Kompakt inkjetmaskin för förpackningar

PUBLICERAD: 11 februari 2021
UPPDATERAD: 11 februari
Inkjetskrivaren PKG-675i ska snabbt kunna printa på kartong och wellpapp. Foto: Pressbild

Vattenbaserat bläck i ett pass på wellpapp och kartong. Konica Minolta släpper en inkjetmaskin i Europa. En instegsmodell för konverterare och varumärkesägare som vill skriva ut förpackningar i korta serier.

Från en dag till en annan ska den nya inkjetmaskinen kunna installeras ute hos kunder så att de kan börja ta sig an korta förpackningsserier. Konica Minolta underströk på ett digitalt pressevent att skrivaren, PKG-675i, öppnar dörrar för konverterare och varumärkesägare att producera förpackningar on demand och således också till e-handeln som fått en extra skjuts i pandemin.

– Tillväxten inom e-handel är en av de utpekade trenderna inom förpackningsindustrin framöver, och detta kommer att få stor inverkan för dem inom wellpapp-förpackningssektorn, säger Edoardo Cotichini, Senior manager för Konica Minoltas affärsområde Professional Print.

Instegsmodell för korta serier

Det rör sig om ett maskinsläpp för den europeiska marknaden och tillverkaren är tydlig med att produkten inte avser att konkurrera med andra inkjetbjässar som spottar ur sig tryckta wellpappskivor i högvolymssegmentet. Snarare ska maskinen täppa till ett hål som instegsmodell.

Han betonar att bläckstråleskrivaren är speciellt anpassad för att skriva ut högkvalitativa prototyper och korta förpackningsserier med exempelvis personaliserade budskap. Priset för maskinen landar på runt en miljon kronor.

Edoardo Cotichini, Senior manager för Konica Minoltas affärsområde Professional Print. Foto: Pressbild

Maskinen är utvecklad av Konica Minoltas partner MTEX NS och använder vattenbaserade bläck – FDA-godkända för indirekt livsmedelskontakt. Fem av Memjets Versapass-printhuvuden – över 70 000 munstycken i vardera – sitter i maskinen. De är konfigurerade med CMYK och en extra färgkanal med svart för förbättra skuggor och svärta i utskriftsprocessen som sker i ett pass.

18 meter per minut

Utskriftshastigheten är 150 millimeter per sekund,  alternativt 300 millimeter per sekund, beroende på om utskriften sker i den högre upplösningen 1600 x 1600 dpi eller i den lägre, 1600 x 800 dpi.

– Om materialet tillåter kan du skriva ut upp till 18 meter per minut i hög upplösning, säger Carsten Bamberg, affärsutvecklingschef för Konica Minolta Europe.

Det är tekniskt möjligt att bygga på med en automatisk inmatning, men i nuläget aviserar tillverkaren att något sådant inte är under utveckling, trots att de tog sig en lång funderare på saken:

– Vi måste ha med i beräkningen att det är en maskin för att snabbt ta produkter till marknaden, och vi vill ha korta ledtider. Ju mindre tid en operatör behöver för att justera och lyfta in material för korta serier i en iläggare desto bättre, säger han och beskriver maskinen som lätt att använda.

Ark och färdigstansade format

Operatören placerar alltså arket manuellt på inmatningsbältet där det sedan fixeras och pressas ner plant inför utskriften. Bredden på media som kan matas in i maskinen är 1,2 meter och själva printbredden sträcker ut sig till 1 067 millimeter.

PKG-675i är anpassad för att skriva ut korta serier av kartong- och wellpapplådor. Foto: Pressbild

Maskinen kan skriva ut olika typer av falskartong eller wellpapp, exempelvis brun kartong eller vit bestruken och obestruken kartong – antingen i form av ark eller i färdigstansade format.

– Så fort du har printat klart kan du vika ihop den och förpackningen är klar att användas.

En integrerad maskinenhet rengör materialet i dess framfart på bältet innan utskriften tar vid:

– Det är en station med vakuumrengöring som huvudsakligen är till för att ta bort dammpartiklar från ytan på materialskivorna, säger Carsten och tillägger att speciellt när det handlar om wellpapp så kan det finnas kvar rester och damm efter stansningen.

Under presentationen av maskinen passade tillverkaren också på att prata om missuppfattningar som finns kring inkjettekniken.

– Många människor tvekar inför om inkjet är rätt teknik att använda. Men vi har många goda argument att redovisa, säger han och tar bland annat upp bläckkostnaden.

– Man kan lätt få uppfattningen att den här typen av bläck är den dyraste på marknaden. Priset per liter är relativt högt och folk blir lite chockade när de ser det, men man måste se det hela ur ett bredare perspektiv; att du använder rätt droppstorlek i relation till bläcket du använder vilket har direkt inverkan på bläckförbrukningen du måste betala för.

Carsten Bamberg, affärsutvecklingschef för Konica Minolta Europe säger att det finns en del missuppfattningar när det kommer till inkjet. Foto: Pressbild
1,2 picoliters droppstorlek

Memjets skrivhuvud har 1,2 picoliters droppstorlek. Han jämför droppstorleken med andra inkjettekniker som befinner sig på sju picoliter eller högre beroende på vad de ska användas till.

– Mängden bläck vi använder per kvadratmeter är väsentligt mycket lägre. Några av testjobben vi har producerat visar att de kommer ut ur maskinen med mindre än en milliliter bläck, och ibland hälften så mycket. Det beror på ditt format förstås, men det är fantastiskt låg bläckförbrukning. Ur det perspektivet ger det dig fördelar både när det kommer till bläckkostnad och total produktionskostnad.

Instegsmodellen levereras med en ripp-lösning från Caldera:

– Vi har en väldigt lätthanterlig windowsbaserad grafisk interface tillsammans med Calderas ripp-lösning som är välkänd inom förpackningsindustrin, säger han och tillägger:

– Caldera-rippen kännetecknas av att vara en av de mest lätthanterliga och kraftfullaste lösningarna på marknaden.

 

 

 

 

Läs vidare

Ruter kan köra stora bannerformat i sin nya press

Halländska tryckeriet investerar i en ny digitalpress från Fujifilm.
FotoJet-(92)

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i en tonerpress.
henrik-beskuren

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper