Thomas resa i screentryckets tjänst

PUBLICERAD: 4 januari 2021
UPPDATERAD: 4 januari
Thomas Andersson har jobbat över hela världen med service och försäljning av screentrycksmaskiner. Foto: Marabu

Redan som 12-åring fick Thomas Andersson upp ögonen för screentryck och maskinteknik. Intresset har följt honom genom hela hans yrkesliv och ut på uppdrag över hela världen. Nu är det dags för nya äventyr för 65-åringen.

”Vi är många som har Thomas att tacka för mycket som alltid ställt upp och varit en väldigt omtyckt och kompetent person med en stor vänkrets ibland screentryckare över hela världen”, skriver Marabu på sin sajt där de tackar medarbetaren Thomas Andersson för sin tid på företaget och för sitt långa liv i screentryckets tjänst. 65-åringen, som nu går i pension, kan blicka tillbaka på ett helt yrkesliv i tryckbranschen. När Thomas var 12 år fick han följa med sin äldre systers man till jobbet där han arbetade i ”plocken” som screentryckare på Silko Screen. Thomas fick uppenbarligen blodad tand. Direkt efter skolan var det nämligen där han landade sitt första jobb. Han jobbade som tryckbiträde, men fick även göra schabloner och lite annat jobb i tryckeriet som bland annat innebar en del tekniska uppdrag.

Jobberbjudande i USA

Efter avslutad militärtjänst erbjöd Silko Screens ägare Tage Andersson honom jobb som mekaniker. Ryktet hade nämligen spridit sig om Thomas teknikkunskaper och att han kunde reparera maskiner. Där stannade han i tio år innan ett jobberbjudande fick honom att korsa Atlanten 1984. Arbetsplatsen blev Svecia Silkscreenmaskiner och bolaget i USA, Svecia Inc, som drevs av Lennart Sjöström med hustrun Ritva.

I två år hjälpte han kunder med att fixa Svecia-maskiner, och det blev också flera servicerundor till USA, efter det att han hade bestämt sig för att flytta hem igen. Han började då arbeta på företagets så kallade specialmaskinavdelning för att bygga maskiner i huvudsak för glas och kretskort. Året därpå arbetade han på serviceavdelningen vilket ledde till att han fick uppdrag över hela världen.

Nätverk över världen

Svecia gick i konkurs 1991 men Thomas stannade kvar efter rekonstruktionen i två år. Efter det gick han över till att driva RCS Screenmaskiner & Service AB tillsammans med Svecias tidigare servicechef Hans Zander. Marabu Scandinavia skriver att företaget var framgångsrikt, skapade ett nätverk över hela världen, och även byggde upp en agentur av maskiner som blev populära på marknaden. Dessa var bland annat ATMA och Natgraph som många screentryckerier köpte in.

Dags för pensionärslivet

2013 såldes verksamheten till Marabu Scandinavia som kunde börja sälja fler maskiner och samtidigt dra nytta av Thomas kunskaper som tekniker. I oktober förra året fyllde Thomas Andersson 65 år, och tog beslutet att gå i pension för att få mer tid till hustrun Gun, huset och lantstället.

Läs vidare

Elitidrottaren som trycker och graverar till bröllop

Jessica Ekvall lämnade tv-branschen för att få vara kreativ på riktigt. I villan utanför Stockholm har 25-åring byggt upp företaget Silver Leaf som trycker på allt från kläder till glas för alla tillfällen. Företaget har en särskild inriktning mot bröllop.
Silver-Leaf-collage

Vernissage för energifull affischtävling under mässan

Under Sign&Print-mässan blir det vernissage av de 170 tävlingsbidragen i affischtävlingen Printpower Award. Årets tema är energi.
– Jag ville trycka med screentryck, som jag tycker ger en annan hantverkskänsla än digitaltryck, säger vinnaren Simon Hennerfors om sitt bidrag "Bad energy".
Affischtävling1

Nyheter i portföljen visas under Fespa

Marabu kommer att finnas representerade på Fespa både med egen monter och genom att flera av leverantörerna ställer ut på mässan. Ett gäng intressanta lanseringar utlovas.
Vanguard_Marabu

Textiltryckare: ”Nu har vi krattat gången”

Hobby Reklam som går under namnet tshirt.se på nätet har senaste 1,5 åren tagit rejäla kliv med investeringar i digitalt tryck för att serva sina webbshoppar och kunder med snabba tryck.
Hobbyreklam_6

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1