Forskaren: Nordiska företag ledande inom hållbarhet

PUBLICERAD: 1 juni 2022
UPPDATERAD: 30 januari
Francisco Lozano Winterhalder är docent i hållbar utveckling och cirkulär ekonomi. Enligt honom har de nordiska företagen kommit långt i den hållbara omställningen. Foto: Karin Karltun

Efterfrågan på hållbara produkter har ökat de senaste åren och företagen hänger gärna på – men hur hållbara är egentligen de material som används i branschen? I Fespas egna Sustainability Spotlight går det att jämföra mellan olika typer av material för att se om företagen håller vad de lovar. 

Det är lätt att säga att något är hållbart men det är svårare att faktiskt leva upp till det. Därför har Fespa under sin mässa anordnat montern Sustainability Spotlight med stöd från Re-board, HP, Anatolia, Drytac, Climatcalc, Carbon Quota och Hohenstein.

Där presenteras olika typer av hållbara varianter av förpackningsmaterial och bomullstyger. Men sedan är det upp till bevis. Bredvid varje produkt finns en lista med kriterier och om produkten uppfyller dem eller ej. På så sätt går det att avgöra hur hållbart varje enskilt material är och jämföra dem med varandra.

Besökarna jämför olika typer av hållbara förpackningsmaterial. Foto: Karin Karltun

 

Dessutom anordnas det under mässans tre första dagar föreläsningar med fokus på hållbarhet. Talarna består dels av grafiska företag men även representanter för miljöcertifiering, experter inom eco design och ekonomer.

Foto: Karin Karltun

Docenten i hållbar utveckling och cirkulär ekonomi Francisco Lozano Winterhalder från Esade Buissiness School i Barcelona är konferencier för arrangemanget.

Enligt honom står den grafiska branschen för samma utmaningar som resten av näringslivet.

– Den grafiska branschen har samma problem som i princip alla andra branscher. Det handlar om utsläpp av koldioxid, kemikalier och möjlighet till återvinning. Det är grundproblemen som sedan måste appliceras på den specifika sektorn.

Efter mässan kommer alla föredrag att publiceras på Fespas hemsida. Foto: Karin Karltun

Men det är en förändring på gång och de nordiska företagen går i bräschen.

– I de nordiska länderna ser vi att mer än 90 procent av befolkningen är medvetna om hållbarhet. För förtagen finns det lagar som de måste följa och konsumenterna letar efter hållbara produkter. Så ser det nödvändigtvis inte ut i andra delar av Europa, säger Francisco Lozano Winterhalder.

Han menar att det här ger de nordiska företagen en stor konkurrensfördel.

– De företag som inte gör förändringen kommer få stora problem i framtiden.

Text: Karin Karltun

Läs vidare

Antalis lyfter den heta PVC-frågan

Antalis har tagit fram ett white paper om PVC-plastens vara eller inte vara. Syftet är att kunna hjälpa kunderna med den svåra frågan när det är lämpligt att använda PVC och när PVC-fria alternativ är bättre.
Antalis guide

Möjligt möta krav på hållbarhet utan höjda priser

Fespas medlemmar vittnar om stark efterfrågan på miljövänliga produkter. En majoritet menar att de kan möta de gröna kraven utan prisjusteringar. Dessutom har de företag som höjt priserna inte minskat försäljningen. Det är några av huvudresultaten som nu presenterats från Fespas kommande rapport Print Census 2023.
FotoJet-(9)

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Papyrus visade upp wrappingfolier och ny canvas av plast från haven

Papyrus som riktar sig till hela den grafiska branschen visade bland annat upp sina wrappingfolier  som tagits fram efter intervjuer med användare. De visade också en canvas av återvunnen plast från haven.
F4725B8D-C27F-464C-A8DD-2F9F1652B6E6

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1