Pappersbaserade påsar med variabeltryck för soppor

PUBLICERAD: 10 mars 2021
UPPDATERAD: 10 mars
HP Indigo och Sappi löste uppgiften att ta fram en flexibel förpackning tryckt med variabeldata – pappersbaserade påsar innehållande soppor. Foto: Pressbild

Tillverkarna HP Indigo och  Sappi har förenat sina tekniker. Samarbetet har nu mynnat ut i speciella pappersbaserade påsar anpassade för soppor som kommer i sex olika mönster och med personaliserat tryck.

En ny pappersbaserad och flexibel förpackningslösning från Sappi som eliminerar behovet av speciella beläggningar eller lamineringar har testats framgångsrikt för användning i HP Indigo-skrivare.

Sappi, har en portfölj av hållbara förpackningslösningar, och alternativ till fossilbaserade material på marknaden. För de veganska soppornas påsar, så kallade pouches, föll valet på Sappis Guard Gloss 4-OHG med gramvikten 91 gram per kvadratmeter.

Påsar med variabel data

För att skydda varumärket i sig har de pappersbaserade påsarna tryckts i silver och osynligt gult. På HP Graphic Experience Center i Barcelona fick sopp-påsarna sina individuella mönster och skrevs ut med en HP Indigo 6K Digital Press som använder HP Indigos fullfärgspalett samt silver och den speciella osynliga gula färgen. Teamet utvecklade sex olika mönster utskrivna med HP Indigos VDP-funktioner för att visa på soppornas olika smaker.

– Över 80 procent av materialet med högbarriärspapper kommer från förnybara källor. Den pappersbaserade förpackningslösningen gör ytterligare specialbeläggningar eller lamineringar överflödiga och materialen kan återvinnas i pappersflödet, betonar Kathrin Böhmüller, försäljningschef hos Sappi.

Vattenbaserad glansbeläggning efter tryck

De båda företagen pekar på att det har varit viktigt i framtagandet av förpackningslösningen att materialet ska kunna klara de olika stegen i produktionsprocessen från tryckning, vidare till efterbearbetning med lack och förslutning. Efter tryckprocessen förbättrades påsarna med en extra finish: En vattenbaserad glansbeläggning med hög värme och reptålighet för att undvika extra laminering. Beläggningen ACTDigi Protective Coating AQ440125 från ACTEGA, är speciellt utvecklad för marknaden för flexibel förpackning och kännetecknas av hög slitstyrka och snabb torkning.

Utmaningar för tillverkare

Efterfrågan på återvinningsbara, pappersbaserade förpackningar som ersättning för mindre hållbara material ökar. Samtidigt står tillverkare inför nya utmaningar som kortare produktionsserier från mindre små nya varumärken och nystartade företag, ökad efterfrågan på snabbare produktion och leverans, ett växande produktutbud och en trend mot mer personaliserade kampanjer, enligt de båda tillverkarna.

– HP Indigo arbetar med Sappi för att validera högkvalitativa substrat som kan uppfylla våra kunders krav för att minska förpackningens påverkan på miljön. Samtidigt utnyttjas HP Indigos förmåga att leverera högkvalitativa förpackningar på begäran med minimalt avfall, säger Eli Mahal på HP Indigo.

 

 

 

 

Läs vidare

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

”Länge sedan vi sålde så mycket på en mässa”

Mimakis rullbaserade DTF-printer var hett stoff i Signcoms monter under Sign&Print Scandinavia. Under mässan offentliggjordes även en annan rykande färsk nyhet från Mimaki: en print and cut-skrivare med UV LED i 330-serien.
2D96C53C-971F-4488-A861-63CD0E74549A_1_100_o

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Senaste nytt

Kunden kan byta wrapmaterial på bilen med några klick

Den stora nyheten hos Spandex var det nya 3D-designprogrammet Zeno. Den prenumerationsbaserade tjänsten låter kunden testa olika wrappingmaterial och färger i datorn innan köparen bestämmer sig.
DSC_4662

Storsatsande Visutech: "Det ligger rätt i tiden"

Visutech slog på stora trumman på årets Sign&Print Scandinavia med dubbla montrar. Inte minst för att visa produktnyheterna hos nya samarbetspartnern Fujifilm.
Visutech 1

Alvöen bjöd på flera nyheter

En butiksskylt med diamantpolerad logga, en kub med mönster i ett svart stenliknande material och ett specialtillverkat båtfönster. Det var några exempel på spännande applikationer som Alvöen visade upp i sin monter.
Alvöen 4

Riso satsade allt på ett starkt kort

Riso lät sin nya snabba bläckstråleskrivare Riso Valezus T1200 spela den självklara huvudrollen i sin monter. Tillverkaren vill fylla ett hål på marknaden utanför segment som laser och toner. Det var första gången som modellen T1200 visades för den skandinaviska publiken.
DSC_4959