Nya bokpressen ska ge snyggare ryggar

PUBLICERAD: 18 januari 2021
UPPDATERAD: 18 januari
Müller Martini lanserar nu sin nya Spine Nipping Press, en modell de kallar VFN 700. Foto: Pressbild

Maskintillverkaren Müller Martini lanserar nu sin nya bokpress Spine Nipping Press, en modell de kallar VFN 700. Denna ska enligt företaget kunna producera mer blockformade bokryggar.

Vid tillverkning av inbundna produkter orsakar själva falsningen att bokryggen byggs upp, ett välkänt fenomen som är ett resultat av trådbindning och lim. Detta kan inte bara orsaka problem framåt i produktionsprocessen utan kan även ha negativa effekter på produktkvaliteten. Det handlar om ojämn limapplicering och lim som läcker in i boken.

För att motverka detta använder tillverkarna ofta enkla manuella eller semi-automatiska pressar. Det innebär att man lägger till ett ytterligare steg i tillverkningsprocessen och gör den ineffektiv. Den nya bokpressen VFN 700 ska, enligt Müller Martini, lösa detta problem.

För att uppnå den perfekta bokblocksformen pressas varje bokrygg för sig, för att undvika problem med så kallade ”svampformade” ryggar. Bokblocket hålls på plats under pressningen med en fjäderbelastad klammer. På detta sätt kan bokbindare få en bra blockform på alla typer av papper.

Läs vidare

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Färska nyheter och försäljningar hos Plockmatic

När Plockmatic summerar årets Sign&Print Scandinavia så omfattar det flera maskinförsäljningar.
– Jag har inte hunnit räkna än, men det är ett gäng, säger Tommy Jönsson, försäljningschef på Plockmatic Sverige.
Plockmatic 1

Color Systems såg ny kundgrupp

Color System har satt tänderna i en ny kundgrupp med UV-storformatsskrivaren från Epson. – Det är jätteroligt, säger Magnus Edfeldt, säljs och marknadsansvarig. Återförsäljaren från Vällingby visade också flera maskiner för Direct to film.
DSC_4386

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449