Storformatstrycket rullar i Uppsala

PUBLICERAD: 11 juni 2020
UPPDATERAD: 11 juni

[metaslider id=”209846″]

Inprint i Uppsala skriver ut mycket flexibla material i storformat och behövde en ny rulle till rulle-skrivare för att göra jobbet. Nu stortrivs de med sin nya Colorado 1650 och kan skriva ut både matt och glättigt på flexibla material.

– Vi startade med digitaltryck och storformat, men med tiden har vi vuxit mot att renodla oss mer mot storformat, säger Inprints vd Efongo Imbia som har 23 års arbete bakom sig i tryckbranschen.

Inprints vd Efongo Imbia ser fördelar med företagets senaste storformatsskrivare.

Tryckeriet startade 2005 och är en fulltrycksleverantör – från idé till grafisk formgivning, produktion och montering. Storformatsjobben har de senaste åren gått i eco solvent-skrivare och en planprinter Arizona 2260 med en tillhörande extra rulle till rulle-enhet för flexibla material. Men sedan några månader tillbaka har Uppsalatryckeriet i stadsdelen Fyrislund sett stor nytta med sin nya Canon Colorado 1650-skrivare.

– Vi gillar uv-tekniken och när Canon var hos oss och demonstrerade 1650:n så blev vi nyfikna eftersom vi producerar mycket folier, plåtskyltar, dekor och tapeter. Vi har kört eco-solvent och Arizona men det gjorde mig nyfiken att den är snabb och att man kan välja blankt eller matt tryck. Sedan även vidhäftningen – färgen sitter otroligt bra, speciellt på folier. På vissa applikationer kan man till och med hoppa över att lägga på ett skyddslaminat.

Förbättrat uv-gel bläck

Canons uv-gel-teknik har bokstavligt talat blivit mer flexibel, jämfört med föregångaren Colorado 1640. Förr var uv-gelen så hård vilket gjorde att färgen sprack efter tryckningen när mediet skulle sträckas. Nu är färgen tänjbar, vilket kommer väl till hands i arbetet med att foliera bilar.

Den första Colorado-skrivaren som kom ut på marknaden lämnade också mer att önska hos användarna när det kom till matt tryck. Men Canon har lyssnat på sina kunder och i den senaste maskinen finns valmöjligheten att trycka matt och glättigt i den maximala rullbredden 1625 millimeter.

– Det såg vi som en styrka, säger Efongo Imbia och fortsätter prata om printkvaliteten.

 

Canons storformatsskrivare Colorado 1650.

– Det är en hög kvalitet på det som kommer ut ur maskinen i relation till den höga hastigheten den håller. Det intressanta är inte vilken topphastighet en maskin har utan vilken hastighet som är säljbar. Där tycker jag den håller hög klass.

Ingen torktid behövs

– Coloradon underlättar enormt i jämförelse med eco solvent. Och även torktiden, att man kan arbeta med materialet direkt, säger han och nämner att det inte heller är några problem att skriva ut värmekänsliga material, såsom PP-film, då maskinen härdar med led.

Det som kommer ut ur maskinen, exempelvis printbara folier, banderoller eller tapeter lyfts sedan över på ett Zünd-bord för att skäras ner.

 

Färdigproducerade roll up:er hos Uppsalatryckeriet Inprint.

En funktion i Coloradon är att den går att ladda med två materialrullar.

– Vi brukar alltid ladda med två olika material. Två medier underlättar, och det gläder också operatören i sitt arbete. Så skrivaren var välkommen, säger Efongo Imbia och framhåller att de har ett bra och långtgående samarbete med Canon.

Design, tryck och efterbehandling

Företaget har en hel del större kunder som de hjälper med utsmyckning av kontor och inredning av fastighetsbolag.

– Vi har också en originalavdelning med en duktig art director från Berghs som tar fram allt från enklare designelement till grafiska profiler. Vi tar även hand om all efterbehandling och montering så vi är ganska självförsörjande.

 

Läs vidare

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Mässpremiär på Drupa för Zünds Q-Line

Den schweiziska skärbordstillverkaren Zünd ställer ut under mottot ”Performance across the board” och tar med sig Q-Line som lanserades förra våren och nu visas på en mässa för första gången.
Zund 2

Storformatsjätten Ackert Reklam börjar med småformat

Storformatsjätten på västkusten, Ackert Reklam, har lite i smyg börjat med småformat. Företaget vill alltid ligga i framkant oavsett om det gäller nya maskiner, automatisering och noggrannhet i både stort och smått. Omsättningen och vinsten ligger på imponerande siffror år efter år, men varför tar de inte nästa kliv?
Acker-stor

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm