Större fräsbord ger maxade fasadjobb

Uppdraget att göra fasadbeklädnad till Hedin bils nya huvudkontor var anledningen till att Alfa Neon valde att investera i ett nytt fräsbord från MultiCam. Förhoppningen är att det ska bli fler liknande jobb framöver. Illustration: Alfa Neon

Stora skyltar och fasadelement är Alfa Neons signum. Med hjälp av ett fräsbord från MultiCam med en arbetsyta på 2 x 7 meter ska jobben snart kunna bli ännu större – och ännu fler.

– Vi har aldrig sålt ett så stort fräsbord i Sverige. Det är förmodligen det största som används på den svenska skyltmarknaden, säger Niklas Svensson, vd på Alvöen Sverige.

Han berättar att bordet, som är av modellen MultiCam 3309, är utrustat med ett vakuumbord och har en verktygskarusell med plats för åtta verktyg samt en frässpindel med åtta hästkrafter.

Niklas Svensson, Alvöen.

Tre olika varumärken

Alfa Neon håller till i Kil i Värmland och har ett fyrtiotal anställda. Företaget har tre ben att stå på: produktion av fasadelement, under varumärket Alfacade, skyltar under varumärket Alfa Neon och arbetsbord, under varumärket CWT Worktools. Den nya investeringen görs i huvudsak för att kunna satsa ytterligare inom Alfacade och fasadbeklädnad.

– Med det nya skärbordet kan vi göra ännu större fasadkassetter, men även skära detaljer till skyltproduktionen. I teorin kan vi tillverka till exempel bokstäver som är 7 x 2 meter stora, det är ganska häftigt, säger Anders Gustafsson, vd för Alfa Neon.

Planen är att fräsbordet ska installeras av Alvöen i slutet av sommaren. Då väntar ett viktigt jobb: att producera samt montera fasadbeklädnad på Hedin bils nya huvudkontor, en affär som går via Tuve Bygg.

– Det var en av anledningarna till att vi gjorde den här investeringen. Det uppdraget innebär att vi ska ta fram kassetter som vår befintliga maskinpark rent måttmässigt inte hade klarat av, säger Anders Gustafsson.

Alfa Neons nya fräsbord MultiCam 3309 är det största som hittills sålts till skyltmarknaden i Sverige, enligt Alöven.

Investering en konkurrensfördel

Alfa Neon har sedan tidigare två MultiCam-maskiner som mäter 4 x 2 meter. En av maskinerna kommer att finnas kvar i produktionen och gör att företaget kan utnyttja rätt fräsbord utifrån hur stora delar som ska tillverkas.

Anders Gustafsson säger också att man redan i dag för diskussioner med potentiella kunder om flera större jobb, liknande det för Hedin bil.

– Arkitekterna älskar när det är stort och så få skarvar som möjligt. Vi är övertygade om att den här investeringen är en klar konkurrensfördel för oss.

 

Anders Gustafsson, vd Alfa Neon.

Vill dubbla omsättningen

Han säger att skyltproduktionen i dagsläget är det affärsområde med störst omsättning, men man gör en satsning på fasadsidan bland annat med en ny säljare. I höstas fusionerades bolaget CWT Worktools, som tillverkar arbetsbord, in i Alfa Neon. Bara produktionen av arbetsbord sysselsätter åtta-nio man.

– Tekniskt sett är vi marknadsledande när det gäller arbetsborden, och försäljningsmässigt är vi en mycket god tvåa. Så det är ett viktigt ben för oss.

Framåt vill Alfa Neon satsa lika mycket på samtliga tre affärsområden. Målsättningen är att ha dubblerat omsättningen i förhållande till 2019, senast under år 2024.

– Vi är väldigt glada för att ha Sveriges största fräsbord, vad vi känner till så finns det ingen annan som bearbetar så stora storlekar. Det stärker oss både på skylt- och fasadsidan konkurrensmässigt och det möjliggör vår strategiska plan framåt, säger Anders Gustafsson.

 

 

Om Alfa Neon

Grundades i Kil 1967.

Arbetar med skyltproduktion, fasadbeklädnad och tillverkning av arbetsbord.

Inom skyltar gör Alfa Neon allt ifrån branding och varumärkesbyggande till aluminiumbearbetning och visuell kommunikation när det gäller såväl belysta som obelysta skyltar för inom- och utomhusbruk.

När det gäller fasadsystem jobbar man åt stora kunder som till exempel Volvo, Renault, Kia, Tanka, Würth och Kinnarps.

Sedan hösten 2020 ingår även bolaget CWT Worktools AB i Alfa Neon.

Omsättning för 202 var drygt 150 miljoner kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Bokens förvandling genom hållbar innovation

Hållbarhet blir allt viktigare för alla aktörer i bokbranschen. Med det ökade fokuset på hållbarhet handlar årets Canon Future Book Forum den 2 december om att främja hållbar innovation i alla delar av förlagsbranschen – från hur böcker produceras, distribueras och är tillgängliga, till deras avtryck i vår vardag.

Publicerat av: 

Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med trycksaker. Och då även komplexa former av förpackning. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

De demonstrerar komplett förpackningsflöde

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: 

Ny studie: Så upplever företag hållbarhetsarbetet

56 procent av tillfrågade europeiska företag upplever det som kämpigt att göra gröna investeringar eftersom andra affärsproblem ses som mer krävande. Och bara en tredjedel av företagens chefer ser den digitala transformationen som en möjliggörare för mer hållbara affärsmetoder. Det framgår i en ny Ricoh-studie.

Publicerat av: 

Canon sätter standard för CAD-utskrifter

Canons nya storformatsskrivare för CAD-ritningar och affischutskrifter i färg täpper till luckan tillverkaren haft när det gäller att nå kunder i låg- och mellansegmentet.
– Man har tagit de bästa bitarna från Canons produktionsperspektiv och gjort det i en ny smidig kompakt lösning. Den här kommer vi definitivt se mer av på marknaden i sitt segment, säger Matteus Celinski, Sverigechef hos Canon.

Publicerat av: