HP-jubileum med maskinsläpp till storformat

HP DesignJet Z6 Pro och toppmodellen Z9+ Pro släpps 1 oktober. Foto: Pressbild

HP firar av 30 års utveckling av fotoskrivarserien Designjet med att släppa två nya modeller. I samband med lanseringen passar de också på att leverera en Pro-skrivarfamilj i Pagewide-sortimentet som öppnar för att skriva ut på papper, flexibla material och mediaskivor.

HP.s Oscar Vidal, global produktchef inom affärsområdet storformat, pekade på tre megatrender när han presenterade företagets nya storformatsportföljer. Tryckerier och printleverantörer letar efter vägar att sticka ut i konkurrensen. De kräver snabbhet och automation i skrivlösningar så att operatörer kan lämna sina maskiner och ta itu med andra arbetssysslor medan printjobben skrivs ut. Och den tredje trenden, att hållbarhet och miljöaspekter blir viktigare i valet av hårdvara.

Oscar Vidal, global produktchef inom affärsområdet storformat, inledde presentationen av HP:s maskinnyheter. Foto: Skärmdump

Det var introduktionen till HP:s nya storformatssläpp som presenterades under ett digitalt pressevent från företagets democenter i Barcelona. För de som arbetar med GIS-kartor, fotokvalitetsutskrifter och säljande affischer släpps två modeller; HP DesignJet Z6 Pro och toppmodellen Z9+ Pro. Företaget firar 30 års utveckling av maskinserien och de två nya modellerna kommer fasa ut de äldre i maskinfamiljen.

Hastighet och mediahantering

HP DesignJet Z6 Pro skriver ut med sex färger – dubbelt så snabbt på vanligt papper i jämförelse med föregående modeller. För storebrodern HP DesignJet Z9+ Pro meddelar HP att hastigheten för att printa på bestruket fotopapper (satin) har ökat med 18 procent. Trots ökad hastighet ska utskriftskvaliteten vara bättre än förr. På canvasduk går det 46 procent snabbare än tidigare. Skarpa detaljer och bländande kontraster utlovas i utskrifterna. Användare kan anpassa ICC -profiler för sina utskriftsjobb och det finns också möjlighet att addera glanseffekt med HP Gloss Enhancer Upgrade Kit. Därav plustecknet i modellnamnet HP DesignJet Z9+ Pro.

Ett större färgomfång

Jämfört med den föregående generationen får användarna nu 26 procent större färgomfång som ger 93 procents Pantone-täckning. HP:s receptet för att uppnå detta är kromatiska bläck RGB HP Vivid Photo Inks i kombination med HDNA-skrivhuvuden ( High-Definition Nozzle Architecture) samt dual drop-tekniken de använder för placering av bläckdropparna på substraten. Det är också denna teknik som bäddat för att de ratar lightfärgerna. Endast nio bläckfärger behöver användas för att komma upp i fotoutskriftskvaliteten som normalt ses i bläckskrivare med tolv färger, enligt företaget.

Andra funktioner som lyfts fram är automatisk rullmatning och snabb och enkel mediahantering. Mediarullen sätts in i facket, operatören väljer det aktuella materialet i fråga på maskinens display och materialet börjar matas in. Det finns också lösningar för att kunna övervaka maskindriften i realtid. Användaren behöver inte vara på plats utan kan styra produktionen via en app.

HP PageWide XL Pro 8200 har utrustats med ett övre fack för matning av ark. Foto: Pressbild

 HP PageWide XL Pro i tre modeller

HP PageWide XL Pro är en helt ny skrivarfamilj och inkluderar tre modeller. Dessa storformatsplottrar är utvecklade för printleverantörer och grafiska hus som snabbt vill producera affischer, kampanjmaterial, fotokonst och annan grafik. Utskrifterna torkar direkt. Möjligheter finns för användare att utrusta sin maskin för att skriva ut papper (A1 till B1 med en tjocklek upp till 10 millimeter), rullmaterial eller andra typer av bearbetade mediaark. Med bearbetade mediaskivor innefattas dock inte vanlig kartong och wellpapp för att till exempel göra förpackningar.

700 kvadratmeter i timmen

Toppmodellen, HP PageWide XL Pro 10000, printar arkskivor i upp till 700 kvadratmeter i timmen, eller 1 000 B1-affischer under samma tid. Flaggskeppet har utrustats med åtta nyutvecklade skrivhuvuden och tillverkarens R-flow-teknik som ska säkerställa att bläckdropparna lägger sig rätt på substratet och således ge en förbättrad tryckkvalitet. Det är också HP:s första storformatsmaskin som kopplas på med en automatisk arkmatarenhet och en stacker. De två andra modellerna, HP PageWide XL Pro 5200 och HP PageWide XL Pro 8200 har fått ett nytt övre fack anpassat för matning av arkskivor.

Den nya HP PageWide XL Pro -serien förväntas vara tillgänglig på alla större marknader från och med den 15 september. HP DesignJet Z6 Pro och toppmodellen Z9+ Pro släpps 1 oktober.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *