Thomas resa i screentryckets tjänst

PUBLICERAD: 4 januari 2021
UPPDATERAD: 4 januari
Thomas Andersson har jobbat över hela världen med service och försäljning av screentrycksmaskiner. Foto: Marabu

Redan som 12-åring fick Thomas Andersson upp ögonen för screentryck och maskinteknik. Intresset har följt honom genom hela hans yrkesliv och ut på uppdrag över hela världen. Nu är det dags för nya äventyr för 65-åringen.

”Vi är många som har Thomas att tacka för mycket som alltid ställt upp och varit en väldigt omtyckt och kompetent person med en stor vänkrets ibland screentryckare över hela världen”, skriver Marabu på sin sajt där de tackar medarbetaren Thomas Andersson för sin tid på företaget och för sitt långa liv i screentryckets tjänst. 65-åringen, som nu går i pension, kan blicka tillbaka på ett helt yrkesliv i tryckbranschen. När Thomas var 12 år fick han följa med sin äldre systers man till jobbet där han arbetade i ”plocken” som screentryckare på Silko Screen. Thomas fick uppenbarligen blodad tand. Direkt efter skolan var det nämligen där han landade sitt första jobb. Han jobbade som tryckbiträde, men fick även göra schabloner och lite annat jobb i tryckeriet som bland annat innebar en del tekniska uppdrag.

Jobberbjudande i USA

Efter avslutad militärtjänst erbjöd Silko Screens ägare Tage Andersson honom jobb som mekaniker. Ryktet hade nämligen spridit sig om Thomas teknikkunskaper och att han kunde reparera maskiner. Där stannade han i tio år innan ett jobberbjudande fick honom att korsa Atlanten 1984. Arbetsplatsen blev Svecia Silkscreenmaskiner och bolaget i USA, Svecia Inc, som drevs av Lennart Sjöström med hustrun Ritva.

I två år hjälpte han kunder med att fixa Svecia-maskiner, och det blev också flera servicerundor till USA, efter det att han hade bestämt sig för att flytta hem igen. Han började då arbeta på företagets så kallade specialmaskinavdelning för att bygga maskiner i huvudsak för glas och kretskort. Året därpå arbetade han på serviceavdelningen vilket ledde till att han fick uppdrag över hela världen.

Nätverk över världen

Svecia gick i konkurs 1991 men Thomas stannade kvar efter rekonstruktionen i två år. Efter det gick han över till att driva RCS Screenmaskiner & Service AB tillsammans med Svecias tidigare servicechef Hans Zander. Marabu Scandinavia skriver att företaget var framgångsrikt, skapade ett nätverk över hela världen, och även byggde upp en agentur av maskiner som blev populära på marknaden. Dessa var bland annat ATMA och Natgraph som många screentryckerier köpte in.

Dags för pensionärslivet

2013 såldes verksamheten till Marabu Scandinavia som kunde börja sälja fler maskiner och samtidigt dra nytta av Thomas kunskaper som tekniker. I oktober förra året fyllde Thomas Andersson 65 år, och tog beslutet att gå i pension för att få mer tid till hustrun Gun, huset och lantstället.

Senaste nytt

Ny produktionsskrivare med förbättrad prestanda från Ricoh

Ricoh lanserar en uppgradering av Ricoh Pro C5400 som kombinerar högre kapacitet och förbättrad driftseffektivitet med ökad användarvänlighet.

RICOH_ProC5400-e1749633214252
Ny produktionsskrivare med förbättrad prestanda från Ricoh

Lasergravyren plockade upp stafettpinnen

Nystartade Lasergravyren i Borås såg en öppning på marknaden när ett annat företag gick i konkurs. Idag hjälper de både lokala kunder och industriföretag runt om i Sverige med lasermärkning, gravyr, digitaltryck och transfer.

LasergravyrenDSC_0064
Lasergravyren plockade upp stafettpinnen

Kriget i Israel tvingar Landa till stålbad

Landa Digital Printing (LDP) står inför en smärtsam effektiviseringsprocess då företaget planerar att säga upp över 100 anställda av sin arbetsstyrka på 500, rapporterar den israeliska affärstidningen Globes.

FotoJet---2025-06-17T090318.695
Kriget i Israel tvingar Landa till stålbad

Kodak firar 30 år med termiska plåtar

I år firar Kodak 30-årsjubileet för introduktionen av sina termiska CTP-plåtar. Deras betydelse är fortfarande stor för offsetmarknaden, som fortsatt är den dominerande tryckmetoden.

MAGNUS-Q800_MPL_closed
Kodak firar 30 år med termiska plåtar

Läs vidare

TAG Reklam: "Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan"

TAG Reklam är en veteran bland Karlstads många profilföretag och uppnådde sin högsta omsättning senaste året 2022/2023. I sitt nattklubbssvarta showroom satsar de på minimalism för att underlätta för kunderna.
– Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan, säger Andreas Gustafsson, vd.

DSC_5547
TAG Reklam: ”Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan”

Noll33 Screen i konkurs – köps tillbaka av grundarna

Noll33 Screen AB har gått i konkurs. Företaget med cirka 35 anställda har verksamhet i Borås och Norsborg utanför Stockholm.

Noll33-1-scaled-1
Noll33 Screen i konkurs – köps tillbaka av grundarna

Elitidrottaren som trycker och graverar till bröllop

Jessica Ekvall lämnade tv-branschen för att få vara kreativ på riktigt. I villan utanför Stockholm har 25-åring byggt upp företaget Silver Leaf som trycker på allt från kläder till glas för alla tillfällen. Företaget har en särskild inriktning mot bröllop.

Silver-Leaf-collage
Elitidrottaren som trycker och graverar till bröllop

Vernissage för energifull affischtävling under mässan

Under Sign&Print-mässan blir det vernissage av de 170 tävlingsbidragen i affischtävlingen Printpower Award. Årets tema är energi.
– Jag ville trycka med screentryck, som jag tycker ger en annan hantverkskänsla än digitaltryck, säger vinnaren Simon Hennerfors om sitt bidrag "Bad energy".

Affischtävling1
Vernissage för energifull affischtävling under mässan