Limbindningsmaskin släpps med nya finesser

PUBLICERAD: 23 februari 2021
UPPDATERAD: 23 februari
Limbindaren Vareo PRO Perfect Binder. Foto: Pressbild

Limbindaren Vareo PRO Perfect Binder, anpassad för olika bokprodukter med mjuka omslag, premiärvisades för första gången under Hunkeler days 2015 i Lucerne. Nu kommer en uppdaterad modell, bland annat med ett nytt system med PUR-munstycken och ett nytt kontrollsystem.

All round-maskinen som tar vid efter både offset och digitaltryck har tre klämmor, var och en individuellt drivna och utrustade med sin egen servomotor. Enligt Müller Martini innebär det att varje steg i processen kan anpassas till en viss produkt, vilket ska garantera hög produktivitet och kvalitet. Maskinen släpptes 2015 och är kapabel att hantera 1350 cykler i timmen. Nu har maskinen, med det uppdaterade namnet Vareo PRO, fått nya funktioner för att optimera produktionen.

Ett nytt användargränssnitt

Bland nyheterna utlovas ett intuitivt användargränssnitt. På en 18,5 tums skärm ska operatören lätt kunna navigera och göra sina val för att styra maskinen vilket ska bidra till snabbare jobbyten och kortare produktionstider.

Tillverkaren har också tänkt om gällande smältlimssystemet för att limma ihop ryggarna på broschyrer, kataloger och pocketböcker. Den nya utrustningen bygger på Müller Martinis Alegro 7000-cycle perfect binder och ska bidra till ett bra flöde av lim och temperaturkontroll.

Systemet med smältlim, liksom PUR-limbindningsenheten, finns som tillval. En vagn gör att användaren enkelt kan byta mellan de två limsystemen på ett säkert sätt och utan att förlora tid med hjälp av en separat kabel för användning till förvärmning av limmet.

 

Övervakning av processen

I den uppdaterade maskinen sker numera sidolimning automatiskt som standard. Den nya designen ska vara speciellt behjälplig vid produktion av enstycksböcker. Vareo PRO har också fått en helt ny PUR-munstycksenhet samt ett nytt kontrollsystem som övervakar appliceringen av limmet. Även detta ska underlätta vid enstycksproduktion och kortare körningar. Ställtiden från till exempel A4- till A5-format görs på mindre än en minut. Oavsett tryck, temperatur och viskositet sker en perfekt limapplicering och pålitlig limbindning på ett brett utbud av material, utlovar tillverkaren. Vidare menar de att produktiviteten kan komma att öka så mycket som 20 procent.

Är modulärt byggd

Limbindaren kan skräddarsys efter kundens behov. Exempelvis kan den ta plats i efterbearbetningslinjen med företagets InfinTrim-maskin för trekantstrim för att producera fotoböcker, personaliserade kataloger eller högkvalitativa broschyrer.

 

Läs vidare

De visade linjer med helautomatisk bokproduktion

Efterbehandlingsexperterna Horizon demonstrerade hur man skapar den smarta fabriken på Drupa.
_DSC0615

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Stor skärbordsspecial: Borden blir större och mer automatiska

Skärbord återfinns hos allt fler grafiska företag. Flatbed-skärteknologin rymmer många möjligheter för efterbehandling av specialmedier. Effektiviseringen och automatiseringen ger snabb tillväxt.
cut_02

Senaste nytt

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)