Första vattenbaserade tampotryckfärgen

Tillverkningen av leksaker ställer extremt höga krav på säkerhet, bland annat på tryckfärgen som används. Foto: Pressbild

Färgtillverkaren Marabu lanserar nu världens första vattenbaserade färg för tampongtryckning. Ett miljövänligare och nästintill luktfritt alternativ. Tidigare har branschen helt dominerats av lösningsmedelsbaserade färger. 

Hållbarhet, hushållning med resurser och ett växande fokus på säkerhet är tre viktiga faktorer i utvecklingen av nya produkter i branschen. Det är något som Marabu tagit fasta på när färgen Maqua® Pad MAP tagits fram, en färg som företaget menar är den första i sitt slag. Till exempel lämpar den sig väl för tryck på produkter med exceptionellt strikta säkerhetsstandarder, som leksaker för barn. Färgen kan användas för tryck på material som målat och omålat trä, ABS, PVC och PC.

– Med Maqua Pad MAP har vi framgångsrikt skapat ett innovativt färgsortiment som kan användas för olika applikationer som involverar känsliga produkter. De vattenbaserade tryckfärgerna för tampotryck kan till exempel användas för baby- och småbarnsprodukter samt för textilindustrin, säger Wolfgang Nowotny, teknisk projektledare för segmentet känsliga produkter på Marabu, i ett pressmeddelande.

Färgen kan användas för tryck på material som målat och omålat trä, ABS, PVC och PC. Foto: Pressbild

Lovande tester för textiltryck

Eftersom färgen dessutom är nästan helt luktfri är det bättre för arbetsmiljön, framhåller företaget. Lösningsmedelshalten i färgen är under 10 procent och har därför ett mycket lågt VOC-innehåll (flyktig organisk förening). Den har även låga PAH-nivåer och är fri från BPA/BPS samt har obegränsad livslängd, vilket i sin tur leder till onödig destruering.

Marabu genomför för närvarande omfattande tester på alla typer av textilier för att kunna erbjuda ett bättre alternativ för textiltryckerier som idag använder lösningsbaserade färger. Testerna ser lovande ut för denna typ av användning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *