Storformatstrycket rullar i Uppsala

Inprint i Uppsala skriver ut mycket flexibla material i storformat och behövde en ny rulle till rulle-skrivare för att göra jobbet. Nu stortrivs de med sin nya Colorado 1650 och kan skriva ut både matt och glättigt på flexibla material.

– Vi startade med digitaltryck och storformat, men med tiden har vi vuxit mot att renodla oss mer mot storformat, säger Inprints vd Efongo Imbia som har 23 års arbete bakom sig i tryckbranschen.

Inprints vd Efongo Imbia ser fördelar med företagets senaste storformatsskrivare.

Tryckeriet startade 2005 och är en fulltrycksleverantör – från idé till grafisk formgivning, produktion och montering. Storformatsjobben har de senaste åren gått i eco solvent-skrivare och en planprinter Arizona 2260 med en tillhörande extra rulle till rulle-enhet för flexibla material. Men sedan några månader tillbaka har Uppsalatryckeriet i stadsdelen Fyrislund sett stor nytta med sin nya Canon Colorado 1650-skrivare.

– Vi gillar uv-tekniken och när Canon var hos oss och demonstrerade 1650:n så blev vi nyfikna eftersom vi producerar mycket folier, plåtskyltar, dekor och tapeter. Vi har kört eco-solvent och Arizona men det gjorde mig nyfiken att den är snabb och att man kan välja blankt eller matt tryck. Sedan även vidhäftningen – färgen sitter otroligt bra, speciellt på folier. På vissa applikationer kan man till och med hoppa över att lägga på ett skyddslaminat.

Förbättrat uv-gel bläck

Canons uv-gel-teknik har bokstavligt talat blivit mer flexibel, jämfört med föregångaren Colorado 1640. Förr var uv-gelen så hård vilket gjorde att färgen sprack efter tryckningen när mediet skulle sträckas. Nu är färgen tänjbar, vilket kommer väl till hands i arbetet med att foliera bilar.

Den första Colorado-skrivaren som kom ut på marknaden lämnade också mer att önska hos användarna när det kom till matt tryck. Men Canon har lyssnat på sina kunder och i den senaste maskinen finns valmöjligheten att trycka matt och glättigt i den maximala rullbredden 1625 millimeter.

– Det såg vi som en styrka, säger Efongo Imbia och fortsätter prata om printkvaliteten.

 

Canons storformatsskrivare Colorado 1650.

– Det är en hög kvalitet på det som kommer ut ur maskinen i relation till den höga hastigheten den håller. Det intressanta är inte vilken topphastighet en maskin har utan vilken hastighet som är säljbar. Där tycker jag den håller hög klass.

Ingen torktid behövs

– Coloradon underlättar enormt i jämförelse med eco solvent. Och även torktiden, att man kan arbeta med materialet direkt, säger han och nämner att det inte heller är några problem att skriva ut värmekänsliga material, såsom PP-film, då maskinen härdar med led.

Det som kommer ut ur maskinen, exempelvis printbara folier, banderoller eller tapeter lyfts sedan över på ett Zünd-bord för att skäras ner.

 

Färdigproducerade roll up:er hos Uppsalatryckeriet Inprint.

En funktion i Coloradon är att den går att ladda med två materialrullar.

– Vi brukar alltid ladda med två olika material. Två medier underlättar, och det gläder också operatören i sitt arbete. Så skrivaren var välkommen, säger Efongo Imbia och framhåller att de har ett bra och långtgående samarbete med Canon.

Design, tryck och efterbehandling

Företaget har en hel del större kunder som de hjälper med utsmyckning av kontor och inredning av fastighetsbolag.

– Vi har också en originalavdelning med en duktig art director från Berghs som tar fram allt från enklare designelement till grafiska profiler. Vi tar även hand om all efterbehandling och montering så vi är ganska självförsörjande.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Lackat och klart för arkmatad inkjet

Canon har i samarbete med Plockmatic tagit fram en sömlös integration mellan Canons arkmatade digitala tryckpressar i varioPRINT iX-serien och Plockmatics DigiCoater Pro 400 HD LED efterbehandlingsmaskin. Kombinationen ska göra att kunderna kan producera högkvalitativa uv-lackade produkter i hög hastighet i ett automatiserat flöde.

Publicerat av: