Första vattenbaserade tampotryckfärgen

PUBLICERAD: 14 januari 2021
UPPDATERAD: 14 januari
Tillverkningen av leksaker ställer extremt höga krav på säkerhet, bland annat på tryckfärgen som används. Foto: Pressbild

Färgtillverkaren Marabu lanserar nu världens första vattenbaserade färg för tampongtryckning. Ett miljövänligare och nästintill luktfritt alternativ. Tidigare har branschen helt dominerats av lösningsmedelsbaserade färger. 

Hållbarhet, hushållning med resurser och ett växande fokus på säkerhet är tre viktiga faktorer i utvecklingen av nya produkter i branschen. Det är något som Marabu tagit fasta på när färgen Maqua® Pad MAP tagits fram, en färg som företaget menar är den första i sitt slag. Till exempel lämpar den sig väl för tryck på produkter med exceptionellt strikta säkerhetsstandarder, som leksaker för barn. Färgen kan användas för tryck på material som målat och omålat trä, ABS, PVC och PC.

– Med Maqua Pad MAP har vi framgångsrikt skapat ett innovativt färgsortiment som kan användas för olika applikationer som involverar känsliga produkter. De vattenbaserade tryckfärgerna för tampotryck kan till exempel användas för baby- och småbarnsprodukter samt för textilindustrin, säger Wolfgang Nowotny, teknisk projektledare för segmentet känsliga produkter på Marabu, i ett pressmeddelande.

Färgen kan användas för tryck på material som målat och omålat trä, ABS, PVC och PC. Foto: Pressbild
Lovande tester för textiltryck

Eftersom färgen dessutom är nästan helt luktfri är det bättre för arbetsmiljön, framhåller företaget. Lösningsmedelshalten i färgen är under 10 procent och har därför ett mycket lågt VOC-innehåll (flyktig organisk förening). Den har även låga PAH-nivåer och är fri från BPA/BPS samt har obegränsad livslängd, vilket i sin tur leder till onödig destruering.

Marabu genomför för närvarande omfattande tester på alla typer av textilier för att kunna erbjuda ett bättre alternativ för textiltryckerier som idag använder lösningsbaserade färger. Testerna ser lovande ut för denna typ av användning.

Läs vidare

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Onlinetryckeri börjar sälja material

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Bilder från första Drupa-veckan

Följ med Sign&Print in i hallarna under Drupa 2024 i Düsseldorf. Vilka produkter och applikationer visas på årets mässa?
Bildkollage

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Senaste nytt

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)