Tryckerikedja öppnar för mer inkjet

Anders Åhlmans, produktionsansvarig på Arkitektkopia, ser inkjet-tekniken som ett framtidsområde. Foto: Peter Ollén

Arkitektkopia kraftsamlar digitaltrycket i Stockholm och förlitar sig alltmer på bläckstråleteknik för jobb som ligger i gränslandet mellan tonermaskiner och offset. Sedan i september rullar en ny arkmatad B3-press i fyrfärg skarpt i produktionen.

För några år sedan gjorde Arkitektkopia en översyn och uppdatering av sina tonermaskiner. Men i vintras började de titta mer på hur de kunde förkovra sig inom inkjet. Till slut fastnade de för Xerox maskinlösning Baltoro HF, levererad av återförsäljaren Primotek.

– Vi vet, och allt tyder på att det är inom inkjet alla printleverantörer satsar stora utvecklingspengar i dag, man utvecklar inte lika mycket på toner längre, för man har kommit ganska långt. Alla pengar satsas på bläcksidan, och vi såg en möjlighet för oss att kliva in ganska tidigt, och dessutom att hitta nya typer av applikationer, säger produktionschefen Anders Åhlmans.

Funktion för svartvitt

Bläckstråleskrivaren Baltoro HF är en arkmatad CMYK-skrivare i B3-formatet. Det går även att skriva ut i ett Endast svart-läge. Plattformen bygger på Xerox-teknikerna iGen- och High Fusion. Själva kärnan i skrivaren är utskriftsmotorn High Fusion och bläckhuvudena som jobbar (1200 x1200 dpi) är tillverkarens egna – Xerox High Fusion W-Series. Det finns också en inbyggd X-Rite-spektrofotometer för färghantering och utskriftsstyrenheten FreeFlow Print Server CQO (Cost Quality Optimization). Enligt tillverkaren är maskinen anpassad för att skriva ut 750 000 till 3 miljoner sidor per månad.

Arkitektkopia har haft skrivaren stående i skarp drift sedan i början av september. Hur lyder då domen?

– Faktiskt lite över förväntan. Vi har kört ganska mycket – redan över fyra miljoner sidor. Vad vi har gjort är att vi har ersatt en Xerox Igen 150 och en Nuvera printer, som skriver ut svartvitt, med den här.

Maskinpark runt Xerox

Åhlmans säger att kvaliteten på inkjet har höjts avsevärt med den nya maskinen och han ser det också som en fördel att de redan har en infrastruktur runt Xerox med maskinerna Igen 5, Iridesse och Versant.

– Framför allt ser vi en fördel att det är Xerox som äger och tillverkar sina skrivhuvuden och har sitt eget bläck. Så de styr ju hela den processen.

Arkitektkopia använder Baltoro HF-maskinen för att producera olika typer av broschyrer och foldrar, direktreklam, fakturor och kundbrev. Det går att mata 60–270 grams papper i skrivaren och den kan konfigureras med upp till fyra arkmatningsmoduler, vardera med två pappersfack.

– Produktiviteten är generellt hög på inkjet och här pratar vi upp till 300 A4-sidor i minuten.

Skriver ut på offsetpapper

Ett annat viktigt argument för Arkitektkopia är att de kan fortsätta skriva ut med sina standardpapper. Bläcket High Fusion Ink gör det möjligt att skriva ut på bestruket och obestruket, vare sig om det är offset- eller inkjetpapper. Ingen specialbehandling av papperet krävs.

– En stor orsak är att vi kan lägga in de papper vi har som standard i dag. Du behöver inte ha någon förbehandling av papperet över huvud taget, Vi tar Galeri Art, Scandia eller Edixon rätt av bara.

Maskindriften, samt underhåll och rengöring av skrivhuvuden, är andra plus i kanten.

– På en bläckstråleskrivare måste printhuvudena spolas rent för att de inte ska klibba ihop och nytt är att det är ganska lite bläck som går till spillo jämfört med tidigare bläckstråleskrivare. Man har här hittat en metod som använder ganska lite vätska för att kunna göra det, säger han och tillägger att skrivarhuvuden på Baltoro HF och den interna programvaran hanterar korrigering av missingjet och bandningar på ett mycket bra sätt som motverkar vita streck, prickar eller bandningar i utskrifterna.

Arkitektkopias nya maskin skriver ut 300 A4-sidor i minuten.

Arkitektkopia har sin storformatsproduktion i Göteborg och under 2020 har tryckerikedjan tagit steget att centralisera allt digitaltryck till Stockholm. Mycket har handlat om att effektivisera processer – automatisering och färgstyrning med mera.

Ska printa i gränslandet

Anders Åhlmans säger att tanken att utnyttja maskinen i gränslandet där upplagor blir lite för dyra att köra i tonermaskiner, men samtidigt för dyra att köra i offset. Han tror inte tonertekniken kommer att försvinna på något sätt. Men när det kommer till lite större volymer och snabba leveranstider så ser han möjligheter med bläckstråletekniken.

– Där ser jag möjlighet med inkjet för den höga produktiviteten och kvaliteten som ständigt förbättras. Så det blir en fråga om leveranstider och ekonomin i det hela. Normal leveranstid för oss är en till tre arbetsdagar från det att vi får filen till att vi levererar till kunden. Då behöver vi ha hög kapacitet för att kunna hinna med, för vi har kunder över hela landet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Slut med oadresserad reklam i brevlådan

Postnord avvecklar sin verksamhet för oadresserad direktreklam (ODR) som riktar sig till hushåll. Det är inte längre en lönsam affär för företaget, som pekar på en prispressad marknad och stigande papperspriser som bakgrund till beslutet. Istället ska fokus ligga på mer målgruppsanpassad adresserad reklam.

Publicerat av: 

Planprint: ”En plattform med stora möjligheter för användaren”

Fujifilm har kraftsamlat för att ta fram en helt egenutvecklad storformatsportfölj till marknaden globalt. Spandex är ensam återförsäljare av Fujifilms storformatsskrivare i Sverige och produktansvarige Tomas Källroos ser stor potential för flatbädden Acuity Prime.

Publicerat av: