Xeikon klara för Connect

Xeikon SX30000 är en tonerbaserad duplex-skrivare som printar rulle till rulle. Foto: Pressbild

Xeikon gör entré med nya högvolymspressar för det grafiska segmentet. Planen var att visa dem publikt på Drupa i fjol. Nu blir det istället digital visning under tre mässdagar på Sign&Print Connect.

Xeikon, en del av Flint Group, befinner sig i högvolymsegmentet med sina digitala pressar. De riktar sig till kunder som redan idag har digitala pressar, men även till ark-offset kunder som har börjat att titta på digitala alternativ. Xeikon har sitt fokus på torr toner i sina pressar, som tillverkas på deras fabrik i Belgien. Men det finns även en inkjet-plattform för bland annat etikettproducenter.

”Printar oändligt”

Utmärkande för Xeikons teknik är att de kan erbjuda oändlig printlängd till sina användare, vilket ger möjlighet till en mängd olika format och applikationer, enligt Per Larsson, ansvarig för Xeikons affärsområde Graphic arts i Norden.

– Vi kan printa en 500 meter lång bild om man så vill. Det är fullrotation, med ”Simple Pass Duplex”, så att det produceras i ett svep. Därför lämpar det sig för bland annat tapeter och andra display-applikationer, säger han.

Under Connect fokuserar tillverkaren på att presentera två digitalpressar för det grafiska segmentet. I främsta rummet står Xeikon SX30000, en tonerbaserad duplex-skrivare som printar 30 meter i minuten. Rulle till rulle-skrivaren, med alternativet rulle till ark eller annan typ av efterbehandling inline, lanserades under förra året.

Fotoböcker och Point of sales

Fem färgstationer finns i SX30000-pressen. Förutom CMYK finns möjlighet att välja en Pantone-färg, specialfärg eller Clear toner.

– I och med att det är en duplex-maskin så riktar den sig bland annat till bokproduktion, och då pratar vi fotoböcker med mycket bilder som kräver väldigt hög kvalitet. Men även till Direct mail, Point of sales med mera.

Per Larsson, ansvarig för Xeikons affärsområde Graphic arts i Norden. Foto: Privatbild

Höga gramvikter

Tjockleken på papper och media som går att skriva ut på den nya plattformen sträcker sig från 40 till 350 gram.

– Hos Xeikon är det genomgående offsetkvalitet och du kan använda vilka papperstyper som helst, både bestrukna och obestrukna. Det behövs inga specialpapper eller någon primer för förbehandling av papperet innan produktionen.

– En annan fördel är att pressen går fort även på höga gramvikter, till exempel 350 gram, säger han och tillägger att maskiner vanligtvis tenderar att gå ner i hastighet när papperet går över 100 gram.

Tapeter, poster och etiketter

Den andra maskinen som visas är Xeikon CX500. Även denna kommer med fem färgstationer som standard, anpassad för olika applikationer som vanligvis är simplex. Detta kan vara tapeter, poster, etiketter med mera.

På Connect-mässan står alltså Point of sales-produktion i fokus och Per Larsson hoppas på många nya kontakter.

– Det viktiga är att komma ut, få etablera nya kontakter och få igång lite nya diskussioner med marknaden och de som jobbar i branschen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Canon LabelStream 4000 visas för nordiska mässpubliken

Canon lägger allt krut på en enda maskin under Packnorth den 10–12 maj. Canon LabelStream 4000, en spännande etikettpress som lanserades år 2019, har nu börjat hitta ut på marknader i Europa. Norden är ännu ett orört område, men Canon hoppas kunna lägga grunden för kommande installationer via Packnorth.

Publicerat av: 

Ricoh utmanar med vattenbaserad bläckskrivare i B2-format

Ricoh presenterar sin första vattenbaserade B2-bläckstråleskrivare med duplex-kapacitet. Den nya skrivaren är utrustad med ny bläck- och härdningsteknik och kan skriva ut på praktiskt taget vilken typ av papper som helst, inklusive bestrukna offsetkvaliteter – utan att använda primer.

Publicerat av: 

Förpackningskonsulter intar mässa

AFRY är ett förhållandevis nytt namn på det vi tidigare kände som Ångpanneföreningen, eller ÅF. När Packnorth arrangeras 10–12 maj är man en av utställarna. Vi frågade de välkända förpackningskonsulterna Niclas Björkholtz och Christian Håkansson om vad som lockar dem med Packnorth och vad man kommer att presentera i sin monter.

Publicerat av: