Swissqprint förlitar sig på mer prestanda och automatisering

PUBLICERAD: 13 april 2021
UPPDATERAD: 13 april
Maurus Zeller, produktchef på den schweiziska specialisten för storformat. Foto: Skärmdump

Den schweiziska storformatspecialisten Swissqprint hörsammar sina kunder när det kommer till hastighet, automatisering och större användarmöjligheter. Det är rullprintern Karibu som släpps i en snabbare modell med tillägg som automatiskt dubbelsidigt tryck och neonbläck. Sign&Print går på djupet med nyheterna i en intervju med företagets produktchef Maurus Zeller.

På Fespa 2019 presenterade Swissqprint för första gången en ren rulle till rulle-skrivare med Karibu och portföljen utvidgas nu till att omfatta en hastighetsmodell. Karibu S uppnår en hastighet på upp till 330 kvadratmeter i timmen med samma upplösning som den klassiska modellen, vilket innebär att produktionskapaciteten är upp till 50 procent högre.

Fler kanaler för processfärgerna

– Vi har modifierat maskinen så att vi nu använder fyra skrivhuvuden per processfärg, förklarar produktchef Maurus Zeller.

– Av totalt nio färgkanaler används nu åtta endast för processfärgerna. Den återstående kanalen utrustas vanligen med vitt, till exempel för att skriva ut transparenta folier.

För att göra nya Karibu S dubbelt så snabb med samma antal skrivhuvuden, nämligen 18, väljer tillverkaren att avstå från ljusa färger eller lack.

– Karibu S är verkligen en produktionsmaskin som är helt designad för prestanda. Billboard-lägena med fyrfärg är extremt effektiva. Ljusa färger är fantastiska när du har ett nära betraktningsavstånd och behöver fina nyanser, men med stora affischer, banderoller och skyltar är betraktningsavståndet är längre .

– Här är det tillräckligt med  – och detta har bekräftats av många av våra kunder – fyra färger i regel och vanligtvis inte ljusa färger.

Dessutom handlar rulle till rulle-utskrift mest om att kunna skriva ut 50 meter åt gången – Det gör helt enkelt hastigheten relevant. När det gäller utskriftskvalitet är den nya Karibu S inte på något sätt sämre än Karibu. De flexibla bläcken är speciellt utvecklade för utskriftssystemet och upplösningen blir identisk, förutom att utskriften görs med fyra färger plus vitt.

Dubbelsidig utskrift blir automatiserad

En annan nyhet med Karibu S är möjligheten att automatiskt kunna skriva ut dubbelsidigt, vilket kan vara ett måste för till exempel blockout-banderoller, transparenta sträckfilmer eller affischer.

– Detta är ett behov som nämnts av många kunder. Det gick att skriva ut dubbelsidigt tidigare också, men det var förknippat med fler manuella moment, förklarar specialisten.

Så Swissqprint har alltså tagit fram en annan lösning – och den bygger på ett integrerat kamerasystem och QR-koder.

– Med dem båda har vi utvecklat ett system som inte bara är lätt att hantera utan också mycket exakt och pålitligt, säger Maurus Zeller.

Utöver kameran, som är integrerad i utskriftsbordet, spelar här operatörs-programvaran Lory en central roll.

– Till en början rippas sidorna utifrån ett dubbelsidigt pdf-dokument. Arbetsflödesprogrammet Lory tar hand om resten. Det genererar QR-koder över en hel linje som skrivs ut tillsammans med motivet på framsidan.

– Oavsett om användaren spolar tillbaka rullen efter utskrift av framsidorna eller helt enkelt tar bort den, vänder på den och klämmer fast den som vanligt, känner systemet igen QR-koder via kameran och vet sedan exakt var motivet måste ligga. Med hjälp av QR-koder vet vi också vilken baksida som tillhör vilket jobb.

För automatisk dubbelsidig utskrift genererar Lory-användarprogramvaran QR-koder som skrivs ut över en hel linje med motivet på framsidan. Foto: Skärmdump

Skulle ett fel på framsidan uppstå på en order kan jobbet också hoppas över och ”spolar snabbt fram” till nästa jobbmotiv som får sitt mottryck.

– Kamerasystemet är a och o här, förklarar han och fortsätter:

– Och det är väldigt exakt. Medan andra system har en avvikelse på +/- 3 millimeter över en längd av 10 meter ligger avvikelsen för oss inom 1 millimeter.

Och inte nog med det. Funktionaliteten kan inte bara integreras i Karibu S utan även i standardmodellen.

– Båda maskinerna är nu förberedda därefter. Systemen med dubbelsidig utskrift kan också eftermonteras ute hos kund, förklarar han.

En annan ny funktion är iläggarfästet för rullen nu är tillverkat av kolfiber som standard och inte aluminium som det var tidigare.

– Vi har en högre inmatningshastighet med Karibu S, så det är mycket viktigt att materialet löper fram mycket bra. Och vi har sett att detta fungerar bäst med kolfiber, materialet ligger rakt och sjunker mindre. Motsvarande kommer i framtiden också att vara standard i den klassiska modellen.

Produktchef Adriano Gut under presentationen av nya Karibu S. Foto: Skärmdump
Ljusa färger för mer uppmärksamhet

SwissQprint svarar även på kundernas önskan om ett större utbud av applikationer med nya neonfärger.

– Vi har sedan tidigare redan orange i vårt erbjudande. Men våra nya neonbläck lyser mycket mer och det gör de också under svart ljus, förklarar Maurus Zeller.

De nya färgerna finns i neongul och neonrosa – och när de skrivs ut ovanpå varandra, blir resultatet neonorange. Enligt tillverkaren är de kompatibla med alla swissqprints led-system, oavsett om de är flatbädds- eller rullskrivare, samt med befintliga bläck.

Text: Judith Grajewski, Översättning: Claes Nordström

 

 

 

 

Läs vidare

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Color Systems såg ny kundgrupp

Color System har satt tänderna i en ny kundgrupp med UV-storformatsskrivaren från Epson. – Det är jätteroligt, säger Magnus Edfeldt, säljs och marknadsansvarig. Återförsäljaren från Vällingby visade också flera maskiner för Direct to film.
DSC_4386

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Avtäckning på mässan för ny HP Latex-modell

HP Latex-familjen har fått en ny medlem, kallad 630 W. Maskinen hade världspremiär hos inte mindre än tre utställare under Sign&Print Scandinavia: NI Solutions, Spandex och Antalis.
A169871A-614E-46A0-8B8E-6CC4CD6F1B50

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449