Satsar mot grafiska branschen i Sverige

Johan Adenmark (längst upp till vänster), vd för NAB Solutions, och konsulterna Daniel Borensved och Mathias Backvall. Foto: NAB Solutions/Privat

PrintVis är ett affärssystem för den grafiska industrin med alla funktioner under ett och samma tak. I höstas fick företaget NAB Solutions möjlighet att leverera systemet i Sverige och satsar nu stort på att ta ett kliv in i branschen.

– Det är ett strategiskt beslut som vi tagit utifrån att vi tror att många grafiska företag i Sverige skulle ha stor nytta av att använda PrintVis, säger Johan Adenmark, vd för NAB Solution.

NAB Solutions (Network and Business) grundades i Växjö 2001 som ett IT-företag som sysslade med allt ifrån hemsidor och intranät till hårdvara och drift. Efter några år gick man över till att samarbeta med Microsoft och erbjuda det dåvarande affärssystemet Dynamics NAV, tidigare Navision.

Anställt ett helt team

Idag har företaget 70 anställda och kontor i Växjö, Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. Fokus har förflyttats till Microsoft Dynamics 365 Business Central, som ersatt NAV. Förra året blev NAB Solutions till och med utsedda till Microsoft Partner of the Year, ett kvitto på att de är bäst i världen på Business Central.

Nu gör alltså företaget en satsning på den grafiska branschen. Efter några års kontakt med företaget bakom PrintVis, danska NovaVision, så fick NAB Solutions frågan om de inte kunde bli svensk återförsäljare. Ett erbjudande som man nappade på. Ett led i satsningen har varit att anställa två konsulter och en utvecklare för att enbart arbeta med PrintVis. Totalt har företaget nu fem anställda som har erfarenhet av systemet.

“Allt under samma paraply”

PrintVis är ett “allt i ett”-system som bygger direkt på Business Central och kan hantera allt ifrån exempelvis offerter och lagerhållning till fakturering och bokföring.

– Det är allt man behöver i ett och samma affärssystem – allt under samma paraply. Och att det är integrerat i Business Central är en oslagbar kombination, säger konsulten Mathias Backvall.

Han har jobbat med PrintVis sedan 2008 och installerat systemet hos företag i både Sverige och Finland, hos tryckerier som arbetar med till exempel storformat, etiketter och förpackningar. Numera är han Sveriges enda certifierade PrintVis-konsult och jobbar sedan årsskiftet på NAB Solutions.

Så här kan en order se ut inne i PrintVis.

Utlovar järnkoll på kalkylerna

Där arbetar han tillsammans med kollegan Daniel Borensved som har en lång bakgrund inom grafiska branschen, bland annat inom tryckeri, produktion och binderi.

– Jag har även varit superuser av PrintVis inom den koncernen där jag jobbade tidigare, berättar Daniel Borensved.

Han sammanfattar systemets viktigaste fördelar utifrån sina egna erfarenheter:

– Det gjorde att vi hade en sömlös övergång mellan de olika bolagen i koncernen och kunde med lätthet ha koll på till exempel order och produktion. PrintVis ger järnkoll på kalkylerna och hela flödet.

Ska snabbt kunna komma igång

Målgruppen är såväl små som stora företag inom grafiska branschen – eller i praktiken vilket producerande företag som helst. Eftersom tjänsten numera kan köpas molnbaserad krävs inte någon egen hårdvara och det går att få ett system med basfunktionaliteter till en rimlig peng. Det kan även installeras lokalt ute i verksamheten.

NAB Solutions erbjuder sedan tidigare två olika paketlösningar när det gäller enbart Business Central. Färdigpaketerade molnbaserade Streamline som gör uppstartssträckan kort, med ett lägre pris och möjligheten att bygga ut efterhand. Och MyWay, ett verksamhetsanpassat alternativ för företag med mer avancerade flöden och processer.

– Vi tittar på om vi kan göra något liknande med PrintVis, så att företagen snabbt kan komma i gång, säger Daniel Borensved.

Bygga ihop kundanpassat system

Det går också att skala upp PrintVis allt eftersom och anpassa systemet till den aktuella verksamheten. Tanken är att företagen med rätt systemstöd ska bli effektivare och mer lönsamma.

Johan Adenmark liknar det vid en smarttelefon där man kan lägga till olika appar för att anpassa funktionen till användaren.

– Det är som olika byggstenar där de sista bitarna kan fogas ihop för att passa kundens specifika behov, säger han.

Tror fler kommer upptäcka fördelarna

I dagsläget är det ett femtontal företag i Sverige som använder PrintVis. Mathias Backvall och Daniel Borensved är precis som Johan Adenmark övertygade om att det kan bli betydligt fler.

– Vi har redan ett flertal företag som hittat till NAB och vårt PrintVis-erbjudande, och vi tror starkt på att många fler företag kommer upptäcka fördelarna med PrintVis, säger Mathias Backvall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Udda fågel i tryckeribranschen: ”Vi gillar problemlösning”

Hos Passet Screen sköter Bengt Pettersson det analoga trycket och sonen Anders kör digital storformat. Deras två avdelningar bidrar till synergieffekter och specialtryck dem emellan. Plantrycket växer och har svängt mer åt att trycka förpackningslådor till e-handeln, men på senare år har digitaltrycket seglat upp försäljningsmässigt hack i häl.

Publicerat av: 

Plastexperten: Tunt underlag för gröna påståenden

Emma Strömberg är plastexpert på oberoende forskningsinstitutet IVL Svenska miljöinstitutet AB och docent i polymera material. Hon har tittat på om det gjorts någon specifik forskning på pvc-vinyler eller pvc-fria alternativ, men det visar sig att det är knapert med forskningsrapporter om detta.

Publicerat av: