Maskinnyheter hos Horizon

Yoshihiro Oe, vd för Horizons europeiska verksamhet, tror att processautomatisering kan vara nyckeln för framtida grafisk produktion.

Yoshihiro Oe, vd för Horizons europeiska verksamhet, tror att processautomatisering kan vara nyckeln för framtida grafisk produktion.

Horizon presenterade nyheter inom automatisering och efterbehandling under deras digitala evenemang “Finishing First”. Bland annat en robotarm som ska automatisera flödet mellan en arkmatare och limbindare. 

De senaste åren har Horizon arrangerat evenemanget “Finishing First” vid deras huvudkontor i Quickborn utanför Hamburg. I år blev det under två dagar online istället på grund av covid-19, med sex demos som varade en timme vardera på både tyska och engelska.

Fokus på processer
Med den nya robotarmen TM5-900 kan efterbehandlingen automatiseras ytterligare.

Med den nya robotarmen TM5-900 kan efterbehandlingen automatiseras ytterligare.

Yoshihiro Oe, vd för Horizons europeiska verksamhet, inledde varje session med att berätta att Horizon i många år har arbetat för automatisering och framförallt maskinautomation. Detta har främst kretsat kring installation och jobbyten. Men i dag handlar det mer om att automatisera hela processer. Enligt Horizon är detta nyckeln till framgång inom framtida grafisk produktion.

Först visade Horizon en känd konfiguration av arkmataren HOF-400 och limbindaren BQ-270. Nytt för i år var att lösningen hade utrustats med robotarmen TM5-900, som lyfte bokblocken från armaturen och placerade dem i limbindaren. Robotarmen kan programmeras till att göra mycket av det som görs manuellt i dag, så som att lasta och hämta pallar. Grundförutsättningen för att processerna gradvis ska bli helt automatiserade är att maskinerna är automatiska, det vill säga att de kan styras av kommandon från systemet, menar Horizon.

Nya maskiner

Företaget lanserade också den nya iCE Trimmer HT-300. Med bara en kniv kan den trimma alla tre sidorna i ett bokblock. En griparm klämmer fast boken i ryggen, vänder den övre, nedre och främre kanten mot kniven i snabba rörelser.

Den kan också trimma framkanten på böcker med kladdar utan att skära av klaffarna. Detta görs genom att ett par guider håller flikarna öppna medan bokblocket skärs vid framkanten. HT-300 är utrustad med en streckkodsläsare och kan läsa av bokblockets tjocklek automatiskt för att få det rätta trycket. Den kan skära upp till 300 böcker i timmen om de inte gäller tunna böcker – då kan den ta fyra i taget vilket betyder 1200 i timmen.

Den andra nya iCE-produkten är iCE BQ-500, en limbindare som har en maxhastighet på 1350 böcker i timmen av böcker i samma tjocklek. Om variationen i tjocklek är mindre än fem millimeter kan den hantera 800 böcker i timmen och om variationen ökar sjunker hastigheten ytterligare. BQ-500 har utbytbara limtankar så det enkelt ska gå att skifta mellan EVA- och PUR-lim.

 Med den första upplagan av iCE-Link (IoT Basic) kan du övervaka dina maskiner i realtid, samt få statistik om bland annat effektivitet och feltyper.

Med den första upplagan av iCE-Link (IoT Basic) kan du övervaka dina maskiner i realtid, samt få statistik om bland annat effektivitet och feltyper.

Programvara i tre steg

Gemensamt för de tre nya maskinerna är att de kommer med programvaran iCE-Link som har sin egen internetanslutning. Detta öppnar upp nya möjligheter i programmet. Den kommer i tre versioner, där den grundläggande som heter IoT Basic är den första som finns tillgänglig. Med denna går det att övervaka upp till 20 maskiner i realtid. Programmet kan också ge status kring om maskinerna producerar, är under underhåll eller står still, hur mycket de har producerat, om det har uppstått några fel och isåfall vilka. Samt analysverktyg som berättar om produktivitet, drifttid och mycket mer.

Under det nya året kommer det att finnas två utökade versioner, Automation och Enterprise. Automation kommer att kunna ta emot och skicka JDF-filer och generera JMF-filer för att ställa in automatiserade arbetsflöden. Enterprise tar detta ett steg längre och kan användas för att skapa, schemalägga uppgifter, beräkna toppar och komma med alternativa förslag. Detta kan integreras med MIS-system och säkerställer i allmänhet en mer strömlinjeformad produktion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Slut med oadresserad reklam i brevlådan

Postnord avvecklar sin verksamhet för oadresserad direktreklam (ODR) som riktar sig till hushåll. Det är inte längre en lönsam affär för företaget, som pekar på en prispressad marknad och stigande papperspriser som bakgrund till beslutet. Istället ska fokus ligga på mer målgruppsanpassad adresserad reklam.

Publicerat av: 

Planprint: ”En plattform med stora möjligheter för användaren”

Fujifilm har kraftsamlat för att ta fram en helt egenutvecklad storformatsportfölj till marknaden globalt. Spandex är ensam återförsäljare av Fujifilms storformatsskrivare i Sverige och produktansvarige Tomas Källroos ser stor potential för flatbädden Acuity Prime.

Publicerat av: 

Fansen lyfter företaget till framgång

Många företag vill synas på sociala medier, men för att lyckas gäller det att ha följare som snarare är fans än bara köpare. Det säger Niklas Kjärhus som hittat en särskild nisch genom att sälja dekaler till crosscyklar, och marknadsför sig till sina drygt 100 000 följare på Instagram.

Publicerat av: