Större fräsbord ger maxade fasadjobb

Uppdraget att göra fasadbeklädnad till Hedin bils nya huvudkontor var anledningen till att Alfa Neon valde att investera i ett nytt fräsbord från MultiCam. Förhoppningen är att det ska bli fler liknande jobb framöver. Illustration: Alfa Neon

Stora skyltar och fasadelement är Alfa Neons signum. Med hjälp av ett fräsbord från MultiCam med en arbetsyta på 2 x 7 meter ska jobben snart kunna bli ännu större – och ännu fler.

– Vi har aldrig sålt ett så stort fräsbord i Sverige. Det är förmodligen det största som används på den svenska skyltmarknaden, säger Niklas Svensson, vd på Alvöen Sverige.

Han berättar att bordet, som är av modellen MultiCam 3309, är utrustat med ett vakuumbord och har en verktygskarusell med plats för åtta verktyg samt en frässpindel med åtta hästkrafter.

Niklas Svensson, Alvöen.

Tre olika varumärken

Alfa Neon håller till i Kil i Värmland och har ett fyrtiotal anställda. Företaget har tre ben att stå på: produktion av fasadelement, under varumärket Alfacade, skyltar under varumärket Alfa Neon och arbetsbord, under varumärket CWT Worktools. Den nya investeringen görs i huvudsak för att kunna satsa ytterligare inom Alfacade och fasadbeklädnad.

– Med det nya skärbordet kan vi göra ännu större fasadkassetter, men även skära detaljer till skyltproduktionen. I teorin kan vi tillverka till exempel bokstäver som är 7 x 2 meter stora, det är ganska häftigt, säger Anders Gustafsson, vd för Alfa Neon.

Planen är att fräsbordet ska installeras av Alvöen i slutet av sommaren. Då väntar ett viktigt jobb: att producera samt montera fasadbeklädnad på Hedin bils nya huvudkontor, en affär som går via Tuve Bygg.

– Det var en av anledningarna till att vi gjorde den här investeringen. Det uppdraget innebär att vi ska ta fram kassetter som vår befintliga maskinpark rent måttmässigt inte hade klarat av, säger Anders Gustafsson.

Alfa Neons nya fräsbord MultiCam 3309 är det största som hittills sålts till skyltmarknaden i Sverige, enligt Alöven.

Investering en konkurrensfördel

Alfa Neon har sedan tidigare två MultiCam-maskiner som mäter 4 x 2 meter. En av maskinerna kommer att finnas kvar i produktionen och gör att företaget kan utnyttja rätt fräsbord utifrån hur stora delar som ska tillverkas.

Anders Gustafsson säger också att man redan i dag för diskussioner med potentiella kunder om flera större jobb, liknande det för Hedin bil.

– Arkitekterna älskar när det är stort och så få skarvar som möjligt. Vi är övertygade om att den här investeringen är en klar konkurrensfördel för oss.

 

Anders Gustafsson, vd Alfa Neon.

Vill dubbla omsättningen

Han säger att skyltproduktionen i dagsläget är det affärsområde med störst omsättning, men man gör en satsning på fasadsidan bland annat med en ny säljare. I höstas fusionerades bolaget CWT Worktools, som tillverkar arbetsbord, in i Alfa Neon. Bara produktionen av arbetsbord sysselsätter åtta-nio man.

– Tekniskt sett är vi marknadsledande när det gäller arbetsborden, och försäljningsmässigt är vi en mycket god tvåa. Så det är ett viktigt ben för oss.

Framåt vill Alfa Neon satsa lika mycket på samtliga tre affärsområden. Målsättningen är att ha dubblerat omsättningen i förhållande till 2019, senast under år 2024.

– Vi är väldigt glada för att ha Sveriges största fräsbord, vad vi känner till så finns det ingen annan som bearbetar så stora storlekar. Det stärker oss både på skylt- och fasadsidan konkurrensmässigt och det möjliggör vår strategiska plan framåt, säger Anders Gustafsson.

 

 

Om Alfa Neon

Grundades i Kil 1967.

Arbetar med skyltproduktion, fasadbeklädnad och tillverkning av arbetsbord.

Inom skyltar gör Alfa Neon allt ifrån branding och varumärkesbyggande till aluminiumbearbetning och visuell kommunikation när det gäller såväl belysta som obelysta skyltar för inom- och utomhusbruk.

När det gäller fasadsystem jobbar man åt stora kunder som till exempel Volvo, Renault, Kia, Tanka, Würth och Kinnarps.

Sedan hösten 2020 ingår även bolaget CWT Worktools AB i Alfa Neon.

Omsättning för 202 var drygt 150 miljoner kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Plastexperten: Tunt underlag för gröna påståenden

Emma Strömberg är plastexpert på oberoende forskningsinstitutet IVL Svenska miljöinstitutet AB och docent i polymera material. Hon har tittat på om det gjorts någon specifik forskning på pvc-vinyler eller pvc-fria alternativ, men det visar sig att det är knapert med forskningsrapporter om detta.

Publicerat av: 

Återförsäljarna: ”Något slutkunderna vill ha”

Pvc är sedan länge ett populärt material för olika typer av vinyler, bland annat på grund av sin långa hållbarhet och sitt pris. På senare år har det kommit fler och fler produkter utan pvc, med varierande kvalitet och hållbarhet. Hos återförsäljarna märks efterfrågan på pvc-fritt tydligt.

Publicerat av: 

Kalmar Kuvert satsar på bredd i produktfloran

Ryggraden för mellanledsleverantören Kalmar Kuvert är som namnet lyder – tillverkning av specialkuvert från ark. Men annat i tryckväg ska också hållas ajour. Ett nytt Duplo-system för att klamra och plocka både offset- och digitaltryckta ark går nu med hög beläggning. Det gör också en maskin för att skära, biga och perforera visitkort och förpackningar.

Publicerat av: 

Digitala volymer växer som aldrig förr hos Billes

Tryckvolymerna har under flera månader sista året nått nya rekordhöjder hos Billes tryckeri i Mölndal trots pandemin. Nu byter de ut två av sina tre HP Indigo-maskiner för att få ännu mer tryckkapacitet. Vd:n Niklas Bille förklarar kalkylen bakom investeringen och varför de valt att fortsätta med HP Indigo istället för inkjet-tekniken.

Publicerat av: