Limbindningsmaskin släpps med nya finesser

PUBLICERAD: 23 februari 2021
UPPDATERAD: 23 februari
Limbindaren Vareo PRO Perfect Binder. Foto: Pressbild

Limbindaren Vareo PRO Perfect Binder, anpassad för olika bokprodukter med mjuka omslag, premiärvisades för första gången under Hunkeler days 2015 i Lucerne. Nu kommer en uppdaterad modell, bland annat med ett nytt system med PUR-munstycken och ett nytt kontrollsystem.

All round-maskinen som tar vid efter både offset och digitaltryck har tre klämmor, var och en individuellt drivna och utrustade med sin egen servomotor. Enligt Müller Martini innebär det att varje steg i processen kan anpassas till en viss produkt, vilket ska garantera hög produktivitet och kvalitet. Maskinen släpptes 2015 och är kapabel att hantera 1350 cykler i timmen. Nu har maskinen, med det uppdaterade namnet Vareo PRO, fått nya funktioner för att optimera produktionen.

Ett nytt användargränssnitt

Bland nyheterna utlovas ett intuitivt användargränssnitt. På en 18,5 tums skärm ska operatören lätt kunna navigera och göra sina val för att styra maskinen vilket ska bidra till snabbare jobbyten och kortare produktionstider.

Tillverkaren har också tänkt om gällande smältlimssystemet för att limma ihop ryggarna på broschyrer, kataloger och pocketböcker. Den nya utrustningen bygger på Müller Martinis Alegro 7000-cycle perfect binder och ska bidra till ett bra flöde av lim och temperaturkontroll.

Systemet med smältlim, liksom PUR-limbindningsenheten, finns som tillval. En vagn gör att användaren enkelt kan byta mellan de två limsystemen på ett säkert sätt och utan att förlora tid med hjälp av en separat kabel för användning till förvärmning av limmet.

 

Övervakning av processen

I den uppdaterade maskinen sker numera sidolimning automatiskt som standard. Den nya designen ska vara speciellt behjälplig vid produktion av enstycksböcker. Vareo PRO har också fått en helt ny PUR-munstycksenhet samt ett nytt kontrollsystem som övervakar appliceringen av limmet. Även detta ska underlätta vid enstycksproduktion och kortare körningar. Ställtiden från till exempel A4- till A5-format görs på mindre än en minut. Oavsett tryck, temperatur och viskositet sker en perfekt limapplicering och pålitlig limbindning på ett brett utbud av material, utlovar tillverkaren. Vidare menar de att produktiviteten kan komma att öka så mycket som 20 procent.

Är modulärt byggd

Limbindaren kan skräddarsys efter kundens behov. Exempelvis kan den ta plats i efterbearbetningslinjen med företagets InfinTrim-maskin för trekantstrim för att producera fotoböcker, personaliserade kataloger eller högkvalitativa broschyrer.

 

Läs vidare

Nize Equipment blir återförsäljare av Elitron

NIZE Equipment, som är nordisk distributör av storformatprinters, skärmaskiner och mjukvara, går in i ett strategiskt partnerskap med Elitron, den italienska giganten inom digital skärteknologi.
Elitron_NIZE_Equipment

Plockmatic får nya ägare

Det svenska efterbehandlingsföretaget Plockmatic group får ny majoritetsägare i Accent Equity. Köparen pekar ut att Plockmatic ska växa genom förvärv.
FotoJet (42)2

Ranhammar i konkurs

Efterbehandingföretaget Ranhammar har gått i konkurs. Stockholmsföretaget har ett femtontal anställda.
Ranhammar

Tryckeriets tatueringar "gaddar" vuxna

Tryckeriet @Graphiken i Malmö arbetar främst med trycksaker och producerar många kortare serier av häftade broschyrer. Smått unikt har företaget också en omfattande produktion av gnuggistatueringar.
FotoJet-(26)

Senaste nytt

Spandex lanserar ny folieserie

Spandex introducerar varumärket AUTO och ett produktsortiment som riktar sig till professionella aktörer inom bilfoliering. Den första produkten är en serie PPF-folier.
AUTO PPF PR-Images 2

TAG Reklam: "Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan"

TAG Reklam är en veteran bland Karlstads många profilföretag och uppnådde sin högsta omsättning senaste året 2022/2023. I sitt nattklubbssvarta showroom satsar de på minimalism för att underlätta för kunderna.
– Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan, säger Andreas Gustafsson, vd.
DSC_5547

Tryckcentrum växer digitalt genom förvärv

Tryckcentrum i Blekinge förvärvar Altefur Development och den 1 mars öppnas en ny avdelning som kommer att fokusera på digital kommunikation.
Tryckcentrum

Profilföretaget Printer gör satsning i Finland

Brover Group-ägda Printer, e-handlare inom reklam- och trycksaker, har verkat på den svenska marknaden under några år. Nu tar företaget steget över Östersjön och går in i grannlandet Finland.
Printer Finland