Tre prisvärda nyheter från Duplo

PUBLICERAD: 24 augusti 2020
UPPDATERAD: 24 augusti
Det kommer så mycket ny utrustning till attraktiva priser. Allt i syftet att vidare förädla tryckta ark till spännande förpackningar eller lockande trycksaker. Marine Kerivel Brown och Robin Greenhalgh visar foliering med Duplo DuSense.
Det kommer så mycket ny utrustning till attraktiva priser. Allt i syftet att vidare förädla tryckta ark till spännande förpackningar eller lockande trycksaker. Marine Kerivel Brown och Robin Greenhalgh visar foliering med Duplo DuSense.

En smart figurskärmaskin, en färdiggörare och en fyrkantsrygg är tre Duplo-produkter som Quadient hade planerat att visa på Drupa i juni. Nu blir premiären istället här på Sign&Print. Alla tre produkter är sådana som är hanterbara i pris, samtidigt som de ger det mindre tryckeriet mer att sälja.

Lägg Duplo DC-618 på minnet. Under många år har den bäst säljande Duplo-produkten varit en enhet för att skära, stansa och perforera. I olika varianter står den på väldigt många tryckerier. Här skär den automatiskt ner A3-ark till prydliga buntar med visitkort. Den bigar omslag och inbjudningskort. Den perforerar så att kuponger lätt kan rivas isär. Allt detta gör den medan den står och sköter sig själv, eftersom den har både matare och stacker.

Det finns mindre versioner men den som varit populärast på tryckerierna är 646, som på ett avancerat sätt förprogrammeras och har en mängd färdiga program inlagda.

En snabbare maskin

Problemet med 646 är bara att den är dyr eftersom den kan hantera så många verktyg samtidigt. Därför har Duplo nu lanserat 618. Den är lite snabbare än 646, kan ha färdiga program på samma sätt men har något färre verktyg i gång samtidigt. Därför kan man ibland behöva köra igenom ett par gånger om flera funktioner ska göras med den enskilda trycksaken. Duplo 618 kostar runt 300 000 kronor (beroende på val av verktyg), vilket är hälften mot 646. Ändå efterbehandlar den 550-900 ark per timme, beroende på vad som ska göras.

PFi Blade är Duplos nya maskin för att bearbeta ark till förpackningar och liknande speciallösningar.
PFi Blade är Duplos nya maskin för att bearbeta ark till förpackningar och liknande speciallösningar.

– Den ska möta alla behov från de stora tryckerierna ner till de små, säger Duplos Robin Greenhalgh. Kapaciteten är samma som på vår större maskin 646. Dock kan det finnas produkter som kan göras färdiga i en genomkörning i 646 men som måste köras genom 618 flera gånger. Det gäller till exempel för att få skip slicing.

Skip slicing är när man skär, men inte hela vägen utan bara på vissa bitar.

Duplo DC-618 är konstruerad för kunder som ska behandla maximalt 60 000 ark i månaden. Men om man tänker att det ligger runt 20 visitkort på ett ark så skulle kapaciteten exempelvis räcka för 6 000 sådana jobb i månaden.

Fler vill kunna göra mer

Det finns en trend hos tryckerierna att de vill bredda sig. Där det innan räckte att kunna trycka och falsa ihop en broschyr, ska man nu kunna laminera, göra runda hörn, producera förpackningar och hantera skyltar.

Med figurskärmaskinen PFi Blade kan du skära, perforera, göra hål, biga och skära loss etiketter utan att skada det underliggande skyddspapperet. Medan 618 har stansverktyg så är PFi Blade en maskin där arket läggs upp på ett bord och sedan skärs med tre olika typer av verktyg.

Hastigheten är något högre i Duplo DC-618. Flexibiliteten vad gäller verktyg är dock högre i 646.
Hastigheten är något högre i Duplo DC-618. Flexibiliteten vad gäller verktyg är dock högre i 646.

Till skillnad från enklare maskiner, så kan PFi matas med en bunt kartong och sedan mata och stå och skära på egen hand. Arken kan ha en ytvikt upp till 400 gram. Eftersom tre verktyg sitter i maskinen, så kan du både skära igenom, frigöra överdelen (när etiketter ska sitta kvar på det underliggande skyddspapperet) och lägga bigsträngar utan att behöva byta verktyg.

– Arken kan vara upp till 600 x 400 millimeter stora, vilket täcker en hel del förpackningsbehov, berättar Robin Greenhalgh från Duplo International.

Flera valmöjligheter och flexibilitet. Det bör leda till att Duplo DC-618 når ut till många tryckerier som behöver skära, biga och perforera automatiskt.
Flera valmöjligheter och flexibilitet. Det bör leda till att Duplo DC-618 når ut till många tryckerier som behöver skära, biga och perforera automatiskt.

– De tre verktygen och den smidiga mjukvaran är det jag speciellt lägger märke till, säger Björn Olsson, från Quadient i Norden. Mjukvaran är unik med sina många möjligheter för att färdigställa ark som sedan kan vikas ihop till olika typer av kartong.

Jag frågar Robin Greenhalgh kring kapaciteten, som ligger på drygt 100 ark i timmen om det är lite mer komplicerat.

– Maskinen kostar så pass lite, så behöver du mer kapacitet är det bara att köpa en extra.

Duplos fyrkantsrygg

En tredje produkt som är hett efterlängtad, är att Duplo har lyckats konstruera en fyrkantsrygg utan att göra intrång i Watkiss patent.

– Du lägger en transportör mellan utmatningsfacket i skrivaren och Duplos nykonstruerade fyrkantsrygg. När de färdiga broschyrerna kommer ut, så matas de över i Duplos enhet och pressas till fyrkantsrygg. När det görs så pressas sidorna också ihop, så det är inte helt nödvändigt att framkantstrimma efteråt. Men behöver du göra det, så är det lätt att bara lägga det i en skärmaskin, eftersom broschyren ju är helt platt när den varit genom fyrkantsryggen, säger Robin Greenhalgh och Björn Olsson fyller i:

– Avläggarbord, transportör och fyrkantstrimning kostar tillsammans under 100 000 kronor.

Läs vidare

Summa släpper ny version av mjukvara för flatbäddsskärare

Nu kommer en ny version av programmet Go Produce Flatbed Edition 3.0 som är skräddarsytt för skärmaskiner av flatbäddsmodell i F-serien.
_DSC0105

Plockmatic firar jämnt med all time high

I år är det 50 år sedan Plockmatic startades. Sedan dess har företag växt till en stor global spelare inom dokumenthantering med en bred produktportfölj. Sign&Print har intervjuat vd:n Jan Marstorp om den resan och vägen framåt.
Plockmatic kollage

Flexa utlovar innovativa lösningar

Flexa deltar på Drupa 2024 för första gången. Det italienska företaget ska visa innovativa lösningar inom skärning, laminering och rullskärning.
Easy-plus

De lockar med 16 förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda 16 olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
image005

Senaste nytt

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex