Nya bokpressen ska ge snyggare ryggar

Müller Martini lanserar nu sin nya Spine Nipping Press, en modell de kallar VFN 700. Foto: Pressbild

Maskintillverkaren Müller Martini lanserar nu sin nya bokpress Spine Nipping Press, en modell de kallar VFN 700. Denna ska enligt företaget kunna producera mer blockformade bokryggar.

Vid tillverkning av inbundna produkter orsakar själva falsningen att bokryggen byggs upp, ett välkänt fenomen som är ett resultat av trådbindning och lim. Detta kan inte bara orsaka problem framåt i produktionsprocessen utan kan även ha negativa effekter på produktkvaliteten. Det handlar om ojämn limapplicering och lim som läcker in i boken.

För att motverka detta använder tillverkarna ofta enkla manuella eller semi-automatiska pressar. Det innebär att man lägger till ett ytterligare steg i tillverkningsprocessen och gör den ineffektiv. Den nya bokpressen VFN 700 ska, enligt Müller Martini, lösa detta problem.

För att uppnå den perfekta bokblocksformen pressas varje bokrygg för sig, för att undvika problem med så kallade ”svampformade” ryggar. Bokblocket hålls på plats under pressningen med en fjäderbelastad klammer. På detta sätt kan bokbindare få en bra blockform på alla typer av papper.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Högtryck för värmemattor: Printar tusentals meter under iskalla vintrar

Elvärmeprodukter i Skellefteå är långt ifrån ett klassiskt printföretag. Ändå skriver de ut tusentals kvadratmeter tjältiningsmattor en kall vinter. En ny eko solvent-skrivare levererad av Marabu kom på plats i början av året för att göra jobbet.

Publicerat av: