152-åriga CA Andersson Tryckeri blir Åtta45

CA Andersson byter namn till Åtta45.

Ett av Malmös äldsta företag, 152-åriga CA Andersson Tryckeri, byter den 1 januari namn till Åtta45.
– Vi köptes upp av Åtta45-gruppen för två år sedan, och nu är tiden mogen att fasas in i modervarumärket, berättar Olle Sterner, platschef i Malmö.

1869 grundade riksdagsmannen Carl August Andersson sitt numera legendariska Malmötryckeri. 152 år senare utvecklas företaget vidare i snabb takt, men namnet förpassas nu till historien. 

Olle Sterner, platschef

–Lite vemodigt känns det naturligtvis, men nu tillhör vi en ny familj och då är namnbytet nödvändigt, säger Olle Sterner och fortsätter: 

–Åtta45 är en av Sveriges största grafiska koncerner. Såsom marknaden ser ut krävs ett starkt nätverk med resurser att möta kraven på kompetens och teknikutveckling. Vi ligger redan i den tekniska framkanten, och med Åtta45 får vi kraft att fortsätta utvecklingen. Mycket grafisk produktion har flyttat utomlands, men vi producerar – eller närproducerar för att vara mer korrekt – fortfarande bara i Sverige. 

Åtta45 finns på ett tiotal platser i landet, från Malmö i söder till Sundsvall i norr. Huvudkontoret ligger i Järfälla utanför Stockholm. 

Mer än ett tryckeri

Åtta45 i Malmö är bara delvis ett tryckeri i traditionell bemärkelse. Numera processas en mängd moment före och efter det egentliga trycket. Olle Sterner förklarar: 

–Vi arbetar brett inom grafisk, digital och logistisk kommunikation i en rad olika kanaler. Produktionsmässigt är vi fokuserade på storformat, efterbehandling och logistiksystem. Visst har vi både analoga och digitala tryckpressar kvar, men volymproduktioner av traditionella trycksaker är andra enheter i Åtta45-gruppen specialiserade på. 

Högvarv under pandemin

Under pandemin har man i Malmö även gjort stora omställningar mot helt andra produktioner. 

–När många i branschen fick stänga ned, så jobbade vi på högvarv. Vi började tillverka visir och byggde så småningom upp ett helt sortiment av pandemirelaterade skyddsprodukter. I normalfall ligger vi kring 50 anställda, som mest hade vi över 200 medarbetare förra året.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Lackat och klart för arkmatad inkjet

Canon har i samarbete med Plockmatic tagit fram en sömlös integration mellan Canons arkmatade digitala tryckpressar i varioPRINT iX-serien och Plockmatics DigiCoater Pro 400 HD LED efterbehandlingsmaskin. Kombinationen ska göra att kunderna kan producera högkvalitativa uv-lackade produkter i hög hastighet i ett automatiserat flöde.

Publicerat av: