”En mässa fyller så många funktioner”

PUBLICERAD: 14 mars 2022
UPPDATERAD: 14 mars
Peter Ollén, publisher och mässarrangör på AGI Publishing House. Foto: Claes Nordström

Vi tar pulsen på mässarrangör Peter Ollén inför årets Sign&Print Scandinavia, 5–7 april, och frågar honom hur det känns att återigen kunna välkomna branschfolk och utställare.

Det var 2019 senaste mässan genomfördes och en pandemi kom emellan. Peter Ollén gläds åt att den grafiska branschen nu äntligen får en möjlighet att träffas igen:

– En mässa fyller så många funktioner. Först och främst är det en mötesplats mellan de utställande företagen och deras kunder. Många tryckerier tar också med sig dem som de producerar för, så att dessa kan inspireras att beställa nya färger, nya material och lära om effektivare sätt att kommunicera.

En mötesplats

Han säger att en mässa också är en mötesplats mellan de producerande företagen i branschen.

– Det är en chans för dem att mötas och utbyta erfarenheter med varandra. För att inspirera dem extra så arrangerar mässan ett antal seminarier.

Flera intressanta talare finns i seminarieprogrammet, säger han.

– I år är vi speciellt glada att Grafiska Företagens nya vd Eva Glückmann kommer och öppnar mässan. Vi är också förväntansfulla inför att Elanders koncernchef för första gången ska berätta historien om hur Sveriges största tryckeri blev ett av världens största på under tio år.

Seminarier under dagarna

Förpackningsbranschen får bland annat höra om världens främsta analysföretag McKensey och hur de ser på branschens företag. Och för storformatanvändarna gör Bioplastföreningen i ordning en genomgång av hur de kan göra sig oberoende av fossila material.

Hur tycker du att mässan har utvecklats genom åren fram till vad den är i dag?

– I starten var det många fler som gick på de gratis seminarierna. Nu förväntar man sig att leverantörerna kan ge en mer professionell rådgivning. Det finns också en förväntan om att maskinerna ska finnas på plats i Sverige under mässan och gärna att man kan få dem med sig hem direkt. Tempot är så snabbt i branschen.

– För 20 år sedan stängde man företaget en dag och alla åkte på mässan. I år är det bara några stycken som får åka. Här tycker jag att företagen tänker fel, för många fler är med i beslutsprocessen och det finns ingenstans man får en så bred bild och uppfattning som när man besöker mässan.

Vad tycker du att man inte får missa på mässan?

– Det absolut viktigaste som händer nu är miljö- och klimatfrågorna. Allt fler kunder gör klimatbokslut och då blir det besvärande att den grafiska produktionen, med dess plaster och lösningsmedel, tynger redovisningen.

– På årets mässa har vi aktivt arbetat för att visa material och produktionsmetoder som inte tynger miljökontot.

Vad tror du mässan betyder för den grafiska industrin?

– På de stora internationella mässorna möts man och ser övergripande trender. Sedan åker man till den lokala mässan och gör affären.

– Att nästan alla i seminarierna pratar svenska betyder också jättemycket. Här får man branschen i ett svenskt sammanhang, på ett språk som man till fullo behärskar.

Hur skulle du summera seminarieprogrammet?

– Vare sig man arbetar med storformat, print, skyltar eller förpackning så kommer man hem med gedigen ny kunskap om man utnyttjar mässans gratis seminarier. Är du vd tycker jag också du ska ansöka om att vara med på den särskilda vd-eftermiddagen under onsdagens mässa. Även den är kostnadsfri, men man måste ansöka om att vara med.

Läs vidare

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Stora möjligheter med AI – men lika stora utmaningar

I vår artikelserie om artificiell intelligens (AI) i den grafiska industrin har vi nu pratat med Adrian Mayr, produktchef på Müller Martini. De är kända för att tillverka efterbehandlingsutrustning i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Ruter kan köra stora bannerformat i sin nya press

Halländska tryckeriet investerar i en ny digitalpress från Fujifilm.
FotoJet-(92)

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper