Nya bokpressen ska ge snyggare ryggar

PUBLICERAD: 18 januari 2021
UPPDATERAD: 18 januari
Müller Martini lanserar nu sin nya Spine Nipping Press, en modell de kallar VFN 700. Foto: Pressbild

Maskintillverkaren Müller Martini lanserar nu sin nya bokpress Spine Nipping Press, en modell de kallar VFN 700. Denna ska enligt företaget kunna producera mer blockformade bokryggar.

Vid tillverkning av inbundna produkter orsakar själva falsningen att bokryggen byggs upp, ett välkänt fenomen som är ett resultat av trådbindning och lim. Detta kan inte bara orsaka problem framåt i produktionsprocessen utan kan även ha negativa effekter på produktkvaliteten. Det handlar om ojämn limapplicering och lim som läcker in i boken.

För att motverka detta använder tillverkarna ofta enkla manuella eller semi-automatiska pressar. Det innebär att man lägger till ett ytterligare steg i tillverkningsprocessen och gör den ineffektiv. Den nya bokpressen VFN 700 ska, enligt Müller Martini, lösa detta problem.

För att uppnå den perfekta bokblocksformen pressas varje bokrygg för sig, för att undvika problem med så kallade ”svampformade” ryggar. Bokblocket hålls på plats under pressningen med en fjäderbelastad klammer. På detta sätt kan bokbindare få en bra blockform på alla typer av papper.

Läs vidare

Summa släpper ny version av mjukvara för flatbäddsskärare

Nu kommer en ny version av programmet Go Produce Flatbed Edition 3.0 som är skräddarsytt för skärmaskiner av flatbäddsmodell i F-serien.
_DSC0105

Plockmatic firar jämnt med all time high

I år är det 50 år sedan Plockmatic startades. Sedan dess har företag växt till en stor global spelare inom dokumenthantering med en bred produktportfölj. Sign&Print har intervjuat vd:n Jan Marstorp om den resan och vägen framåt.
Plockmatic kollage

Flexa utlovar innovativa lösningar

Flexa deltar på Drupa 2024 för första gången. Det italienska företaget ska visa innovativa lösningar inom skärning, laminering och rullskärning.
Easy-plus

De lockar med 16 förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda 16 olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
image005

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)