden förkortas ytterligare om ytan utsätts för luft.

Sterilt via tryckprocess

Även utskriftsprocessen minskar styrkan i viruset generellt.

– Tidningar är ganska sterila på grund av tryckprocessen. Traditionellt har människor ätit fish and chips i ett tidningsomslag just på grund av detta. Chansen att bli smittad genom tidningar är väldigt liten, säger George Lomonossoff, virolog vid John Innes Center i Storbritannien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Plastexperten: Tunt underlag för gröna påståenden

Emma Strömberg är plastexpert på oberoende forskningsinstitutet IVL Svenska miljöinstitutet AB och docent i polymera material. Hon har tittat på om det gjorts någon specifik forskning på pvc-vinyler eller pvc-fria alternativ, men det visar sig att det är knapert med forskningsrapporter om detta.

Publicerat av: 

Återförsäljarna: ”Något slutkunderna vill ha”

Pvc är sedan länge ett populärt material för olika typer av vinyler, bland annat på grund av sin långa hållbarhet och sitt pris. På senare år har det kommit fler och fler produkter utan pvc, med varierande kvalitet och hållbarhet. Hos återförsäljarna märks efterfrågan på pvc-fritt tydligt.

Publicerat av: 

Kalmar Kuvert satsar på bredd i produktfloran

Ryggraden för mellanledsleverantören Kalmar Kuvert är som namnet lyder – tillverkning av specialkuvert från ark. Men annat i tryckväg ska också hållas ajour. Ett nytt Duplo-system för att klamra och plocka både offset- och digitaltryckta ark går nu med hög beläggning. Det gör också en maskin för att skära, biga och perforera visitkort och förpackningar.

Publicerat av: 

Digitala volymer växer som aldrig förr hos Billes

Tryckvolymerna har under flera månader sista året nått nya rekordhöjder hos Billes tryckeri i Mölndal trots pandemin. Nu byter de ut två av sina tre HP Indigo-maskiner för att få ännu mer tryckkapacitet. Vd:n Niklas Bille förklarar kalkylen bakom investeringen och varför de valt att fortsätta med HP Indigo istället för inkjet-tekniken.

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]