Så sprids virus via papper och kartong

Tidningspapper är ett "bra" val för att undvika virus.

Tryckprocessen av till exempel tidningar minskar riskerna för viruset att överleva på papperet.

Den brittiska webbplatsen Two Sides har sammanfattat risken att smittas av coronaviruset via papper och kartong. Detta efter en oro över att viruset kan hålla sig levande på ytan.

Flera har varit oroliga för att bli smittade av coronaviruset genom en livsmedelsförpackning eller ett pappersdokument. Därför har skribenten Sam Upton, på den brittiska webbplatsen och grafiska företagsnätverket Two Sides, undersökt och sammanfattat riskerna att smittas av virus via papper och kartong.

Låg risk

Enligt hälsoorganisationer som WHO, Journal of Hospital Infection och National Institute of Diseases är risken låg. WHO menar att sannolikheten är mycket liten att en virussmittad person förorenar konsumtionsvaror.

Även risken att få viruset från ett paket som har skickats eller blivit utsatt för olika temperaturer eller andra förhållanden är låg.

Ett säkert papper

En studie från National Institute of Health, Centers for Disease Control, UCLA och Princeton visar att viruset överlever som längst på plast och rostfritt stål i 72 timmar och som kortast på kartong, i 24 timmar. Tiden förkortas ytterligare om ytan utsätts för luft.

Sterilt via tryckprocess

Även utskriftsprocessen minskar styrkan i viruset generellt.

– Tidningar är ganska sterila på grund av tryckprocessen. Traditionellt har människor ätit fish and chips i ett tidningsomslag just på grund av detta. Chansen att bli smittad genom tidningar är väldigt liten, säger George Lomonossoff, virolog vid John Innes Center i Storbritannien.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Tryckt elektronik på frammarsch

Tryckeribranschen kan göra mer än kommersiella jobb, förpackningar eller affischer i storformat. Tryckt elektronik är en miljardindustri och blir alltmer i fokus, särskilt tryckta och flexibla sensorer. Sign&Print frågar Matthew Dyson, teknikanalytiker på ID Tech Ex, om vilka tryckeriföretag som skulle kunna dra nytta av denna utveckling, och vilken kunskap som krävs.

Publicerat av: 

”Inspirerande, innovativt och sevärt”

Matteus Celinski presenterar Canons dragplåster på mässan Sign&Print Connect. Fyra maskiner kommer att stå i främsta rummet. En av dem är den arkmatade inkjetsnackisen som lanserades i fjol.
– Den stora allmänheten får möjlighet att skåda både tryckkvalitet och prestanda ur ett arkproduktionsperspektiv.

Publicerat av: