Toppmodell för efterbehandling: ”Vårt nya stora slagskepp”

PUBLICERAD: 7 juni 2021
UPPDATERAD: 7 juni
Morgana DigiFold pro XL som bigar, falsar och perforerar släpps på marknaden. Foto: Pressbild

Plockmatic introducerar Morgana DigiFold pro XL. En ny maskin på nordiska marknaden som bigar, perforerar och falsar i ett arbetsflöde. Långa ark hanterar den som standard med en bigningshastighet upp till 7 500 ark i timmen.
– Det här är vårt nya stora slagskepp, säger Bo Larson, hos Plockmatic.

Produktfamiljen Morgana DigiFold får tillökning med maskinen DigiFold pro XL. Maskinen kommer med det senaste och patenterade bigsystemet DynaCrease, från tillverkaren Morgana, en del i Plockmatic-gruppen. Enheten inkluderar en ny automatisk vakuum-inmatare av ark som kommer i storlekar från 210 till 1 300 millimeter i längd. Den ska säkerställa en stabil produktion även av stora upplagor.

Bo Larson, Plockmatic. Foto: Arkivbild

– Det unika är att den kan både biga och perforera och falsa samtidigt, och att du kan köra långa ark, säger Bo Larson hos Plockmatic.

Maskinen har även utrustats med ett unikt luftknivssystem för att separera arken. Bigningsbladen slår både över och under arken. Som tillval till maskinen finns möjligheter till korsperforering och linjär perforering av arkens kort- och långsida.

– Du kan perforera tvärs över hela arket, eller så kanske du vill göra biljetter. Det finns en uppsjö olika sätt att göra det på med maskinen, säger han och tillägger att maskinen är användarvänlig.

Maskinsystemet är anpassat för medelstora till stora digitaltryckta volymer i professional print-segmentet, men även för större traditionella offsetkörningar. Bigbladen kan bytas ut för hand av användaren. Några extra verktyg behövs inte. Bladen knäpps istället av och byts på mindre en 30 sekunder vilket tillverkaren menar kommer väl till pass när ett skifte till exempel ska göras från ett perforingsjobb till ett bigjobb.

DigiFold pro XL falsar upp till 6 000 a4-ark i timmen. I enbart bigningsläget produceras upp till  7 500 ark i timmen. Maskinen laddas med upp till 200 millimeter tjocka arkbuntar.

Maskinen har en utdragbar förlängning för att samla upp arkstorlekar upp till 1300 millimeter. Detta öppnar till exempel för att göra omslag, liggande broschyrer, böcker och andra applikationer.

 

Bigningsläget produceras upp till  7 500 ark i timmen. FOto: Pressbild

Enligt Morgana passar DigiFold Pro XL utmärkt till dagens många produktionsskrivare som är utrustade med liggande ark-funktioner. Även Bo Larson är övertygad att långa ark, long sheet, är på frammarsch och ger ytterligare exempel på vad maskinen kan användas till.

– Du kan till exempel biga och falsa så att du får ut sexsidiga liggande A4-foldrar.

Läs vidare

Summerar nyttan med automation

Summa demonstrerar inte bara en utan två arbetsflödeslösningar under Fespa. Detta för att visa kunderna hur de kan effektivisera sina processer.
Summa

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w

Nize Equipment blir återförsäljare av Elitron

NIZE Equipment, som är nordisk distributör av storformatprinters, skärmaskiner och mjukvara, går in i ett strategiskt partnerskap med Elitron, den italienska giganten inom digital skärteknologi.
Elitron_NIZE_Equipment

Plockmatic får nya ägare

Det svenska efterbehandlingsföretaget Plockmatic group får ny majoritetsägare i Accent Equity. Köparen pekar ut att Plockmatic ska växa genom förvärv.
FotoJet (42)2

Senaste nytt

NI Solutions blir återförsäljare för Flora

NI Solutions och Flora har skakat hand om ett nytt samarbete på den nordiska marknaden.
Floraweb

Västerbottnisk tryckerikoncern går bra i Umeå – tappar i Lycksele

Original tryckeri i Umeå gör ett starkt 2023 men dotterbolaget Original tryckeri i Lycksele har det svårare. Orsaken är minskad annonsförsäljning till bolagets annonsblad.
FotoJet-(50)

Summerar nyttan med automation

Summa demonstrerar inte bara en utan två arbetsflödeslösningar under Fespa. Detta för att visa kunderna hur de kan effektivisera sina processer.
Summa

Storformatstryckeri gör rekordresultat

Oron för minskande volymer visade sig var obefogad. Storformatsspecialisterna Ackert Reklam gör sin högsta vinst på tio år. 
DSC_6055-2