Tre prisvärda nyheter från Duplo

PUBLICERAD: 24 augusti 2020
UPPDATERAD: 24 augusti
Det kommer så mycket ny utrustning till attraktiva priser. Allt i syftet att vidare förädla tryckta ark till spännande förpackningar eller lockande trycksaker. Marine Kerivel Brown och Robin Greenhalgh visar foliering med Duplo DuSense.
Det kommer så mycket ny utrustning till attraktiva priser. Allt i syftet att vidare förädla tryckta ark till spännande förpackningar eller lockande trycksaker. Marine Kerivel Brown och Robin Greenhalgh visar foliering med Duplo DuSense.

En smart figurskärmaskin, en färdiggörare och en fyrkantsrygg är tre Duplo-produkter som Quadient hade planerat att visa på Drupa i juni. Nu blir premiären istället här på Sign&Print. Alla tre produkter är sådana som är hanterbara i pris, samtidigt som de ger det mindre tryckeriet mer att sälja.

Lägg Duplo DC-618 på minnet. Under många år har den bäst säljande Duplo-produkten varit en enhet för att skära, stansa och perforera. I olika varianter står den på väldigt många tryckerier. Här skär den automatiskt ner A3-ark till prydliga buntar med visitkort. Den bigar omslag och inbjudningskort. Den perforerar så att kuponger lätt kan rivas isär. Allt detta gör den medan den står och sköter sig själv, eftersom den har både matare och stacker.

Det finns mindre versioner men den som varit populärast på tryckerierna är 646, som på ett avancerat sätt förprogrammeras och har en mängd färdiga program inlagda.

En snabbare maskin

Problemet med 646 är bara att den är dyr eftersom den kan hantera så många verktyg samtidigt. Därför har Duplo nu lanserat 618. Den är lite snabbare än 646, kan ha färdiga program på samma sätt men har något färre verktyg i gång samtidigt. Därför kan man ibland behöva köra igenom ett par gånger om flera funktioner ska göras med den enskilda trycksaken. Duplo 618 kostar runt 300 000 kronor (beroende på val av verktyg), vilket är hälften mot 646. Ändå efterbehandlar den 550-900 ark per timme, beroende på vad som ska göras.

PFi Blade är Duplos nya maskin för att bearbeta ark till förpackningar och liknande speciallösningar.
PFi Blade är Duplos nya maskin för att bearbeta ark till förpackningar och liknande speciallösningar.

– Den ska möta alla behov från de stora tryckerierna ner till de små, säger Duplos Robin Greenhalgh. Kapaciteten är samma som på vår större maskin 646. Dock kan det finnas produkter som kan göras färdiga i en genomkörning i 646 men som måste köras genom 618 flera gånger. Det gäller till exempel för att få skip slicing.

Skip slicing är när man skär, men inte hela vägen utan bara på vissa bitar.

Duplo DC-618 är konstruerad för kunder som ska behandla maximalt 60 000 ark i månaden. Men om man tänker att det ligger runt 20 visitkort på ett ark så skulle kapaciteten exempelvis räcka för 6 000 sådana jobb i månaden.

Fler vill kunna göra mer

Det finns en trend hos tryckerierna att de vill bredda sig. Där det innan räckte att kunna trycka och falsa ihop en broschyr, ska man nu kunna laminera, göra runda hörn, producera förpackningar och hantera skyltar.

Med figurskärmaskinen PFi Blade kan du skära, perforera, göra hål, biga och skära loss etiketter utan att skada det underliggande skyddspapperet. Medan 618 har stansverktyg så är PFi Blade en maskin där arket läggs upp på ett bord och sedan skärs med tre olika typer av verktyg.

Hastigheten är något högre i Duplo DC-618. Flexibiliteten vad gäller verktyg är dock högre i 646.
Hastigheten är något högre i Duplo DC-618. Flexibiliteten vad gäller verktyg är dock högre i 646.

Till skillnad från enklare maskiner, så kan PFi matas med en bunt kartong och sedan mata och stå och skära på egen hand. Arken kan ha en ytvikt upp till 400 gram. Eftersom tre verktyg sitter i maskinen, så kan du både skära igenom, frigöra överdelen (när etiketter ska sitta kvar på det underliggande skyddspapperet) och lägga bigsträngar utan att behöva byta verktyg.

– Arken kan vara upp till 600 x 400 millimeter stora, vilket täcker en hel del förpackningsbehov, berättar Robin Greenhalgh från Duplo International.

Flera valmöjligheter och flexibilitet. Det bör leda till att Duplo DC-618 når ut till många tryckerier som behöver skära, biga och perforera automatiskt.
Flera valmöjligheter och flexibilitet. Det bör leda till att Duplo DC-618 når ut till många tryckerier som behöver skära, biga och perforera automatiskt.

– De tre verktygen och den smidiga mjukvaran är det jag speciellt lägger märke till, säger Björn Olsson, från Quadient i Norden. Mjukvaran är unik med sina många möjligheter för att färdigställa ark som sedan kan vikas ihop till olika typer av kartong.

Jag frågar Robin Greenhalgh kring kapaciteten, som ligger på drygt 100 ark i timmen om det är lite mer komplicerat.

– Maskinen kostar så pass lite, så behöver du mer kapacitet är det bara att köpa en extra.

Duplos fyrkantsrygg

En tredje produkt som är hett efterlängtad, är att Duplo har lyckats konstruera en fyrkantsrygg utan att göra intrång i Watkiss patent.

– Du lägger en transportör mellan utmatningsfacket i skrivaren och Duplos nykonstruerade fyrkantsrygg. När de färdiga broschyrerna kommer ut, så matas de över i Duplos enhet och pressas till fyrkantsrygg. När det görs så pressas sidorna också ihop, så det är inte helt nödvändigt att framkantstrimma efteråt. Men behöver du göra det, så är det lätt att bara lägga det i en skärmaskin, eftersom broschyren ju är helt platt när den varit genom fyrkantsryggen, säger Robin Greenhalgh och Björn Olsson fyller i:

– Avläggarbord, transportör och fyrkantstrimning kostar tillsammans under 100 000 kronor.

Läs vidare

Alvöen bjöd på flera nyheter

En butiksskylt med diamantpolerad logga, en kub med mönster i ett svart stenliknande material och ett specialtillverkat båtfönster. Det var några exempel på spännande applikationer som Alvöen visade upp i sin monter.
Alvöen 4

”Länge sedan vi sålde så mycket på en mässa”

Mimakis rullbaserade DTF-printer var hett stoff i Signcoms monter under Sign&Print Scandinavia. Under mässan offentliggjordes även en annan rykande färsk nyhet från Mimaki: en print and cut-skrivare med UV LED i 330-serien.
2D96C53C-971F-4488-A861-63CD0E74549A_1_100_o

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Färska nyheter och försäljningar hos Plockmatic

När Plockmatic summerar årets Sign&Print Scandinavia så omfattar det flera maskinförsäljningar.
– Jag har inte hunnit räkna än, men det är ett gäng, säger Tommy Jönsson, försäljningschef på Plockmatic Sverige.
Plockmatic 1

Senaste nytt

Nya kontakter och leads resultatet av mässan

Det fanns en hel del att gå vidare med för de företag som som deltog på Sign&Print. Många av bolagen vittnade om många nya bekantskaper och leads att arbeta vidare med.
mässcollage

Glassbjudning gav samtal om H-trycks behållare

H-tryck tog med sig glassmaskinen till Sign&Print-mässan till många besökares glädje. Det var så klart en bra ice breaker för att få igång samtalet med kunderna om till exempel de glassbägare de producerar för 1-3 kulor.
890D8DCE-330D-4DD5-9B69-08AA07508539_1_100_o

Folier.se hjälper nystartade bolag komma igång med textiltryck

Folier.se säljer maskiner och material för att göra det mesta inom tryck i allmänhet och textiltryck i synnerhet. De tog bland annat med sig Secabos rulle till rulle-skärbord för DTF till Sign&Print-mässan.
DSC_4677

Så kan det smarta tryckeriet skapas

Heidelberg kom till Sign&Print Scandinavia för att mässa om "The Smart Print Shop", men även berätta om maskinnyheten Versafire LP. 
Heidelberg