Limbindningsmaskin släpps med nya finesser

Limbindaren Vareo PRO Perfect Binder. Foto: Pressbild

Limbindaren Vareo PRO Perfect Binder, anpassad för olika bokprodukter med mjuka omslag, premiärvisades för första gången under Hunkeler days 2015 i Lucerne. Nu kommer en uppdaterad modell, bland annat med ett nytt system med PUR-munstycken och ett nytt kontrollsystem.

All round-maskinen som tar vid efter både offset och digitaltryck har tre klämmor, var och en individuellt drivna och utrustade med sin egen servomotor. Enligt Müller Martini innebär det att varje steg i processen kan anpassas till en viss produkt, vilket ska garantera hög produktivitet och kvalitet. Maskinen släpptes 2015 och är kapabel att hantera 1350 cykler i timmen. Nu har maskinen, med det uppdaterade namnet Vareo PRO, fått nya funktioner för att optimera produktionen.

Ett nytt användargränssnitt

Bland nyheterna utlovas ett intuitivt användargränssnitt. På en 18,5 tums skärm ska operatören lätt kunna navigera och göra sina val för att styra maskinen vilket ska bidra till snabbare jobbyten och kortare produktionstider.

Tillverkaren har också tänkt om gällande smältlimssystemet för att limma ihop ryggarna på broschyrer, kataloger och pocketböcker. Den nya utrustningen bygger på Müller Martinis Alegro 7000-cycle perfect binder och ska bidra till ett bra flöde av lim och temperaturkontroll.

Systemet med smältlim, liksom PUR-limbindningsenheten, finns som tillval. En vagn gör att användaren enkelt kan byta mellan de två limsystemen på ett säkert sätt och utan att förlora tid med hjälp av en separat kabel för användning till förvärmning av limmet.

 

Övervakning av processen

I den uppdaterade maskinen sker numera sidolimning automatiskt som standard. Den nya designen ska vara speciellt behjälplig vid produktion av enstycksböcker. Vareo PRO har också fått en helt ny PUR-munstycksenhet samt ett nytt kontrollsystem som övervakar appliceringen av limmet. Även detta ska underlätta vid enstycksproduktion och kortare körningar. Ställtiden från till exempel A4- till A5-format görs på mindre än en minut. Oavsett tryck, temperatur och viskositet sker en perfekt limapplicering och pålitlig limbindning på ett brett utbud av material, utlovar tillverkaren. Vidare menar de att produktiviteten kan komma att öka så mycket som 20 procent.

Är modulärt byggd

Limbindaren kan skräddarsys efter kundens behov. Exempelvis kan den ta plats i efterbearbetningslinjen med företagets InfinTrim-maskin för trekantstrim för att producera fotoböcker, personaliserade kataloger eller högkvalitativa broschyrer.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Högtryck för värmemattor: Printar tusentals meter under iskalla vintrar

Elvärmeprodukter i Skellefteå är långt ifrån ett klassiskt printföretag. Ändå skriver de ut tusentals kvadratmeter tjältiningsmattor en kall vinter. En ny eko solvent-skrivare levererad av Marabu kom på plats i början av året för att göra jobbet.

Publicerat av: