Maskinnyheter hos Horizon

PUBLICERAD: 6 oktober 2020
UPPDATERAD: 6 oktober
Yoshihiro Oe, vd för Horizons europeiska verksamhet, tror att processautomatisering kan vara nyckeln för framtida grafisk produktion.
Yoshihiro Oe, vd för Horizons europeiska verksamhet, tror att processautomatisering kan vara nyckeln för framtida grafisk produktion.

Horizon presenterade nyheter inom automatisering och efterbehandling under deras digitala evenemang ”Finishing First”. Bland annat en robotarm som ska automatisera flödet mellan en arkmatare och limbindare. 

De senaste åren har Horizon arrangerat evenemanget ”Finishing First” vid deras huvudkontor i Quickborn utanför Hamburg. I år blev det under två dagar online istället på grund av covid-19, med sex demos som varade en timme vardera på både tyska och engelska.

Fokus på processer
Med den nya robotarmen TM5-900 kan efterbehandlingen automatiseras ytterligare.
Med den nya robotarmen TM5-900 kan efterbehandlingen automatiseras ytterligare.

Yoshihiro Oe, vd för Horizons europeiska verksamhet, inledde varje session med att berätta att Horizon i många år har arbetat för automatisering och framförallt maskinautomation. Detta har främst kretsat kring installation och jobbyten. Men i dag handlar det mer om att automatisera hela processer. Enligt Horizon är detta nyckeln till framgång inom framtida grafisk produktion.

Först visade Horizon en känd konfiguration av arkmataren HOF-400 och limbindaren BQ-270. Nytt för i år var att lösningen hade utrustats med robotarmen TM5-900, som lyfte bokblocken från armaturen och placerade dem i limbindaren. Robotarmen kan programmeras till att göra mycket av det som görs manuellt i dag, så som att lasta och hämta pallar. Grundförutsättningen för att processerna gradvis ska bli helt automatiserade är att maskinerna är automatiska, det vill säga att de kan styras av kommandon från systemet, menar Horizon.

Nya maskiner

Företaget lanserade också den nya iCE Trimmer HT-300. Med bara en kniv kan den trimma alla tre sidorna i ett bokblock. En griparm klämmer fast boken i ryggen, vänder den övre, nedre och främre kanten mot kniven i snabba rörelser.

Den kan också trimma framkanten på böcker med kladdar utan att skära av klaffarna. Detta görs genom att ett par guider håller flikarna öppna medan bokblocket skärs vid framkanten. HT-300 är utrustad med en streckkodsläsare och kan läsa av bokblockets tjocklek automatiskt för att få det rätta trycket. Den kan skära upp till 300 böcker i timmen om de inte gäller tunna böcker – då kan den ta fyra i taget vilket betyder 1200 i timmen.

Den andra nya iCE-produkten är iCE BQ-500, en limbindare som har en maxhastighet på 1350 böcker i timmen av böcker i samma tjocklek. Om variationen i tjocklek är mindre än fem millimeter kan den hantera 800 böcker i timmen och om variationen ökar sjunker hastigheten ytterligare. BQ-500 har utbytbara limtankar så det enkelt ska gå att skifta mellan EVA- och PUR-lim.

 Med den första upplagan av iCE-Link (IoT Basic) kan du övervaka dina maskiner i realtid, samt få statistik om bland annat effektivitet och feltyper.
Med den första upplagan av iCE-Link (IoT Basic) kan du övervaka dina maskiner i realtid, samt få statistik om bland annat effektivitet och feltyper.
Programvara i tre steg

Gemensamt för de tre nya maskinerna är att de kommer med programvaran iCE-Link som har sin egen internetanslutning. Detta öppnar upp nya möjligheter i programmet. Den kommer i tre versioner, där den grundläggande som heter IoT Basic är den första som finns tillgänglig. Med denna går det att övervaka upp till 20 maskiner i realtid. Programmet kan också ge status kring om maskinerna producerar, är under underhåll eller står still, hur mycket de har producerat, om det har uppstått några fel och isåfall vilka. Samt analysverktyg som berättar om produktivitet, drifttid och mycket mer.

Under det nya året kommer det att finnas två utökade versioner, Automation och Enterprise. Automation kommer att kunna ta emot och skicka JDF-filer och generera JMF-filer för att ställa in automatiserade arbetsflöden. Enterprise tar detta ett steg längre och kan användas för att skapa, schemalägga uppgifter, beräkna toppar och komma med alternativa förslag. Detta kan integreras med MIS-system och säkerställer i allmänhet en mer strömlinjeformad produktion.

Läs vidare

De visade linjer med helautomatisk bokproduktion

Efterbehandlingsexperterna Horizon demonstrerade hur man skapar den smarta fabriken på Drupa.
_DSC0615

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Stor skärbordsspecial: Borden blir större och mer automatiska

Skärbord återfinns hos allt fler grafiska företag. Flatbed-skärteknologin rymmer många möjligheter för efterbehandling av specialmedier. Effektiviseringen och automatiseringen ger snabb tillväxt.
cut_02

Senaste nytt

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)